AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kadin iddeti nerede bekler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kadın iddeti nerede bekler?​

İddet bekleyen kadın, ayrılma anında bulunduğu evde oturur. Koca veya başka birisi onu evden çıkaramaz, kendisi de çıkamaz. Ben [NevevI] derim ki: Vefat iddetinde kadın dışarı çıkabilir. Yine bain talakla boşanmış olan kadın da gündüz vakti yiyecek almak, yün eğirmek vb. sebeplerle dışarı çıkabilir.
Kocası ölen kadın neden 4 ay 10 gün bekler?
Kocası ölen kadın hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür. Bu hüküm Kur’an’ın kocası ölen kadınların iddetiyle ilgili genel ve sarih ifadesine dayanır (el-Bakara 2/234). Hamile olmayan eş ric’î boşama iddeti beklerken koca ölürse boşanma iddetini terkederek ölüm iddeti beklemeye başlar.

Neden iddet beklenir?​

İddet Müddeti, bekleme süresi anlamına gelmektedir. Evliliği sona eren kadının, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün içerisinde evlenmesine olanak tanımamaktadır. Bunun temel nedeni ise kadının hamile olma ihtimali ve doğacak çocuğun korunmasının sağlanmasıdır.
Iddet müddeti kalktı mı?
İddet süresi mahkemece verilen boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren üçyüz günlük sürenin geçmesiyle kendiliğinden sona erer. İddet süresini kendiliğinden sona erdiren haller dışında, iddet müddetinin kaldırılması için mutlaka mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Ancak mahkeme kararı ile bu süre kaldırılabilir.

Kadının iddeti kaç gündür?​

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 132. maddesinde boşanma sonrası bekleme süresi ile ilgili hükmü içermektedir. Söz konusu maddeye göre boşanma gerçekleştirildikten sonra kadının yeniden evlenebilmesi için üç yüz gün beklemesi gerekir. Kadının beklemesi gereken süre kanunda bekleme süresi olarak adlandırılmaktadır.
Neden 4 ay 10 gün?
Kadın kocası için üzülür, matem tutar, kocasının yokluğuna alışmaya çalışır. Bunun için kendisine 4 ay 10 gün süre verilmiştir. Bu süre dolmadan başkası ile evlenemezler.

Iddet süresi neden 4 ay 10 gün?​

Kadının iddet müddeti, buarada ölüm iddeti olarak yer alır. Yani boşandıktan sonraki iddet müddeti kadın için ölüm iddeti olarak değişkenlik gösterir. Ölüm iddeti erkeğin hayatını kaybetmesiyle birlikte kadına verilen bir yükümlülüktür. Kadın 4 ay 10 gün kadar bir süre boyunca ölüm iddeti bekler.
Hangi durumlarda iddet beklenmez?
Kadınlar 2,5 ay süresince yani, 3 hayız dönemi kadar süre boyunca iddet müddeti bekler. Erkekler için bu süre söz konusu değildir. Fakat erkeğin evlenmek istediği kadın da bir iddet müddeti yaşıyor ise bu kadının iddet müddetinin bitmesi beklenir. İddet müddeti bittikten sonra erkek o kadın ile evlenebilir.

Iddet bekleme süresi ne kadardır?​

İddet müddeti, ya da bekleme süresi, Türk Medeni Kanunu’na göre boşanan kadının tekrar evlenmesi için beklemesi gereken üç yüz günlük süre.

Vefat iddeti bekleyen kadının iddetini evinde beklemesi gerekir. Konuyla ilgili âyet-i kerîme şu şekildedir: “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi ken- dilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.
Türkiye’de insan ömrü ne kadar?
Türkiye’de ortalama insan ömrü erkeklerde 75.3, kadınlarda 80.8 yıl olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2015-2017 yılları hayat tabloları istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi 78 yıl oldu.

Insanın ömrü ne kadar?​

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi ortalama erkeklerde 75,9, kadınlarda 81,3 yıl olarak belirlendi.
Eşi vefat eden kadın ne yapmalı?
Kocası ölen kadın hamile değilse beklemesi gereken süre dört ay on gündür. Bu hüküm Kur’an’ın kocası ölen kadınların iddetiyle ilgili genel ve sarih ifadesine dayanır (el-Bakara 2/234). Diğer birçok fıkhî ahkâmda olduğu gibi burada da aydan maksat kamerî aydır.

İddet süresince kadın evden çıkabilir mi?​

Bu konuda genel kural şudur: “Nafaka hakkı olmayan ve ihtiyacını giderecek bir kimsesi olmayan kadın, iddet beklediği evden dışarı çıkabilir.” 151.
Kadınlar kaç yaşında ölür?
Erkekler ile kadınlar arasındaki yaşam süresi farkı kadınlar lehine 5.4 yıl olarak hesaplandı. Türkiye’de 2013-2015 döneminde erkeklerde 75.3 yıl olan ortalama yaşam süresinin 2017-2019 döneminde 75.9 yıla, kadınlarda ise 80.7 yıldan 81.3 yıla yükseldi.

Türkiye’de kadınlar kaç yaşına kadar yaşıyor?​

Türkiye’de 2013-2015 döneminde erkeklerde 75,3 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresi, 2017-2019 döneminde 75,9 yıla, kadınlarda ise 80,7 yıldan 81,3 yıla yükseldi. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşamakta olup, erkekler ve kadınlar arasındaki doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,4 yıldır.
Eşin öldükten kaç gün sonra evlenebilir?
Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur.

Eşi vefat eden kadının nikahı ne zaman düşer?​

Bu bağlılık ruhani hayatta da sürer. Ancak kocası ölen kadın, 4 ay 10 gün bekledikten sonra isterse başka bir erkekle evlenir. İşte o zaman eski eşiyle nikâh bağı tamamen kesilmiş olur. Nikâh ruhlar için değil, fiziksel hayat sahipleri içindir.
İddet bekleyen kadın nedir?
Sözlükte “saymak, sayılan şeyin miktarı, adet” anlamına gelen iddet kelimesi İslâm hukukunda, evliliğin herhangi bir sebeple sona ermesi durumunda kadının yeni bir evlilik yapabilmek için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder.

İddet bekleyen kadın ne demek?​

İddet Müddeti, evlilik kurumunun sona ermesi ve çiftlerin boşanma sürecine girmesiyle birlikte gündeme gelen bir konudur. İddet Müddeti, kadının ayrılık sürecinin ardından 300 gün içerisinde kanunen evlenemediğini belirtmektedir.
 
Geri
Üst