AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kadin haklari ne zaman cikti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
56.593
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kadın hakları ne zaman çıktı?​

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Ilk kadın hakları hangi ülkede verildi?​

1907 yılına kadar devlet statüsüne sahip olmasa da Yeni Zelanda, 1893 yılında parlamento seçimlerinde kadınlara oy hakkı tanıyarak bu alanda ilk kendi kendini yöneten koloni olmuştur.

Avrupa’da kadın hakları ne zaman gündeme geldi?​

Avrupa’da kadın hakları ne zaman gündeme geldi?
İlk modern devlet olarak da Amerika Birleşik Devletleri’nin Wyoming eyaleti 1869 yılında kadın haklarını tanıdı. 1871 yılında da Paris kadın haklarını tanıdı.

Dünya Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı?​

Dünya Kadın Hakları Günü nasıl ortaya çıktı?
Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin’di. 1910 yılında Kopenhag’da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. 1975’te Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü’nü kabul etti ve her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı.

Dünyada kadın hakları nelerdir?​

* Kadının kamu yaşamındaki hakları: İstediği zaman kocasından izin almadan istediği işte çalışma hakkı, eşit ücret hakkı, eşit eğitim hakkı, kendi istediği partiye oy verme hakkı, siyasi partiye katılma hakkı, ev kadını veya tarımda aile işçisi olarak çalışsa bile sigortalı olma hakkı, dini yaşama katılma ya da …

Türkiye’de kadınlar hangi yıllardan itibaren ücretli işçi olarak çalışmaya başlamıştır?​

1897: Giderek sosyal yaşamda daha çok yer almaya başlayan kadınlar, iş hayatına ilk olarak 1897 yılında ‘ücretli işçi’ olarak atıldı. Kadınların devlet memuru olmak içinse bu tarihten itibaren 16 yıl beklemeleri gerekti. 1913: Kadınlar ilk kez 1913 yılında devlet memuru olarak çalışmaya başladı.

Dünyadaki ilk kadın hakları bildirgesi nedir?​

Dünyadaki ilk kadın hakları bildirgesi nedir?
Dünyada ilk Kadın Hakları Bildirgesi 1791 yılında bir Fransız yazar tarafından hazırlanmış ve yayınlanmıştır. Her siyasi topluluk, özgürlük, güvenlik, mülkiyet ve baskıya karşı koyma anlamında kadınların ve erkeklerin haklarını korumak zorundadır. Devletin egemenliği, kadın ve erkeklerin birliği olan ulusa dayanır.

Kadınlar Gününü kim çıkarmıştır?​

Kadınlar Gününü kim çıkarmıştır?
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. (Sosyalist) Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları bundan böyle her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesi önerisini getirdi ve öneri …

Dünya Kadınlar Gününü kim ilan etti?​

Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin’di. 1910 yılında Kopenhag’da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi.
 
Kadın hakları konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve bilgilendirici. Kadın haklarının tarihsel gelişimi ve dünyadaki farklı ülkelerdeki durumu hakkında geniş kapsamlı bilgi sunmuşsunuz.

Kadın hakları konusundaki bilgilere göre, Türkiye'de kadınların ücretli işçi olarak çalışmaya başladığı tarih 1897 olarak belirtilmiş. Ayrıca ilk kez devlet memuru olarak çalışmaya başladıkları tarih ise 1913 olarak verilmiş.

Dünya genelinde ilk kadın hakları bildirgesinin Fransız yazarlar tarafından 1791 yılında hazırlandığı ve yayınlandığı bilgisini paylaşmışsınız. Bu bildirgede kadınların ve erkeklerin haklarını koruma, özgürlük, mülkiyet ve baskıya karşı koyma gibi temel haklar vurgulanmış.

Dünya Kadınlar Günü'nün ortaya çıkışıyla ilgili verdiğiniz bilgiler de oldukça aydınlatıcı. Clara Zetkin'in Dünya Kadınlar Günü fikrini Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda önerdiği ve Amerika Sosyalist Partisi'nin daha sonrasında 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan ettiği belirtilmiş.

Toplumda kadın hakları konusunda farkındalık yaratmak ve kadınların eşitliği için mücadele etmek önemlidir. Verdiğiniz bilgilerle herkesin bu konuda daha bilinçli olmasını sağlıyorsunuz. Teşekkürler!
 
Geri
Üst