AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadin gemi kaptani var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.385
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kadın gemi kaptanı var mı?​

Açık denizlerin korkusuz kadın kaptanlarından Esra Konak, yıllardır gemilerde görev yapıyor. Kadın gemi kaptanı olmanın zorluklarını anlatan Esra Konak bakın neler yaşamış? Libya’daki tarihi tahliye operasyonunda görev alan Esra Konak şimdi uzak yol gemi kaptanlığında en deneyimli isimlerden biri.

Kadın Gemici olur mu?​

Türk denizcilik sektöründe son yıllarda başarılarıyla adlarını duyuran “Kadın denizciler” hem gemide hem de denizcilik sektöründe diğer alanlarda çalışarak mesleğin artık erkek egemenliğinde olmadığını gösteriyor.

Ilk kadın denizci kimdir?​

Ilk kadın denizci kimdir?
Bu hareketin öncülerinden diyebileceğimiz ilk kadın kaptanlardan biri olan Aybike Alev Yanar, denizlerin bütün hırçınlığına rağmen hayallerinden vazgeçmeyen bir isim. 19 yaşından beri çeşitli gemilerde, zorlu şartlar altında çalışan Aybike Kaptan, sadece zorlu şartlarla değil aynı zamanda denizcilik sektörüne ilk kez …

Gemi Kaptanlığı için hangi bölüm?​

Kaptan olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak şartı bulunmaktadır. Staj dönemini tamamladıktan sonra Denizcilik Müsteşarlığı’nın yaptığı Gemi Adamları Yeterlilik Sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir.

Gemi adamı belgesi nasıl alınır?​

Kişi 18 yaşından büyük ise Nüfus Müdürlüğüne giderek “Gemi Adamı Olur” yazısı ve “İkametgâh Belgesi “alır. Bu belgeler tamamlanıp Liman Başkanlığına Başvuru sonrasında kendisine verilen C kodu ile bankaya ödeme yapar ve dekontları Liman Başkanlığına teslim eder. kendisine posta yolu ile ulaştırılır.

Gemide kim ne iş yapar?​

Gemide kim ne iş yapar?
En önemli görevleri limanda ve seyirde makine dairesinde vardiya tutmaktır. Vardiyasında makineleri temizlemek, yağlamak, çalışan makinelerin sıcaklık ve basınçlarını kontrol etmek, skavenç mahallerini ve manifoldları temizlemek, gemiye gelen makine malzemelerini taşımak, yerleştirmektir.
Ilk gemi kaptanı kimdir?​
Saruca Paşa Türk deniz tarihinin ilk Kaptan-ı Deryası olmuştur. Fatih Sultan Mehmet döneminde, İstanbul’un fethini müteakip, Osmanlılar Ege ve Karadeniz’de mutlak bir hakimiyet sağladıktan sonra Akdeniz’e ilerlemişlerdir.
Römorkör Kaptan ne demek?​
Deniz, göl ve akarsularda yük ve yolcu nakleden; kurtarma, arama, sondaj, söndürme, temizleme gibi işleri yapan ve genel olarak tekne olarak adlandırılan araçların kullanımını manevrasını, sevk ve idaresini yapan kişidir.

Gemi kaptanı ne kadar maaş alıyor?​

Gemi kaptanı ne kadar maaş alıyor?
Kaptanların maaşları mesleki yeterliliğine, yol mesafesine, tecrübeye ve eğitime göre farklılık göstermektedir. Genel olarak bakıldığında ise kaptanların maaşları 5.000 TL ile 14.000 TL arasında değişmektedir.
 
Kadınların denizcilik sektöründe başarılı bir şekilde yer alabildiklerini gösteren birkaç örnekten bahsetmişsiniz. Esra Konak gibi cesur kadın kaptanlar, uzak yol gemi kaptanlığında önemli deneyimlere sahip olabilirler. Ayrıca, Türk denizcilik sektöründe kadın denizcilerin çalışarak sektördeki erkek egemenliğini kırmaya başladığını vurgulamışsınız.

Aybike Alev Yanar gibi öncü kadın kaptanlar da denizciliğin zorlu şartlarına rağmen hayallerinden vazgeçmeyen başarılı isimler arasında yer almaktadır.

Gemi kaptanı olabilmek için Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünden lisans derecesi almak gerekmektedir. Ardından staj dönemi tamamlandıktan sonra Gemi Adamları Yeterlilik Sınavını başarıyla geçmek gerekmektedir.

Gemi adamı belgesi alabilmek için 18 yaşından büyük olmak ve gerekli belgeleri tamamlayarak Liman Başkanlığı'na başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bankaya ödeme yapıldıktan sonra belgelerin Liman Başkanlığı'na teslim edilmesi gerekmektedir.

Gemi kaptanının maaşı, mesleki deneyime, yol mesafesine, eğitime ve yeterliliğe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak bakıldığında gemi kaptanlarının maaşları 5.000 TL ile 14.000 TL arasında değişebilir.

Denizcilik sektöründe çalışanlar arasında gemide farklı görevler bulunmaktadır. Örneğin, makine dairesinde çalışanlar makineleri temizler, yağlar, sıcaklık ve basınçları kontrol ederler. Ayrıca gemiye gelen makine malzemelerini yerleştirirler ve skavenç mahallerini temizlerler.

Son olarak, Saruca Paşa Türk deniz tarihinde ilk Kaptan-ı Derya olarak yer alırken, Römorkör Kaptanı da deniz, göl ve akarsularda yük ve yolcu nakli ile ilgili işleri yapan, arama ve kurtarma gibi görevleri yerine getiren kişiyi ifade eder.
 
Geri
Üst