AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kacis hizi ne kadar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kaçış hızı ne kadar?​

Yani, “Dünya’nın kurtulma hızı 11.2 km/sn’dir” dediğimizde aslında Dünya’nın yüzeyinde, deniz seviyesindeki bir konuma relatif kurtulma hızından bahsederiz. Buna nazaran, örneğin 9,000 km yüksekte (uzayda) cismin Dünya’nın yerçekiminden kaçması için sahip olması gereken kurtulma hızı 7.1 km/s’dir.

Kaçış hızı nelere bağlıdır?​

Kaçış hızı nelere bağlıdır?
Newton’un kütleçekimi yasasına göre iki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı, aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır. Dolayısıyla çekiminden kurtulmak istenen cismin kütlesi arttığı zaman kurtulma hızı da artacaktır.

Uzay mekiğinin minimum hızı kaç olmalı?​

Örneğin Dünya’nın çekim alanından kurtulabilmek için saniyede 11 km’lik hıza ulaşmalısınız. Neptün gibi daha büyük kütleli bir gezegen için ise, hızınızın saniyede 23.5 km olması gerekli. Eğer ki Jüpiter’in kütle çekiminden kurtulup yörüngeye ulaşmayı amaçlıyorsanız saniyede 59,5 km hıza ulaşmak zorundasınız.

Bir roket uzaya çıkarken saniyede kaç kilometre hıza ulaşır?​

Bir roket uzaya çıkarken saniyede kaç kilometre hıza ulaşır?
Bu yavaşça bir uzay aracının hızını sürekli olarak arttırır. Teorik olarak, X3 itici, saniyede 40 kilometre (25 mil) bir uzay aracını itebilir. Yani mevcut olan ve saniyede 5 kilometrelik hızlara ulaşan sistemlerden 8 kat daha hızlı. Böylece, büyük oranda uzun uzay uçuşu vaat ediyorlar.

Atmosferden çıkmak kaç saat sürer?​

Katı roket yakıtı taşıyan iki tank, fırlatıştan 2 dakika sonra bitiyor ve mekikten ayrılıyorlar. Sonraki 6.5 dakika süresince atmosferin dışına çıkmak için ana motor çalıştırılıyor. Bu esnada sürat saate 18,000 mile (yaklaşık 32.400 km) ulaşıyor. Ve fırlatılıştan ağırıksız ortama geçiş, sadece 8.5 dakika sürüyor.

Serbest düşme ivmesi sabit midir?​

Serbest düşme ivmesi sabit midir?
Hayır, değildir. Yukarıdaki görselde de gösterildiği gibi kütleçekim ivmesi, Dünya’nın farklı yerlerinde farklı büyüklüklerdedir. Okullarımızda seviye atladıkça değeri değişen; ortaokulda 10 alınan, lisede 9.8’e düşen, üniversitede ise 9.81’e sabitlenen kütleçekimi ivmesi, Dünya üzerindeki her noktada sabit değildir.

Uzay mekiği kaç km hız yapar?​

NASA’nın uzay aracından yeni hız rekoru: Saatte 532 bin km – Son Dakika Haberleri.

En hızlı uzay aracı kaç km?​

En hızlı uzay aracı kaç km?
Bu ışık hızının onbinde beşine denk geliyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen Parker Solar Probe (Parker Güneş Kaşifi) hız rekorunu kırdı. 2018’de Güneş’e fırlatılan Parker saatte 532 bin kilometre hıza ulaştı. Böylece uzaydaki en hızlı insan yapımı nesne rekorunu egale etti.

Voyager 1 şu anda nerede?​

Şu an hem Voyager 1 hem de Voyager 2 uzay araçları yıldızlararası uzay bölgesinde bulunuyor.

Bir roket uzaya kaç saatte gider?​

Bir roket uzaya kaç saatte gider?
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km’dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
 
Dünya’nın kurtulma hızı deniz seviyesinde 11.2 km/sn olarak belirtilirken, uzayda bu hızın düşeceği ve belirli bir yükseklikte (örneğin 9,000 km) cismin Dünya'nın yerçekiminden kaçması için gereken kurtulma hızının 7.1 km/s olduğu ifade edilmektedir.

Kaçış hızı, genel olarak Newton’un kütleçekimi yasasına bağlıdır. Bu yasa, iki cisim arasındaki kütleçekim kuvvetinin cisimlerin kütleleriyle doğru orantılı, aralarındaki mesafenin karesiyle ters orantılı olduğunu belirtir. Dolayısıyla, çekiminden kurtulmak istenen cismin kütlesi arttıkça kurtulma hızı da artacaktır.

Uzay mekiğinin minimum hızı gezegenin büyüklüğüne ve kütleçekimine bağlı olarak değişir. Örneğin, Dünya'dan kurtulabilmek için saniyede 11 km hıza ulaşılması gerektiği belirtilirken; Neptün gibi daha büyük kütleli bir gezegenden kaçmak için bu hızın saniyede 23.5 km olması gerektiği ifade edilmektedir. Jüpiter gibi büyük bir gezegenden kaçmak için ise saniyede 59.5 km hıza ulaşılması gerektiği belirtilmektedir.

Bir roket uzaya çıkarken hızını sürekli arttırarak yol alır. Yavaşça hızını arttıran bir uzay aracının teorik olarak saniyede 40 kilometre hıza ulaşabileceği belirtilmiştir. Mevcut sistemlerle ise saniyede 5 kilometreye ulaşıldığına ve X3 iticisinin bu hızı 8 kat artırabileceği ifade edilmiştir.

Atmosferden uzaya çıkmak için genellikle bir roketin fırlatılışından ağırıksız ortama geçişine kadar geçen sürenin yaklaşık 8.5 dakika olduğu belirtilmektedir. Roketin atmosferden çıkarken saatte 18,000 mil (yaklaşık 32,400 km) hıza ulaştığı ve daha sonra ağırıksız ortama geçiş için sürdüğü sürenin 8.5 dakika olduğu ifade edilmektedir.

Serbest düşme ivmesi sabit değildir. Dünya'nın farklı yerlerinde kütleçekim ivmesinin farklı olduğu ve bu ivmenin seviyelere göre değiştiği belirtilmektedir. Örneğin, okullarda öğrenilen kütleçekim ivmesinin seviyelere göre farklılık gösterebileceği ifade edilmektedir.

Uzay araçlarının ulaştığı hızlar oldukça yüksek olabilir. Örneğin, NASA'nın uzay aracının saatte 532 bin km hıza ulaştığı belirtilmiştir. Parker Solar Probe adlı uzay aracının bu hızda yol aldığı ifade edilmiştir.

En hızlı uzay aracının ise ışık hızının onbinde beşine denk geldiği belirtilmiştir. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen Parker Solar Probe'nin saatte 532 bin km hıza ulaşarak uzaydaki en hızlı insan yapımı nesne rekorunu kırdığı ifade edilmektedir.

Voyager 1 uzay aracının şu anda yıldızlararası uzay bölgesinde bulunduğu belirtilmiştir. Voyager 2'nin de aynı bölgede olduğu ifade edilmektedir.

Bir roketin uzaya gitme süresi mesafe ve hıza bağlı olarak değişmektedir. Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştığı hızın 58,536 km olduğu ve bu hıza göre uzay yolculuğunun yaklaşık 106 gün sürebileceği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst