Kacak sanik hakkinda hukum verilebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
250.947
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kaçak sanık hakkında hüküm verilebilir mi?​

Şüphelinin ifadesinin alınmaması bu nedenler arasında yer almamaktadır. Ayrıca 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu`nun 247.maddesinin 3.fıkrasında “…kaçak sanık hakkında kovuşturma yapılabilir. Ancak daha önce sorgusu yapılmamış ise, mahkumiyet kararı verilemez…” denilmektedir.
Gaip sanık nedir?
(1) Bulunduğu yer bilinmeyen veya yurt dışında bulunup da yetkili mahkeme önüne getirilemeyen veya getirilmesi uygun bulunmayan sanık gaip sayılır. (2) Gaip hakkında duruşma açılmaz; mahkeme, delillerin ele geçirilmesi veya korunması amacıyla gerekli işlemleri yapar.

Kaçak sanığın gıyabında yapılan yargılamada, sorgusu yapılmadan hüküm verilmesi mümkün değildir. Mahkeme kaçak sanık hakkında her türlü yargılama işlemini yapabilir, ancak sorgusunu yapmadan hüküm veremez. Hüküm vermesi için kaçak sanığın ortaya çıkarak mahkeme önüne gelmesi ve savunma yapması gerekir.
Savcının bir suçtan ötürü sanık durumundaki bir kişi için soruşturmaya gerek görmemesine ne ad verilir?
Soruşturmaya yer olmadığı kararı (SYOK), ihbar ve şikayetin mahiyeti gereği savcılığın işlem yapılmasına gerek görmemesi halinde, soruşturmanın başlatılmamasına yönelik bir karardır. Şu hallerde soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilebilir (CMK m.158/6):

Sanık duruşmaya katılmak zorunda mı?​

“Sanığın yokluğunda duruşma” başlıklı CMK m.195’e göre; “Suç, yalnız veya birlikte adli para cezasını veya müsadereyi gerektirmekte ise; sanık gelmese bile duruşma yapılabilir. Bu gibi hallerde sanığa gönderilecek davetiyede gelmese de duruşmanın yapılacağı yazılır”.
Sanık yurtdisinda ise mahkeme ne olur?
Sanık yurt dışında bulunuyor ve yetkili mahkeme önüne getirilemiyorsa gaip sayılır. Örneğin, yabancı ülkeyle iade anlaşması mevcut olmadığı için sanık getirilemeyebilir. Sanık yurt dışında bulunuyor ve getirilmesi yetkili mahkeme tarafından uygun görülmüyorsa gaip sayılır.
Hangi hallerde tutuklama kararı verilir?
Delillerin korunmasını sağlamak: Şüpheli veya sanığın davranışları; tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunma hususunda kuvvetli şüphe oluşturuyorsa, delilleri korumak amacıyla tutuklama kararı verilebilir.

Hakkında soruşturma açılması ne demek?​

Soruşturma; yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi, şüpheli; soruşturma evresinde, suç şüphesi altında bulunan kişiyi, müdafii; şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı, ifade alma; şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı …
Savcının üstü kimdir?
Savcı temel olarak devleti hukuksal anlamda temsil eden ve kamu yararını gözeten kişilerdir. Hakim ise davaları karara bağlayan kimselerdir. Bu bakımdan savcılar davaları karara bağlamamaktadır.
Sanık yemin eder mi?
CMK m.55’de düzenlenen yeminin içeriğine göre; tanık bildiklerini doğru söyleyeceği üzerine yemin ettirilir. Tanık haricinde; yargılamanın diğer süjeleri (müşteki, müdahil ve sanık) için yemin veya doğruyu söyleme yükümlülüğü yoktur.

Her duruşmaya katılmak zorunlu mu?​

Duruşma, kural olarak herkese açık yapılır. İlgisi olsun veya olmasın herkesin duruşma salonuna girerek duruşmayı izleme hakkı vardır. İddanamenin mahkeme tarafından kabulü kararı okunarak duruşmanın başladığı açıklanır.
Savcı hangi durumlarda tutuklar?
Sanığın sorgusu nasıl yapılır?
Sorgu, şüpheli veya sanığın hakim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelmektedir. Sorgu, hem soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği tarafından hem de kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılmaktadır.

Yurt dışı tebligat ücreti ne kadar?​

MADDE 6 – (1) Bakanlık veya dış temsilcilikler aracı kılındığı her bir tebligat veya istinabe talebinde, a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için 70 TL, b) Diğer ülkeler için 117 TL, posta gideri alınır.
 
Geri
Üst