AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kacak akim neden atiyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaçak akım neden atıyor?​

Kaçak Akım Sürekli Neden Atar Kaçak akım toprak hattı direncinin yüksek olmasından kaynaklanan bir sorundur. Ya da toprak hattına bağlı olan kablonun başka bir hatta temas etmesi sonucu akım elektrik tesisatından uzaklaştırılamaz ve bunun sonucundan elektrik hattın da bir kaçak meydana gelmektedir.

Kaçak akım ısıtması nedir?​

Binaların merkezi ısıtma sistemini, kaçak akım rölesinin çalışma sistemine benzer. Binaların merkezi ısıtma sisteminde su kazandan evdeki radyatörlere aktarılır ve ısıtma işlemi tamamlar ve sonra kazana tekrar döner. Yani kazandan çıkan su giren su ile eşit olmuş olur.
Kaçak akım rölesi bozulursa ne olur?​
Eğer bir kaçak akım arızası varsa ve buna rağmen röle atmıyorsa bu durumun anlaşılması zaman alabilir. Yangına, can ve mal kaybına sebep olabilir. Kaçak akım rölesinin devreyi açmamasının sebebi içerisindeki mekanik yapının bozulması veya bağlantıda oluşan bir sorundan kaynaklı olabilir.

Koruma rölesi ne işe yarar?​

Koruma rölesi ne işe yarar?
Faz koruma röleleri elektrik motorlarını şebekeden gelecek olumsuzluklara karşı korumak amacıyla kullanılır. Amaç trifaze motorların iki faz enerji altında çalışmasını engellemek içindir. Bu koruma görevini termik manyetik röle de sağlar.

Voltaj koruma rölesi ne işe yarar?​

Voltaj koruma rölesi ne işe yarar?
Gerilim koruma röleleri, motorları ve sistemleri aşırı ve düşük gerilime ve faz sırası hatasına karşı korumak için tasarlanmıştır. Bağlı oldukları sistemi şebeke gerilimden kaynaklanan olumsuzluklara karşı korur. Alt ve üst gerilim sınırları ayarlanabilen rölelerdir.

Kaçak akım nasıl çalışır?​

Kaçak akım koruma rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır. Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Eğer devrede herhangi bir kaçak yok ise giren akımla çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.

Kaçak akım rölesi toprak olmadan çalışır mı?​

Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Kaçak akım rölesi nasil secilir?​
Nominal akım değeri seçimi kaçak akım koruma şalterinin kendisinden sonraki devreye göre değil, kendisinden önceki termik-manyetik koruma yapan devre kesiciye göre yapılmalıdır. En az kendinden önceki devre kesici ile aynı nominal akımda olmalı, yüksek nominal akımda seçilmesi ise daha uygun olacaktır.

Kaçak akım rölesi ma nedir?​

Kaçak akım rölesi ma nedir?
KAÇAK AKIM RÖLESİ NEDİR? Kaçak akım koruma rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır. Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Eğer devrede herhangi bir kaçak yok ise giren akımla çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.

Kaçak akım rölesi neden ısınır?​

Kaçak akım rölesi neden ısınır?
Aşırı ısınma, zamanla tesisatta yapılabilecek değişikliklerden (kablo eklenmesi gibi) kaynaklanabilir. Bu tip aşırı ısınmalar da elektrik arkının sebebi olabilir. Çevrim empedansının 0,6 Ω’dan büyük olması ve bir izolasyon hatası durumunda kaçak akımlar elektrik arklarını oluştururlar.

Kaçak akım rölesini kim icat etti?​

İki kutuplu röle, basınçlı hava ile bir yağ devre kesicisini çalıştırdı. Alternatif akım (AC) için ilk ters-akım röleleri, DC için olanla aynı isme sahipti. H. Probst , küçük şönt motorların kullanımından etkilenerek AC ters akım rölesini icat etti.

Kaçak akım koruma rölesi neye göre seçilir?​

Kaçak akım rölesinin insan hayatını korumak için açmA değeri kaç mA olmalıdır?​
Standart IEC 60479-1’e göre kaçak akımın 30 mA değeri, insan sağlığı açısından sınır değeri olarak kabul edilir. Kaçak akım röleleri 30 mA (sınır değerinde) ve üs- tündeki değerlerde devrenin enerjisini ani olarak keserek güvenli bir koruma sağlar7.
 
Kaçak akım neden atar sorusuna verilen yanıtta, kaçak akımın genellikle toprak hattı direncinin yüksek olmasından kaynaklandığı veya toprak hattına bağlı olan kablonun başka bir hatta temas etmesi sonucu oluştuğu belirtilmiş. Bu durumda elektrik akımı tesisattan uzaklaştırılamaz ve kaçak meydana gelir.

Kaçak akım rölesinin ısıtması hakkında verilen açıklamada, binaların merkezi ısıtma sistemini açıklamak için kaçak akım rölesinin çalışma prensibinden bahsedilmiş. Bu sistemde suyun radyatörlere aktarılması ve tekrar kazana dönmesi benzetme yapmak için kullanılmış.

Kaçak akım rölesinin bozulması durumunda ise yangın, can ve mal kaybı gibi risklerin söz konusu olabileceği belirtilmiş. Rölenin devreyi açmamasının sebebi mekanik yapının bozulması ya da bağlantılardaki sorunlar olabileceği vurgulanmış.

Koruma rölesi ve voltaj koruma rölesinin ne işe yaradığına dair açıklamalarda ise bu rölelerin elektrik motorlarını ve sistemleri gerilim, faz sırası hatası gibi durumlara karşı koruyan önemli bileşenler olduğu belirtilmiş.

Kaçak akım rölesinin nasıl çalıştığı sorusuna verilen yanıtta, faz ve nötr iletkenleri arasında dengesizlik oluştuğunda devreyi açan önemli bir anahtar olduğu ifade edilmiş. Kaçak akımın varlığında fazdan girip nötrden çıkan akım miktarının eşit olması durumuna dikkat çekilmiş.

Kaçak akım rölesi toprak olmadan çalışabilir mi sorusuyla ilgili açıklamada, topraklama ölçümünün yapılmasının önemine vurgu yapılmış ve kaçak akım rölesinin topraklamasız da çalışabileceği belirtilmiş.

Kaçak akım rölesi nasıl seçilir konusunda, rölenin nominal akım değerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli kriterler açıklanmış. Rölenin devresinden önceki termik-manyetik koruma yapan devre kesiciye uygun bir şekilde seçilmesi gerektiği vurgulanmış.

Kaçak akım rölesi ile ilgili diğer sorularda da kaçak akım rölesinin çalışma prensibi ve insan hayatını korumak amacıyla açma değerinin 30 mA olduğu standart IEC 60479-1'e göre belirtilmiş. Bu değerin güvenli koruma sağladığına dikkat çekilmiş.
 
Geri
Üst