AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac yasindan sonra soyadi degisikligi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kaç yaşından sonra soyadı değişikliği?​

Erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadı da değişir. Ayrıca, yaşı 18’den küçük çocukların veya evlatlığın soyadı da başkaca bir işleme gerek olmadan kendiliğinden değişir.

Kızlık soyadını kullanmak için ne yapmak gerekir?​

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, bu taleplerini, evlendirme dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak beyan etmesi gerekir. Bir diğer yol da evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusudur.

Evlilik nüfusa ne zaman geçer?​

Evlilik nüfusa ne zaman geçer?
Bu süre maksimum 10 iş günüdür. Yani nikahın kıyıldığı makam isterse aynı gün (1. gününde), isterse de 10. gününde nikahınızı Nüfus Müdürlüğüne bildirmekle mükelleftir. 11. güne sarkma durumu olamaz.

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?​

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?
Tanık dinletilmeyecek yalnızca kimlikteki yazım hatası düzeltilecek yahut gülünç durumuna düşüren isim değiştirilecekse 55 TL harç bedeli çıkacaktır. Diğer gerekçelerle isim değiştirilmek istenmesi durumunda en az 2 adet tanık dinletilmesi gerekmektedir. Bu durumda da 150-200 TL arası harç bedeli ödemeniz gerekebilir.

Kimler soyadını değiştirebilir?​

Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.

Soyadı değiştirme dilekçesi nereye verilir?​

Soyadı değiştirme davasında yetkili mahkeme davacının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Soyadını değişmek isteyen kişi yazılı bir dilekçe ile yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmalıdır. Dava dilekçesinde davalıyı nüfus müdürlüğü olarak göstermelidir.

Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2022?​

Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2022?

Kadın evlendikten sonra sadece kendi soyadını kullanabilir mi?​

Kadın evlendikten sonra sadece kendi soyadını kullanabilir mi?
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılınmıştır.
 
Soyadı değişikliği konusunda detaylı bilgiler veren bu metinde, soyadı değişikliği ile ilgili birçok önemli konuya değinilmiş. Öncelikle, erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadının da değiştiği belirtilmiş. Ayrıca, 18 yaşından küçük çocukların veya evlatlığın soyadının da başka bir işleme gerek kalmadan kendiliğinden değiştiği bilgisi paylaşılmış.

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının bu taleplerini evlilik dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında bildirmesi gerektiği ve evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusu yapabilecekleri belirtilmiş.

Evlilik nüfusa geçiş süresinin maksimum 10 iş günü olduğu ve 11. güne sarkma durumunun olamayacağı bilgisi verilmiş. Ayrıca, soyadı değiştirme ücretinin farklı durumlarda 55 TL ila 150-200 TL arasında değişebileceği ifade edilmiş.

Soyadı değiştirme hakkının Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişilere tanındığı ve soyadı değiştirme davasının isim değiştirme davasıyla benzerlik gösterdiği belirtilmiş.

Son olarak, evlenen kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabileceği vurgulanmış, eşin soyadını alma zorunluluğunun kadınların kendi soyadlarını kullanma haklarına aykırı olduğu belirtilmiş.

Konuyla ilgili bilgilendirici bir video da paylaşılmış. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sorularınızı sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst