Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kac saatlik yolculuk seferi sayilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.726
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaç saatlik yolculuk seferi sayılır?​

Seferi, kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola çıkmış kişiye de seferi veya müsafir denilir. İkamet ettiği yerden 90 km. uzağa giden seferi sayılır.

Babasının evine giden seferi olur mu?​

Babasının evine giden seferi olur mu?
Buna göre bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, ziyaret vb. amaçlarla 90 km. ve daha uzak yerde yerleşik olan anne-babasının yanına giderse, seferîlik hükümlerine tabi olur.

Seferilikte 15 gün nasıl hesaplanır?​

Seferilikte 15 gün nasıl hesaplanır?
Pazartesi güneş batana kadar giriş günü olup hesaba katılmaz. 2 hafta sonraki Salı günü (3. Salı) güneş batmadan evvel hareket ederse, seferî sayılır. Salı günü güneş battıktan sonra hareket ederse, mukim sayılır. Çünki artık Çarşamba başlamıştır ve 15 gün dolmuştur.

Seferi kac gün Hanefi?​

Cevap: Hanefî mezhebinde sefer müddeti uzaklığa (104 km) giden bir kimse, gittiği yerde 15 günden az kalırsa misafir sayılır ve 4 rek’atlik namazlarını kasreder. İbni Âbidin hazretleri misafirin namazı bahsinde, “Yarım aydan bir saat bile az olursa seferî olur” buyurmaktadır.

En fazla kaç gün seferi olunur?​

En fazla kaç gün seferi olunur?
Seferilik kaç gündür? Seferi namazında bir yere giderken mesafe durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa o halde seferi şekilde namaz kılınması doğru olmamaktadır.

Seferi olmak günah mı?​

Seferi olmak günah mı?
Yolculuğa Ramazanda çıkanlar Seferi olmanın şartları nelerdir açıklamalarını merak ediyor. Seferi olan bir kimsenin yani yolculuğa çıkmış müminin oruç tutmaması caizdir. Ancak üzerinde hala oruç farzı bulunur ve kişi orucunu daha sonra tutmak üzere kazaya bırakmış olur.
Seferi olarak namaz nasıl kılınır?​
Seferi durumunda 4 rekat olan farz namazı 2 rekat kılınır. Seferilikte namaz; akşam vakti dışında öğle, ikindi ve yatsı vakitlerinde iki rekat olarak kılınır. Sünnetlerin de tamamı kılınır. Eğer uygun durum yoksa sünnet kılınmayabilir.
 
Seferi bir yolculuk kapsamında çeşitli hükümlerin uygulandığı bir durumdur. Genellikle 90 km veya daha fazla mesafeli bir yolculuk seferi olarak kabul edilir. Ancak dinî hükümler veya yöresel uygulamalar bu mesafeyi değiştirebilir.

Bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, anne-babasının yanına ziyaret gibi bir amaca yönelik olarak 90 km ve daha uzak bir yere giderse, seferîlik hükümlerine tabi olabilir.

Seferilikte 15 gün hesaplaması belirli kurallara göre yapılır. Örneğin, Pazartesi günü güneş batana kadar giriş günü olup hesaba katılmaz. Ardından 2 hafta sonraki Salı günü güneş batmadan evvel hareket edilirse seferî sayılır. Eğer Salı günü güneş battıktan sonra hareket edilirse mukim sayılır.

Hanefî mezhebinde sefer müddeti uzaklığa (104 km) giden bir kimse, gittiği yerde 15 günden az kalırsa misafir sayılır ve namazlarını kısaltabilir. Seferîlikte en fazla kaç gün olunabileceği ise seyahat edilen yere ve kalınacak süreye bağlıdır. 15 günü aşan kalışlar için seferî namaz kılmak doğru olmayabilir.

Seferi olmak günah değildir. Özellikle Ramazan ayında seferi olan bir kimse, oruç tutmayı erteleyebilir ve daha sonra bu oruçları kazaya bırakabilir. Seferi durumunda namazlar da kısaltılarak ve bazı sünnetler atlanarak kılınabilir.

Seferi durumunda farz olan 4 rekât namazlar genellikle 2 rekât olarak kılınır. Öğle, ikindi ve yatsı vakitlerinde seferî namazlar 2 rekât olarak kılınırken, sünnetlerin tümü kılınabilir ancak uygun olmadığı durumlarda atlanabilir.
 
Geri
Üst