AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac saatlik yol seferi sayilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kaç saatlik yol seferi sayılır?​

Seferi, kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola çıkmış kişiye de seferi veya müsafir denilir. İkamet ettiği yerden 90 km. uzağa giden seferi sayılır.
Seferilik hükmü kaç gün?
Buna karşılık bir yolcunun on beş günden az kalmayı planladığı yerde seferîlik hükümleri devam eder; bu yere vatan-ı süknâ ve vatan-ı sefer denir.
Seferilik nasıl hesaplanır?
Yolculuğa başlayıp, şehrin meskun mahallinden çıkan kişi 4 rekatlı farz namazlarını 2 rekat olarak kılar. Büyükşehirlerde yaşayan kişiler yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında, ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferi sayılmaktadırlar.

Oruç seferi kaç saat?​

Kişi yolculuk yaptığı şehirde 15 günden fazla kalacaksa, o artık gittiği yerde misafir değildir ve orada oruç tutma görevini taşımaktadır. Eğer 15 günden daha az bir süre kalacaksa; gidilen yerde misafir olarak kabul edilir ve oruç tutma zorunda değildir. Dilerse bu orucu kazaya bırakabilir ve sonrasında tutabilir.
Seferilik şartları nelerdir?
Seferi ne zaman olunabileceği hakkında iki görüş mevcuttur. Bunlardan ilki; kişinin ikamet ettiği yerden 90 kilometre uzağa gitmesi ikincisi ise; normal bir yürüme hızı ile üç günlük yolculuk yapılması onun seferi sayıldığının göstergesidir.
Seferilik sınırı nereden başlar?
“Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskûn mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.)
Seferi namazında bir yere giderken mesafe durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa o halde seferi şekilde namaz kılınması doğru olmamaktadır.
Seferi iken oruç tutmak günah mi?
Seferi olan bir kimsenin yani yolculuğa çıkmış müminin oruç tutmaması caizdir. Ancak üzerinde hala oruç farzı bulunur ve kişi orucunu daha sonra tutmak üzere kazaya bırakmış olur.
Seferi olanlar oruç tutar mı?
Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir.

Seferi olarak namaz nasıl kılınır?​

Seferi durumunda 4 rekat olan farz namazı 2 rekat kılınır. Seferilikte namaz; akşam vakti dışında öğle, ikindi ve yatsı vakitlerinde iki rekat olarak kılınır. Sünnetlerin de tamamı kılınır. Eğer uygun durum yoksa sünnet kılınmayabilir.
 
Geri
Üst