AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac saat ve altinda olan calismalar kismi sureli kabul edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.487
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaç saat ve altında olan çalışmalar kısmi süreli kabul edilir?​

İş Kanunu’nun 63. Maddesinde belirtildiği üzere, genel olarak çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3’ü (30 saat) olması gerekir.

Telafi çalışması kaç ay içinde yapılmalı?​

Telafi çalışması, kaynağını oluşturan zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden 2 ay içerisinde yaptırılır. Telafi çalışması, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalışması, tatil günlerinde yaptırılamaz.

Kısmi süreli 4a ne demek?​

Kısmi süreli 4a ne demek?
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar dilerse ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsü sayılmaktadır.

Kısmi süreli çalışma iş yerinde yapılan emsal çalışmaya göre en az ne kadar olmalıdır?​

Kısmi süreli çalışma iş yerinde yapılan emsal çalışmaya göre en az ne kadar olmalıdır?
Buna göre, iş mevzuatı uyarınca işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışma olarak kabul edilmektedir.

Iş yerinde çay saati var mı?​

İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin 3. madde hükmü[5] uyarınca ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Örneğin mesai saatleri 08:00 – 17.00 olan ve gün içerisinde 1 saat yemek molası ve iki kez 15 dk çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil 7,5 saattir.

Telafi çalışması çalışmanın yapılmadığı günden itibaren hangi süre içinde yapılabilir?​

nedenleri ile yapılabilmektedir. Ancak pandemi dolayısıyla, 26/03/ 2020 tarihli ve 31080 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, önceden işverenin iki ay içinde yaptırabileceği öngörülen telafi çalışmasının, dört ay içinde yaptırılabileceği düzenlenmiştir.
 
Evet, kısmi süreli çalışmalar belirli koşullar altında kabul edilir. İş Kanunu'nun 63. Maddesi'ne göre genel olarak haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Ancak bir çalışmanın kısmi süreli olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresi en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü, yani 30 saati aşmamalıdır.

Telafi çalışmaları ise, zorunlu nedenin ortadan kalkmasını takip eden 2 ay içerisinde yapılmalıdır. Bu çalışmalar günlük en fazla 11 saati aşmamalı ve günde 3 saatten fazla olmamalıdır. Ayrıca, telafi çalışmaları tatil günlerinde yapılamaz.

Kısmi süreli 4a, işçilerin isteğe bağlı olarak ay içinde 30 günden az kalan süreleri için prim ödeyerek sigortalı olabilecekleri bir durumu ifade eder. Bu isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsünde kabul edilir.

Kısmi süreli çalışma iş yerinde yapılan emsal çalışmaya göre en az üçte bir olmalıdır. Yani, iş mevzuatına göre, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisine kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışma olarak kabul edilir.

İş yerinde çay saati gibi ara dinlenmeler, genellikle çalışma süresinden sayılmamaktadır. Dolayısıyla, bir işçinin günlük çalışma süresine çay molaları gibi ara dinlenmeler dahil edilmez. Örneğin, günlük mesai süresi 08:00 - 17:00 olan bir işçinin yemek molası ve çay molaları süresi çalışma süresine dahil edilmeden hesaplanır.

Telafi çalışmaları ise genellikle çalışmanın yapılmadığı günden itibaren iki ay içinde yapılabilirdi. Ancak pandemi döneminde alınan özel düzenlemelerle, işverenin telafi çalışmasını dört ay içinde yapabileceği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst