AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac noktalama isaretleri var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaç noktalama işaretleri var?​

Noktala İşaretleri Nelerdir? Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen noktalama işaretleri; nokta, virgül, ünlem, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, uzun çizgi, kısa çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işareti şeklindedir.

TDK nokta nerelerde kullanılır?​

Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur:

MS nasıl yazılır TDK?​

MS nasıl yazılır TDK?
Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) gibi kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz. K.K.K., M.Ö. , M.S., P.K., T.C. ” Özel isim veya unvan olan bir kelime birkaç harfle kısaltılıyorsa yalnız ilk harf büyük yazılır.

Noktalama işaretleri ne örnekler?​

Noktalama işaretleri ne örnekler?
Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur. Örnek: İstediğim kitabı dolaptan aldı, bana uzattı. – Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır.

TDK noktalı virgül nerelerde kullanılır?​

Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için veya özneyi belirtmek için noktalı virgül kullanılır. ÖRNEKLER: Elim ayağıma dolaşıyor; heyecanımı, şaşkınlığımı gizleyemiyorum.

Vs den sonra nokta konur mu?​

(edebiyat), FIFA, Fr., g, GAP, gr, HABITAT, Hz., İETT, KBB, km, l, m, Mah., MKE, No. veya Nu., öl., sn (saniye), TIR, TL, yy., zool. 1. Kurum, kuruluş, müessese, makam, üniversite adlarının kısaltmalarında bütün harfler büyüktür. Harfler arasına nokta koymaya gerek yoktur.

Alıntı ne demek örnek?​

Alıntı ne demek örnek?
ALINTI: Sözlü ve yazılı anlatımda bir başka yazar ya da şairden aynen aktarılarak kullanılan, yazıda tırnak ya da ayraç (parantez) içinde gösterilen söz, cümle, bölüm. İktibas (bkz.) farklı bir terimdir. Tırnak içinde gösterilen mısra, Nazım Hikmet Ran’ın “Çankırı Hapishanesinden Mektuplar-2” adlı şiirinden alınmıştır.

Alıntı nasıl yazılır?​

Alıntı nasıl yazılır?
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
 
Noktalama işaretleri dilimizde metinlerin anlamını belirlemek, akışını düzenlemek ve vurgu eklemek için önemli bir rol oynamaktadır. Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen noktalama işaretleri arasında nokta, virgül, ünlem, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, uzun çizgi, kısa çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç ve kesme işareti bulunmaktadır.

TDK, noktanın kullanımı hakkında da bazı kurallar belirtmektedir. Nokta, birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konulur. Ayrıca geleneksel kısaltmalarda (örneğin; T.C. - Türkiye Cumhuriyeti) ve özel isimlerin kısaltmalarında nokta kullanılmaz.

Noktalama işaretlerinin örnekleri arasında virgül, kullanımı şu şekildedir: Sıralı cümlelerin arasına virgül konur. Ayrıca seslenme (hitap) sözlerinden sonra da virgül kullanılır. Uzun cümlelerde ise özneden sonra virgül kullanılabilir.

Noktalı virgül ise ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak veya özneyi belirtmek amacıyla kullanılır. Örneğin; "Elim ayağıma dolaşıyor; heyecanımı, şaşkınlığımı gizleyemiyorum."

Alıntılar, başka bir yazarın veya şairin aynen aktarılarak kullanılan sözlerini ifade eder. Alıntılar yazıda tırnak ya da ayraç içinde gösterilir. Alıntılar yapılırken, doğrudan alıntı yapıldığında yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası parantez içinde belirtilir.

Noktalama işaretleri ve kullanımları dilin gücünü ve anlatımını zenginleştirir. Doğru noktalama ile metinler daha anlaşılır ve etkileyici hale gelir.
 
Geri
Üst