AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac kattan sonra asansor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaç kattan sonra asansör?​

“(27) Tek bağımsız bölümlü konutlar hariç kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunludur.”

Sonradan asansör yapılır mı?​

Sonradan asansör yapılır mı?
binaya sonradan asansör yapımı Haberi Apartman sakinlerinin kat malikleri kurulunda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alacakları kararla, mimari proje de uygunsa, binaya sonradan asansör yaptırılabilir.

Zemin kat soğuk olur mu?​

Ev satın alırken girişkat daireleri tercih edecekseniz binanın zeminindeki izolasyonu dikkate almanızda fayda var. Kuzey cepheye bakan bir giriş kat daire şüphesiz ki daha soğuk olacaktır ve ara katlara göre daha zor ısınacaktır. Altında ve üstünde başka daireler olan katlar her zaman daha iyi ısınır.

Kaç kattan sonra 2 asansör?​

Kaç kattan sonra 2 asansör?
Yönetmeliğe göre, tek bağımsız bölümlü konutlar hariç uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunlu olup, iskân edilen ve ortak alan bulunan bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunlu …
Zemin kat asansör aidatı öder mi?​
Kural gereği zemin katta oturanlar asansörü kullanmadıklarını iddia ederek asansör masraflarını ödemekten kaçınamaz. Yönetim planında böyle bir hüküm belirlenmemişse asansörden faydalanmasalar bile zemin katta oturanlar da asansör giderlerine katılmak zorundadır.

Apartmanda asansör bakım parasını kim öder?​

Apartmanda asansör bakım parasını kim öder?
Peki asansör bakımını kim öder? Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor. Bu nedenle kanunda yer alan yasal düzenlemeler gereğince apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor.

Eski binaya asansör yapımına herkes katılmak zorunlu mu?​

Yapılan yasal düzenleme ile belirli kat yüksekliğine sahip olan binalara asansör zorunluluğu getirilmişti. Ancak eski binalarda böyle bir zorunluluk olmadığı için yüksek katlı binalara sonradan asansör yapılmasına izin verildi.

Asansör yapımı ne kadar sürer?​

Asansör yapımı ne kadar sürer?
Asansörün tamamlanması sözleşme süremize göre yaklaşık 3 aydır. Asansörün inşaatta montajından daha çok fabrikamızda imalat ve tedarik süreci oldukça fazladır. Fakat şunu unutmamak gerekir ki asansörün bitişi binanın bitmesiyle de doğru orantılıdır.
 
Binanızda 3 kat veya daha fazla kat varsa asansör zorunlu olabilir. Bu durumda 4 veya daha fazla katlı binalarda asansör zorunlu hale gelmektedir. Eğer binanıza sonradan asansör yapmak istiyorsanız, apartman sakinlerinin kat malikleri kurulunda sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alınacak karar ve uygun mimari proje ile mümkündür.

Giriş kat daireleri tercih ederken binanın zeminindeki izolasyonu dikkate almanız önemlidir. Kuzey cepheye bakan giriş kat daireler genellikle daha soğuk olabilir ve ısınması diğer katlara göre daha zor olabilir. Altında ve üstünde daireler olan katlar genellikle daha iyi ısınır.

Bina kat sayısına göre asansör sayısı da belirlenir. Tek bağımsız bölümlü konutlar hariç, 3 katlı binalarda asansör yeri bırakılması zorunlu iken 4 veya daha fazla katlı binalarda en az bir asansör yapılması gerekmektedir.

Zemin katta oturanlar genellikle asansör aidatını ödemek zorundadır. Yönetim planında aksi belirtilmemişse, zemin katta oturanlar da asansör giderlerine katılmakla yükümlü olabilir.

Apartmanda asansör bakım masraflarını kat malikleri eşit olarak karşılar. Apartmanın genel giderlerine eşit olarak katılan kat malikleri, asansör bakım giderlerine de aynı şekilde katılım gösterirler.

Eski bir binaya asansör yapımı için herkesin katılımı zorunlu olmayabilir. Yasal düzenlemeler eski binalar için asansör zorunluluğu getirmemiş olabilir. Bu durumda yüksek katlı eski binalara asansör yapılabilmesi için belirli prosedürlerin takip edilmesi gerekebilir.

Asansör yapım süresi genellikle sözleşme süresine bağlıdır. Montajın yanı sıra imalat ve tedarik süreçleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bir asansörün tamamlanması genellikle ortalama 3 ay sürebilir, ancak binanın bitiş süreciyle de ilişkilidir.
 
Geri
Üst