AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac cesit TENS vardir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.749
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaç çeşit TENS vardır?​

En çok akut veya kronik ağrıların giderilmesinde başvurulan tens cihazının, Konvansiyonel yani Geleneksel Tens, Akupunktur Tens, Kısa-Yoğun Tens, Burst Tens, Modülasyon Tens olmak üzere 5 farklı modu bulunur.

TENS kaç Hz olmalı?​

KONVANSİYONEL TENS En yaygın kullanılan tiptir. Düşük şiddette (1-100 mA), yüksek frekansta (50-100 Hz) uyarılar kullanılır.
TENS açılımı nedir?​
TENS ingilizce orjinali olan,Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kelimedir ve ağrı tedavisinde kullanılan bir yöntemi ifade etmektedir.

Akupunktur TENS nedir?​

Akupunktur TENS nedir?
2)Akupunktur TENS: -Düşük frekanslı, uzun süreli, yüksek şiddette uyarı verir. -Frekansı 1-5 Hz, akım geçiş süresi 150-200 mikrosaniyedir. -Etkisi birkaç saat gecikebilir, fakat birkaç saat devam eder.

TENS çeşitleri nedir?​

TENS çeşitleri nedir?
Çeşitleri
- Konvansiyonel TENS (Geleneksel TENS): Yüksek frekanslı, kısa süreli akım.
- Akupunktur TENS: Düşük frekanslı, uzun süreli, yüksek şiddette uyarı verir.
- Kısa, Şiddetli TENS: Yüksek frekanslı, uzun süreli akım.
- Burst TENS (Patlayıcı TENS):
- Modülasyon TENS:

TENS kaç dk sürer?​

Konvansiyonel TENS’in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.

TENS cihazı kaç volt veriyor?​

Klinik tipi tens cihazı: Taşınamaz, 220 V şehir şebekesine bağlı olarak çalışır. 2, 4, 6 ve 8 birbirinden bağımsız kanallı modelleri şeklinde mevcuttur.
TENS kimlere uygulanmaz?​
Çoğu kez herhangi bir yan etki oluşturmayan güvenli bir tedavidir. %2-3 kişide kullanılan pedler allerji yapabilir; bu durumda allerji yapmayacak özellikte pedler kullanılabilir. Vücudunda kalp pili ya da başka tip bir tıbbi implantı olan kişilerde TENS kullanılmaz. Hamilelikte karın üzerine uygulanmaz.

TENS ne işe yarar FTR?​

TENS ne işe yarar FTR?
TENS yani transkutanöz elektriksel sinir stimisyanonu, kelime anlamı olarak; deri yoluyla elektriksel sinir uyarımı anlamına gelir. Tens Cihazları, hissedilen ağrıya karşı, vücudun doğal savunma mekanizmasını uyarmayı amaçlar. Son derece güvenli cihazlardır, yan etkileri yoktur.

Akupunktur TENS nerelerde kullanılır?​

Akupunktur TENS nerelerde kullanılır?
Ağrı ve kas spazmına yol açan pek çok sorun ve hastalıkta kullanılır. Bel ağrısı, boyun ağrısı, diz ağrısı, kalça ağrısı, spor yaralanmaları, bel-boyun fıtıkları, kireçlenmeler (osteoartrit), fibromiyalji, MAS hastalığı TENS’in sıklıkla kullanıldığı durumlardır.

Burst TENS nedir?​

Patlayıcı (burst) TENS: Bu yöntemle yüksek (50-100 Hz) ve düşük (1-10 Hz) frekansta akımlar birbiri ardından verilmektedir. Bu tip stimülasyon gözle görülür kas kontraksiyonuna neden olmaktadır. Analjezik etki geç başlasa da uzun sürmektedir.

TENS Hangi akım?​

Konvansiyonel TENS; Genellikle tedavinin başlangıcında verilen ve hastaların en rahat tolere ettiği, kas kontraksiyonun olmadığı bir akım tipidir. Etki mekanizması kapı-kontrol teorisine dayanır. Akım geçiş süresi 50-100 µsn, frekansı 60-120 Hz aralığındadır.
TENS cihazı kaç dakika kullanılmalı?​
Tolu, tens uygulamasında izlenilecek adımlara ilişkin, “Uygulama genellikle ağrılı bölgenin tam üzerine ya da yakın bölgelere yapıştırılan elektrotlar ile günde 2-3 defa 20-30 dakikalık seanslar halinde yapılır.

TENS uygulamasında hasta ne hisseder?​

TENS uygulamasında hasta ne hisseder?
Lazer., Radyasyon yayılımı ile ışığın güçlendirilmesi anlamına gelmektedir.Dokularda çok fazla ısı artışı olmadan yapılan uygulamalarda hasta çoğu zaman ısı hissetmez yada çok hafif bir ısı hisseder.

TENS cihazı zararları nelerdir?​

TENS cihazı zararları nelerdir?
Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı. Nadiren de olsa elektrotların uygulandığı bölgede gelişebilecek alerjik deri reaksiyonlarına karşı da dikkatli olunmalı.
 
TENS cihazları ağrı tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir ve farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında Konvansiyonel (Geleneksel) TENS, Akupunktur TENS, Kısa-Yoğun TENS, Burst TENS ve Modülasyon TENS yer almaktadır.

Konvansiyonel TENS en yaygın kullanılan tiptir ve düşük şiddette (1-100 mA), yüksek frekansta (50-100 Hz) uyarılar kullanılmaktadır. Akupunktur TENS ise düşük frekanslı, uzun süreli ve yüksek şiddetli uyarılar verir.

Kısa-Yoğun TENS, yüksek frekanslı ve uzun süreli akım verirken, Burst TENS yöntemi yüksek ve düşük frekansta akımların birbiri ardından verilmesine dayanır. Modülasyon TENS ise değişen frekans ve genişlikteki akımların kullanıldığı bir yöntemdir.

TENS uygulaması genellikle ağrılı bölgenin üzerine veya yakınına yapıştırılan elektrotlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Uygulama süresi genellikle 20-30 dakika arasında olup, gün içinde 2-3 defa tekrarlanabilir.

TENS cihazları genellikle güvenli olarak kabul edilir ancak bazı durumlarda kullanılmaması gereken durumlar da vardır. Örneğin, kalp pili veya başka tür tıbbi implantları olan kişilerde TENS kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelikte karın bölgesine uygulanmamalı ve allerjik reaksiyon riski olan kişiler dikkatli olmalıdır.

Genel olarak, TENS cihazları ağrıyı azaltmada etkili olabilir ve yan etkileri nadirdir. Ancak herhangi bir tedavi yönteminde olduğu gibi, uygulanırken dikkatli olunmalı ve gerektiğinde uzman bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.
 
Geri
Üst