- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kaç çeşit sondaj vardır?
* Derinliğine Göre Sondaj Sığ sondajlar, derinliği 100 metre ile 1000 metre arasındaki sondajlar’dır. Derin sondajlar, derinliği 1000-4000 metre arasındaki sondajlar’dır. Çok derin sondajlar ise derinliği 4000 metreden fazla olan sondajlar’dır.Kuyuda su olduğu nasıl anlaşılır?
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.Sondaj çesitleri nelerdir?
Beş ayrı sondaj çeşidi vardır bunlar sırasıyla şu şekilde sıralanmaktadır.
Sondajda manevra nedir?
Manevra Başlığı: Elmaslı sondajlarda, sondaj makinesinin tamburu ve halatı vasıtasıyla; takım dizisinin kuyu içine indirilmesi işlemine iniş manevrası denir. Aynı şekilde, kuyu içinde bulunan takım dizisinin tümüyle kuyu dışına çıkarılması işlemine de çıkış manevrası denir.
Karotiyer ne demek?
“Karotiyer dünya çapında derin sondaj çalışmalarında kullanımı tercih edilen ileri teknoloji ürünü olan sondaj ekipmanlarındandır. Yeraltına yapılan sondaj işlemleri sırasında, kesilen formasyondan silindirik örnek alma işlemlerine karot alma ,bu işlemi yapan donanıma da karotiyer adı verilir.”Sondaj malzemeleri nelerdir?
Karotlu Sondaj EkipmanlarıSondaj kuyusu ne işe yarar?
Yeraltındaki su, maden, petrol gibi zenginliklerden istifade amacıyla ya da yeraltındaki jeolojik yapıların ve birimlerin özelliklerinin incelenmesi amacıyla açılan dar ve derin kuyulara sondaj kuyusu diyoruz.
Darbeli sondaj nasıl yapılır?
Halat veya rijit çubuklarla, keskin ağızlı ağır bir kazıcının formasyonun üzerine serbest bırakılarak derinliğe doğru yapılan kazı işlemi sonucunda oluşan kırıntıların kova vb. gereçlerle yukarı alındığı sondaj işlemine “darbeli sondaj” denir.