AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac cesit kutle spektrometresi vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaç çeşit kütle spektrometresi vardır?​

Kantitatif analiz için kütle spektrometresi uygulamaları iki gruba ayrılır. Birincisi organik, biyolojik ve bazen de inorganik numunelerdeki moleküler türlerin veya tiplerinin kantitatif tayinidir. İkincisi ise inorganik ve az olarak ve biyolojik numunelerdeki elementlerin derişimlerinin tayinidir.

Atomik kütle spektroskopisi nedir?​

Bu standard, atomik kütle birimi (akb, Da) olarak adlandırılır ve karbon-12 atomunun kütlesinin 12 de 1’i ile temsil edilir. Kütle spektroskopisi maddelerin bağıl kütleleri üzerinden atom bileşimi ve dizilimini bulmak için kullanılan analitik bir tekniktir.

Her maddenin kütle spektrumu alınabilir mi?​

Her maddenin kütle spektrumu alınabilir mi?
Genellikle kütle spektrometresi adı verilen bir alet kullanılarak elde edilen bir histogramdır. Belirli bir maddenin tüm kütle spektrumları aynı değildir.

Radikal katyon nedir?​

Radikal katyon nedir?
Yüksek enerjili bir elektron bir bağdaki elektronu yerinden çıkararak bir radikal, radikal katyon ya da katyon oluşturur. Pozitif yüklü tanecikler (katyon ve radikal katyon) alet tarafından dedekte edilir. Sadece katyonlar manyetik alan tarafından yolundan saptırılır. Bu sapmanın miktarı m/z oranına bağlıdır.

Kütle spektrometresi neyi hesaplar?​

Kütle spektrometrisi, İngilizce: Mass spectrometry (MS), kimyasal türleri iyonize edip oluşan iyonları kütle/yük oranını esas alarak sıralayan bir analitik teknik. Daha basit terimler ile, bir kütle spektrumu bir numunen içindeki kütleleri ölçer.

İyon piki nedir?​

Molekülden koparılan bir elektronun kütlesi molekülün kütlesi yanında hesaba katılmayacak derecede küçüktür. Bu nedenle oluşan moleküler iyonun kütlesi, nötr haldeki molekülün gerçek kütlesine eşittir. Bir kütle spektrumunda en yüksek şiddete sahip iyon pikine temel pik adı verilir.

GC MS Filament ne işe yarar?​

GC MS Filament ne işe yarar?
Gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS), bir test numunesi içindeki farklı maddeleri tanımlamak için gaz kromatografisi ve kütle spektrometresinin özelliklerini birleştiren analitik bir yöntemdir.

LC MS MS ne işe yarar?​

LC MS MS ne işe yarar?
LC/MS, HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) ve MS (Kütle Spektrometresi) ünitelerinin birlikte çalıştırılarak yapı aydınlatması ve miktar tayininde kullanılan bir cihazdır.

Iyon spektrumu nedir?​

Bir kütle spektrumu, kütle/yük oranının bir fonsiyonu olan iyon sinyallerinin grafiğidir. Bu spektrumlar, bir numunenin elementsel veya izotopik imzaları, parçacıkların ve moleküllerin kütlerlerini belirlemek ve moleküllerin kimyasal yapılarını ortaya çıkarmak için kullanılır.

Bolluk yüzdesi ne demek?​

Bir elementin izotoplarının doğada bulunma yüzdesi.
 
Kütle spektrometresi genel olarak hem organik, biyolojik hem de inorganik numunelerde kullanılan bir analitik tekniktir. Kantitatif analiz için uygulamalar genellikle iki gruba ayrılır. Organik, biyolojik ve bazen inorganik numunelerdeki moleküler türlerin veya tiplerinin kantitatif tayini ile inorganik ve az olarak biyolojik numunelerdeki elementlerin derişimlerinin tayini şeklinde özetlenebilir. Atomik kütle spektroskopisi ise maddelerin bağıl kütleleri üzerinden atom bileşimini ve dizilimini belirlemek için kullanılan bir analitik tekniktir.

Her maddenin kütle spektrumu alınabilir ancak her maddenin kütle spektrumları farklılık gösterebilir. Kütle spektrometresi adı verilen cihazlar kullanılarak elde edilen bir histogram olan kütle spektrumu, belirli bir maddenin karakteristik özelliklerini yansıtır.

Radikal katyonlar, yüksek enerjili bir elektronun bir bağdaki elektronu yerinden çıkararak oluşturduğu pozitif yüklü taneciklerdir. Kütle spektrometrisi, iyonize edilen kimyasal türleri kütle/yük oranına göre sıralayan bir analitik teknik olarak kullanılır. İyon pikleri ise bir kütle spektrumunda en yüksek şiddete sahip iyon piklerine temel pik denir.

GC-MS (Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi), bir test numunesi içindeki farklı maddeleri tanımlamak için gaz kromatografisi ve kütle spektrometrisinin birleştirildiği bir analitik yöntemdir. LC/MS ise HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) ve MS (Kütle Spektrometrisi) ünitelerinin birlikte kullanıldığı ve yapı aydınlatması ile miktar tayininde kullanılan bir cihazdır.

Iyon spektrumu, kütle spektrometrisinde kullanılan bir terim olup, kütle/yük oranının bir fonksiyonu olan iyon sinyallerinin grafiksel gösterimidir. Bu spektrumlar, numunenin izotopik imzaları, parçacık veya moleküllerin kütleleri ve kimyasal yapıları hakkında bilgi sağlar.

Bolluk yüzdesi ise bir elementin doğada bulunan izotopların yüzdesini ifade eder. Bu, elementin farklı izotoplarının belirli bir örnekteki bulunma oranını gösterir.
 
Geri
Üst