Kac cesit horon var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.279
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kaç çeşit horon var?​

Doğu Karadeniz’in kapısı konumunda bulunan Ordu’da oynanan Gürcü horonu, mısıroğlu horonu, milli horon, Boztepe horonu, kol horonu, melet horonu, Perşembe horonu, nalcı horonu, iskilip horonu, eşkıya horonu, Harşit horonu (Cemo) da Karadeniz Bölgesinde oynanan horon türlerine örnektir.
Horon en çok hangi ilde oynanır?
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde horon, kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve mertliğin sembolüdür. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.
Horon Türk oyunu mu?
Dr. Necati Demir, Doğu Karadeniz’e özgü halk oyunu olan horonun 5 bin yıldır Türk oyunu olduğunu belirtti.

Haron nedir?​

HARON (CEHENNEM KAYIKÇISI)
Horonun özellikleri nelerdir?
Sahilde oynanan horonlarda, çok hızlı omuz silkme ve ayak sallama figürleri karakteristik iken, Artvin horonlarında hareketler daha çok tüm vücudun hareketi, ayakların sertçe yere basması vb. biçimindedir. Yine sahil horonlarında çalgı kemençe iken, Artvin’de tulum ve akordeon dur.
Horon hangi şehrimize aittir?
Horon kelimesi, Karadeniz yöresine ait olan bir dans türü olarak bilinmektedir. Karadeniz yöresinde özellikle kemençe çalınarak oynanmakta olan bir halk oyunu olarak ifade edilmektedir.

Halay en çok hangi bölgede oynanır?​

Halay, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Kemençe Yunan mı Türk mü?
Yaylı sazlar içerisinde yer alan kemençenin Orta Asya kökenli olduğunu, buradan Türk göçleriyle birlikte Avrupa, Asya ve Afrika’ya yayıldığının anlaşıldığını belirten Prof.
Horon oyunu nasıl ortaya çıktı?
Karadeniz’in tüm hırçınlığını içinde barındıran bu geleneksel halk oyunu horonun, Yunan ve Cenevizlilerin kültürlerinden kaldığı düşünülmektedir. Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır.

Horun ne demek?​

HORON – HORAN i. (Yun. khoros) Karadeniz’in doğu kısmında kemençe eşliğinde toplu olarak oynanan çok canlı, hareketli oyun: Ey sinsinler, horonlar, halaylar diyârı hey! (Behçet K. Çağlar).
Horon nasıl bir oyun?
Rize Bölgesi’nde oynanan halk dansları genelde “horon” olarak adlandırılır. Daha çok tulum, kemençe eşliğinde oynanan horon bazen de türkü eşliğinde müziksiz de icra edilebilir. Ortadaki tulum veya kemençecinin etrafında kızlı erkekli bir halka oluşturularak oynanır.
 
Geri
Üst