AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kac cesit faiz vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kaç çeşit faiz vardır?​

Faiz oranı, nominal ve reel olmak üzere ikiye ayrılabilir. Nominal oran, bankalar gibi organizasyon ve kurumlar tarafından açıklanan faiz oranıdır. Reel faiz oranı ise enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranıdır ve nominal orandan enflasyon oranının çıkarılması ile bulunur.

Kuranda faiz nedir?​

Faiz ile ilgili ayet ve hadisler bu yazımızda. Faiz, Arapça ribâ kelimesi sözlükte “fazlalık, nemâ, artma, çoğalma; yükseğe çıkma; (beden) serpilip gelişme” gibi anlamlara gelir. Faiz, İslam’da kesin emirlerle yasaklanmıştır. İslam dininde faizin zannedildiği gibi malı artırmaz, aksine bereketini azaltır.

Neler faize girer?​

Neler faize girer?
Usulüne uygun bir alışverişle zimmete geçen borç vadesinde ödendiğinde ne alışverişe ne de borç faizine konu olur; ödenmeyip vadesi uzatıldığında miktarının da arttırılması durumunda tam anlamıyla bir borç faizi ortaya çıkar ve Kur’an’da ele alınan faizin kapsamına girer.

Dinen faiz ne demek?​

Dinen faiz ne demek?
Faiz, artma, çoğalma, şişme, gelişme ve yetişme, mübadeleli akitlerde taraflardan birinin hakkı kabul edilen ve akit sırasında şart koşulan karşılıksız fazlalık anlamında bir İslam hukuku terimidir. Faiz anlamındaki “Riba” kelimesi arapça mastar olup, sözcüğün kökeninde “mutlak çoğalma” anlamı vardır.

Faiz nedir örnek?​

Bankaların ve benzeri yerlerin, para getirmesi için vatandaşa ödünç olarak sunulan varlıktan alınan kazanca faiz; kazanç yüzdesine de faiz oranı adını verebiliriz. Tanımı farklı şekillerde de yapabiliriz. Örneğin; ödünç verilen paranın kira bedeli de diyebiliriz. Önemli olan faiz oranlarının ne şekilde değişeceğidir.

Haram olan faiz nedir?​

Faiz haramdır; çünkü İslam’ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Faiz yalnızca malın değil, hayatın da bereketini kaçırır.

Faiz yiyen cennete girer mi?​

Faiz yiyen cennete girer mi?
Faiz yiyen eğer affolmazsa yediği faiz kadar cezasını çektikten sonra eğer zerre kadar bile imanı var ise cennete gidecek. Müslüman birisi dağlar kadar bile günah işlese (faiz yemek dahil) imanlı öldüğü takdirde sonunda yine cennete gidecek.

Faiz yemenin günahı nedir?​

Faiz yemenin günahı nedir?
Faiz haramdır; İslam’ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan ‘Hak’ kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar, toplumu felakete sürükler. Yalnızca malın değil, hayatın da bereketini kaçırır” denildi.
Hangi faiz haramdır?​
“islam’da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. iş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Faiz ne kadar günah?​
Faiz haramdır; çünkü İslam’ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.

Faizin mantığı nedir?​

Faizin mantığı nedir?
Faiz en temelde ‘paranın maliyeti’ olarak nitelendirilebilir. Borç veren kişi, borç verdikten sonra paranın kullanımından mahrum kalır, oysa o para işletilebilir ve kullanılabilir. Bu sebeple parayı kullandırma karşılığı alır. Faiz borç veren için paranın getirisi, borç alan içinse paranın maliyetine dönüşür.

Faiz nedir nasıl hesaplanır?​

Faiz nedir nasıl hesaplanır?
Basit faiz nasıl hesaplanır? Basit faiz oranında aylık faiz oranı ay üzerinden, yıllık faiz oranı ise yıl üzerinden hesaplanır. Faiz tutarı; Anapara x Faiz Oranı x Vade formülüyle hesaplanır. Buradaki vade, faiz aylık hesaplanıyorsa ay olarak, yıllık hesaplanıyorsa yıl olarak alınır.
 
Faiz kavramı üzerine detaylı bilgiler vermek istiyorsanız, belirttiğiniz konular üzerinde bilgiler sunabilirim. İsterseniz "Faiz nedir?", "Faiz çeşitleri nelerdir?", "Faizin haram olduğu durumlar nelerdir?" gibi konulardan hangisi hakkında daha fazla detaylı bilgi almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst