AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kac cesit dograma sekli vardir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.174
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaç çeşit doğrama şekli vardır?​

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri
- Julienne (Jülyen) Doğrama Şekli.
- Brunoise (Brunuaz) Doğrama Şekli.
- Jardiniére (Jardinie) Doğrama Şekli.
- Macéedoine (Masedon) Doğrama Şekli.
- Mire Poix (Mirpua) Doğrama Şekli.
- Dice (Days) veya Paysanne (Peysan) Doğrama Şekli.
- Matignon (Matignon) Doğrama Şekli.

Ince ince doğramaya ne denir?​

Ince ince doğramaya ne denir?
Julienne (Juliyen) Malzemelerin uzun ve ince şeritler halinde kesilmesine “Julienne Doğrama” diyoruz. İştah açıcı yemek tabaklarında gördüğünüz, rengarenk uzun ve ince havuçlar, biberler işte bu teknik sayesinde o kadar güzel.

Küp küp doğramaya ne denir?​

Önce uzun uzun doğranan ürün sonra bu uzun parmak boyutundaki parçalar yan çevrilip tekrar kesilmesiyle küplere dönüştürülür. Türk mutfağında “küp küp doğramak” ya da et özelinde “kuşbaşı doğramak” söylemlerinin karşılığı mirepoix’tur diyebiliriz.

Temel doğrama teknikleri nelerdir?​

Temel doğrama teknikleri nelerdir?
Mutfaklarda Temel Kesim Teknikleri
- Julienne (Jülyen) Malzemelerin uzun ve ince şeritler halinde kesilmesine julienne denir.
- Brunoise (Brunoaz)
- Jardiniere (Jardin)
- Macedoine (Masedon)
- Paysanne, Dice (Peyzan, Days)
- Matignon (Matignan)
- Chiffonade (Şifoned)
- Vichy (Vişi)
En küçük doğrama şekli nedir?​
Brunoise (Brunoaz) Doğrama En küçük doğrama şeklidir. Bütün parçaların aynı büyüklükte olmasına dikkat edilir. Bunu sağlamak için sebzeler önce jülyen şeklinde doğranır, daha sonra brunoise şekline getirilir.

Fine Burnaz ne demek?​

Fine Burnaz ne demek?
Bıçak sırtı kalınlığında, yaklaşık 4-5 cm. uzunluğunda, ince çubuklar halinde doğrama şekli tanımlar onu. Doğranan malzemelerin tümü eşit kalınlıkta olursa göze hoş gözükür. Maharetli ellere övgüler yağdırır. Garnitür hazırlığında, sotelerde, salata ve tabak sunumlarında sıklıkla kullanılır.

Fine Doğrama ne demek?​

Doğradığınız bütün sebzelerin aynı büyüklükte olmasına gerekir. Et yemeklerinin yanında sebze garnitürlerinde ve salatalarda Fındık, fıstık gibi birçok üründe en fazla kullanılan tekniklerden biridir. Fare dişi tekniğinden daha da küçük doğranmış sebzeler ‘fine brunoise (fayn brunuaz)’ denilmektedir.

Macedoine kesim nedir?​

Macedoine kesim nedir?
Macedoine (Macedon) Kesilecek sebzelerin önce uygun uzunlukta dikine kesilmesi sonra 1⁄2 cm’lik küp şeklinde parçalara bölünmesi yöntemidir.

Batonet kesim ne demek?​

Yarım santim ya da 1 santim genişliğinde, 4-5 santim uzunluğunda çubuk şeklinde kesme yönetimi.

Brunoise doğrama nedir?​

Brunoise doğrama nedir?
1- Sebzelerin çok küçük küp (tavla zarına benzer) şeklinde doğranması usulü. 2- Mutfak sanatlarında en küçük doğrama usulüdür.
Kesme tekniği nedir?​
3×3 eşit küpler halinde kesilen tekniktir. Brunoise kesme tekniği, genellikle yemeklik kesme tekniği olarak da bilinir. Soğan, havuç gibi sebzeler yemeklere genellikle bu şekilde kesilerek atılır. Ortalama 5 cm uzunluğunda ve ince şeritler halinde kesilen tekniktir.

Chiffonade kesim nedir?​

Chiffonade kesim nedir?
Chiffonade (Tütün Kıyımı) Genelde pazı, ıspanak, kıvırcık salata gibi yeşil yapraklı sebzelerin yapraklarının çok ince şeritler halinde doğranması yöntemidir. Yemek ya da salataların süslenmesi amaçlı kullanılacak sebzeler bu şekilde kesilebilir.

Fine kesim ne demek?​

En küçük kesim (Fine Brunoise); yaklaşık 1.5 mm kalınlıkta. Uzunlamasına kesimlerin boyu genel olarak 6-8 cm olup kesitlerine göre adlandırılırlar. Ponöf (Pont-neuf); Kızarmış patatesler için kullanılır. Biftek yanı veya kalın kesim olarak bilinir.

Fine brunoise doğrama nedir?​

Fine brunoise doğrama nedir?
Brunoise, sebzelerin çok küçük küpler halinde doğranmasına denir. Mutfak sanatlarında kullanılan en küçük doğrama tekniğidir. Genellikle 3×3 veya 2×2 mm olacak şekilde uygulanır. Genelde 3 mm esas alınsa da, Fransız mutfağında boyutu daha ufaktır.

Rondel kesim nedir?​

Fransız temel kesim tekniklerinden rondelle ‘rondel’ şeklinde telaffuz edilir. Bu kesim tekniği sebzeleri kesmede kullanılır. Yuvarlak şekilli sebzelere uygulanır.
 
Doğrama şekilleri konusunda geniş bir bilgi paylaşılmış. Temel doğrama teknikleri arasında Julienne, Brunoise, Jardiniere, Macedoine, Paysanne, Dice, Matignon, Chiffonade ve Vichy gibi çeşitli teknikler bulunmaktadır. En küçük doğrama şekli olan Brunoise, bütün parçaların aynı büyüklükte olmasına dikkat edilir. Fine Burnaz ise bıçak sırtı kalınlığında ince çubuklar halinde doğrama şeklini tanımlar. Macedoine kesimde ise sebzeler önce dikine kesilir ve sonra 1⁄2 cm'lik küp şeklinde parçalara bölünür.

Batonet kesim, yarım santim ya da 1 santim genişliğinde, 4-5 santim uzunluğunda çubuk şeklinde kesme yönetimidir. Bruniose doğrama ise sebzelerin çok küçük tavla zarı şeklinde doğranması usulünü ifade eder. Kesme tekniği 3x3 eşit küpler halinde kesmeyi ifade eder ve genellikle yemeklik kesme tekniği olarak bilinir.

Chiffonade kesimde genelde pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin çok ince şeritler halinde doğranması yöntemi kullanılır. Fine kesim ise en küçük kesim şeklini ifade eder, genelde 6-8 cm uzunluğunda ve 1.5 mm kalınlığında kesimlerdir. Fine Brunoise doğrama ise sebzelerin çok küçük küpler halinde doğranması tekniğini tanımlar, genellikle 3x3 veya 2x2 mm şeklinde uygulanır.

Son olarak, Rondel kesim Fransız temel kesim tekniklerinden biridir ve yuvarlak şekilli sebzeleri kesmek için kullanılır. Bu kesim tekniği sebzelerin estetik bir şekilde hazırlanmasına yardımcı olur.
 
Geri
Üst