- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 248.660
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kaç aydan sonra tazminat hakkı doğar?
BİLDİRİM SÜRESİNE DİKKAT İhbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmuyor. Üstelik 1 yıl değil 6 ay çalışmak yeterli oluyor. Yasalarımıza göre işverenin de işçinin de iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor.Kıdem tazminatı almaya nasıl hak kazanılır?
Kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Çalışan işinden kendi isteği ile ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin, işveren tarafından işten çıkarılması gerekmektedir.
5 aylık çalışan tazminat alır mi?
Mahkeme kararı ile birlikte işe başlamak için başvuran işçiyi, işveren 1 ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.10 yıl sonra istifa ederse tazminat alır mı?
Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.
Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekir?
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir.Sigorta tazminat kimin hesabına yatar?
Tazminat Davalarında, tazminatın sizin hesabınızı yatırılması için, önceki yasalarda verdiğiniz vekalette Ahzu kabz ibaresi olmaması yeterliydi ve tazminat sizin hesabınıza yatirilirdi,ama şimdi ki Tazminat Davalarında vekalet içerisinde ahzu kabz ibaresi olmasa bile tazminat yinede avukatin hesabıma Yatıyor avukat da …