Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kablolardaki silindir ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.883
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kablolardaki silindir ne işe yarar?​

özellikle bilgisayarların şarj kablolarında bulunan, kablonun cihaza yakın kısmının üzerinde bulunan silindir yapılı bir boğum. ferrit ya da ferrit boğumu olarak bilinir. şarj kablosu üzerine binen elektromanyetik dalgaların yarattığı gürültüyü önlemek için kullanılır.

Şarj kablosu ne işe yarar?​

Şarj kablosu ne işe yarar?
Cep telefonu data şarj kabloları elektronik cihazlar arasında veri aktarımını kolaylaştıran ve gerekli olan elektrik enerjisinin transferini sağlayan ekipmanlardır.

Ferrit boğumu olmazsa ne olur?​

Ferrit boğumu olmazsa ne olur?
Bu durum, kablo üzerindeki elektrik yükünü etkiler ve şarj olan cihazların düzgün çalışmasına olumsuz etki eder. Hatta bu radyo sinyalleri, kablolar içerisinde iletilen elektrik sinyallerine “gürültü sinyali” olarak eklenebilir ve cihazlar arasındaki iletişimi bozabilir.

Kablolardaki yuvarlak ne işe yarar?​

Kablolarda yer alan bu yuvarlakları açtığınızda ise demirden yapılmış bir mıknatıs göreceksiniz. İşte bu mıknatıs bobin, söz konusu elektromanyetik parazitlerin önüne geçmeyi amaçlıyor. Elektromanyetik paraziti, cep telefonunuz çalınca radyonun veya televizyonun garip sesler çıkarmasına benzetebilirsiniz.

Bilgisayar Adaptörü ne işe yarar?​

Bilgisayar Adaptörü ne işe yarar?
Adaptör, dalgalı akımı küçük değerde doğru akıma çeviren elektronik araçlar olarak geçmektedir. Bilinen şekli ile adaptörler şehir elektriğini cihazın çalışması için gerekli olan voltaja düşüren aparatlardır. Pillerle aynı görevi yaparlar ancak piller kadar düzgün akım veremezler.

Notebook Adaptörü ne işe yarar?​

Notebook Adaptörü ne işe yarar?
Adaptör; şehir şebekesindeki 220Volt olan dalgalı (AC) akımı notebook için gerekli olan doğru akıma (DC) çeviren elektronik araçtır. Adaptörler AC akımı tam olarak DC akıma çeviremezler, yani bir osilaskopa baglayıp detaylı olarak sinyal çıkışlarını izlerseniz DC akımda gizlenen AC akımları görebilirsiniz.

Ferrite Bead ne işe yarar?​

Ferrit boğumları, en basit şekli ile kablonun ferrit bir çekirdek etrafına sarılmasıdır. Bobin gibi sarmal bir yapısı olmayan bu ferritler, yüksek frekanslarda büyük bir kayba neden olduğu için kablo üzerinden gelecek olan gürültüleri etkin bir şekilde emilmesini sağlar.

Kablodaki mıknatıs ne işe yarar?​

Kablodaki mıknatıs ne işe yarar?
 
Kablolardaki silindir, genellikle bilgisayarların şarj kablolarında bulunan ve kablonun cihaza yakın kısmında yer alan bir boğumdur. Bu silindir yapılı boğum, ferrit veya ferrit boğumu olarak bilinir. Görevi, şarj kablosu üzerine binen elektromanyetik dalgaların yarattığı gürültüyü önlemektir. Bu sayede elektronik cihazlara daha temiz bir elektrik akışı sağlanır ve çevresel gürültülerin etkileri minimize edilir.

Ferrit boğumu olmaması durumunda, kablo üzerindeki elektrik yükü etkilenebilir ve şarj olan cihazların düzgün çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, elektronik cihazlar arasında iletişimi bozabilecek radyo frekansları gibi gürültülerin kablolar aracılığıyla iletilmesine yol açabilir.

Kablolardaki yuvarlak ise demirden yapılmış bir mıknatıs içerir. Bu mıknatıs bobin, elektromanyetik parazitlerin önlenmesine yardımcı olur. Açıklayıcı bir örnek vermek gerekirse, bu mıknatıs sayesinde elektronik cihazlardaki elektromanyetik parazitlerin yarattığı gürültüler azaltılarak daha temiz bir enerji akışı sağlanır.

Ferrit bead adı verilen yapılar, kablonun ferrit bir çekirdek etrafına sarılmasıyla oluşturulur. Bobin gibi sarmal bir yapısı olmayan ferrit beads, yüksek frekanslarda gürültü emilimini arttırır ve kablo üzerinden gelecek olan elektromanyetik parazitleri etkili bir şekilde absorbe eder.

Kablodaki mıknatısın ne işe yaradığına dair daha fazla detay almak isterseniz verdiğiniz videoyu inceleyerek konuya daha kapsamlı bir şekilde vakıf olabilirsiniz.
 
Geri
Üst