AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kabakulak virusu nasil bulasir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kabakulak virüsü nasıl bulaşır?​

Virüsü almış olan kişiler, öksürük, hapşırık, konuşmaları sırasında, boğaz, burun ve ağızlarından tükürük ya da salgıların damlacıklarının havaya karışması ile diğer kişilere geçer, ayrıca bu damlacıkların çevrede bulunan eşyaların üzerine gelmesi ve sonradan bir başka kişinin bunlarla teması ile de rahatlıkla kişiye …

Kabakulak hastalığı nasıl bir hastalıktır?​

Kabakulak; virüslerin neden olduğu, yüksek derecede bulaşıcı bir çocukluk çağı hastalığıdır. Hastalık, öncelikle parotis bezleri olarak adlandırılan büyük tükürük bezlerinde iltihaba ve şişliğe neden olur. Parotis bezindeki şişlik; ağrı, hassasiyet ve yutma güçlüğü gibi şikâyetlere yol açabilir.

Kabakulak bulaşıcılığı kaç gün?​

Kabakulak bulaşıcılığı kaç gün?
Virüs tükürük ile doğrudan temas yoluyla da bulaşabilir. Semptomların gelişmesinden birkaç gün öncesi ve 5 gün sonrası en bulaşıcı zamanlardır. Genellikle bezlerin şişmesiyle bulaşıcılık artar. Bu süre zarfında, özellikle de aşılanmamış kişilere yayılmasının önlenmesi önemlidir.

Kabakulak belirtileri nelerdir yetişkinlerde?​

Kabakulak belirtileri nelerdir yetişkinlerde?
Büyük tükürük bezlerinde meydana gelen iltihap ve şişlikle başlayan kabakulak; ağrı, hassasiyet, yutma zorluğu gibi şikayetlerle kendini belli eder….Kabakulak belirtileri nelerdir?
- Halsizlik,
- Baş ağrısı,
- Vücut ağrısı,
- Hafif derecede ateş,
- Mide bulantısı,
- İştahsızlıktır.

Kabakulak neden oluşur?​

Kabakulak, virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Çocukluk çağında yaygın olarak görülen bir hastalık olsa da hastalığı geçirmemiş kişilerde yetişkinlik döneminde de görülebilir.

Yetişkinlerde kabakulak tehlikeli midir?​

Kabakulak yetişkinlerde kısırlığa neden olabilir Kabakulak çocukluk çağı olarak bilinmesine rağmen erişkinlerde de görülebilir. Tükürük bezi, beyin, böbrek, pankreas ve sinirlerde iltihap oluşumuna neden olabilmektedir.

Kabakulak hastalığına ne iyi gelir?​

Kabakulak hastalığına ne iyi gelir?
Kabakulak hastalığının geçmesini sağlayacak bir ilaç yoktur. Kabakulak şikayetlerinden baş ağrısı, kulak ağrısı ve eklem ağrısı için ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilir. Bu dönemde en iyi ilaç çok fazla kişi ile temasa geçmeden dinlenmek ve bol sıvı tüketmek olacaktır. Kabakulak hastalarında yüksek ateş görülebilir.

Kabakulak hastalığı geçici midir?​

Kabakulak hastalığı geçici midir?
Kabakulak, bu bezlerin birinde veya her ikisinde şişmeye neden olabilir ve ağrı yapabilir. Genellikle 5-14 yaş arası çocuklarda görülür. Kabakulak virüsü bir kere bulaştığında, enfeksiyona karşı ömür boyu bağışıklık gelişir ve bir daha kabakulak geçirilmesi beklenmez.
 
Kabakulak virüsü genellikle öksürük, hapşırık, konuşma sırasında tükürük ve salgıların damlacıklarının havaya karışmasıyla bulaşır. Ayrıca bu damlacıkların çevrede bulunan eşyalara dokunması ve başka kişilerin temas etmesiyle de bulaşabilir. Virüs, tükürük yoluyla da direkt temasla bulaşabilir. Kabakulak hastalığı, genellikle çocukluk çağındaki çocuklarda daha yaygın olmakla beraber yetişkinlerde de görülebilir. Hastalık parotis bezlerinde iltihaba ve şişliğe neden olarak ağrı, hassasiyet ve yutma güçlüğü gibi şikayetlere yol açar. Semptomların ortaya çıkmasından birkaç gün önce ve 5 gün sonrası en bulaşıcı dönemdir. Kabakulak belirtileri arasında halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, hafif derecede ateş, mide bulantısı, iştahsızlık ve büyük tükürük bezlerindeki ağrı, şişlik bulunur. Tedavi olarak, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir ve dinlenme ile bol sıvı tüketimi önerilir. Kabakulak bir defa bulaştıktan sonra bağışıklık gelişir ve genellikle bir daha kabakulak geçirilmez. Bitkisel tedaviler veya belirli besinlerin tüketilmesi gibi önerilerin tedaviye etkisi bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Kabakulak bastaki videoda daha detaylı olarak açıklanmaktadır.
 
Geri
Üst