AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kabakulak virus mu bakteri mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kabakulak virüs mü bakteri mi?​

Kabakulak, kabakulak virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Hafif ateş, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık belirtileri görülür. Virüsü alanların yaklaşık olarak 0’unda tüm bulguları ile hastalık gelişir.
Kabakulak nereden gelir?
Kabakulak genellikle çocukluk çağında görülen virüs kaynaklı bir hastalıktır. Hastalığın bulaşıcılık oranı oldukça yüksektir. Hastalık temel olarak kişinin tükürük bezlerinde (parotis bezleri) iltihap ve şişlik oluşumuna sebebiyet verir. Kabakulak virüsü doğası itibariyle büyük tükürük bezlerini etkiler.

Kabakulak neden oluşur?​

Kabakulak neden olur? Kabakulağa paramiksovirus ailesine mensup zarflı bir RNA virüsü olan kabakulak virüsü neden olur. Bu virüs, ocak ve mayıs ayları arasında daha rahat yayılma fırsatı bulur. Bu nedenle bu aylarda hastalığa daha sık rastlanır.
Kabakulak virüsü hangisi?
Kabakulak virüsü, Paramyxoviridae familyasına ait bir virüstür. Tükürük bezlerine yerleşen bu virüs, çocukluk çağı hastalığı kabakulağın etkenidir. Ağrı, şişlik, kusma ve ateşe neden olur. Kabakulak bulaşıcıdır; kontrol altına alınmazsa salgınlar görülebilir.

Kabakulak kaç günde belli olur?​

Şişen bezlerin üzerine ılık ve soğuk paketler konması ağrıyı azaltabilir. 5-6 gün en geç 1 hafta içinde hastalık kendi kendine geçer. Kabakulak hastalarının şişmenin başlamasından itibaren dokuz gün süreyle çocuk bakım merkezlerinden, okul ve iş yerlerinden uzak durmaları gerekir.
Kabakulak kac yaşında olur?
Kabakulak, tükürük bezlerinin, özellikle de her kulağın önünde ve altında çenenin açısı boyunca uzanan parotis bezlerinin viral bir enfeksiyondur. 5 ila 10 yaş arası çocukların büyük olasılıkla kabakulak geçirmesi olasıdır.

Kabakulak hastalığı hangi yaşlarda görülür?​

Kabakulak genel olarak okul çağındaki çocuklarda görülen bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Hastalığın en sık gözlendiği yaşlar 5-9 yaş arasıdır.
Kabakulak olan ne yememeli?
– Ateş nedeniyle su kaybını önlemek için bol miktarda sıvı alın. – Çorba, yoğurt ve çiğnenmesi zor olmayan diğer yiyecekleri yiyin. – Tükürük bezlerinde daha fazla ağrıya neden olabilecek asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Asili çocuk kabakulak olur mu?​

Kabakulak hastalığından korunmanın tek yolu aşı olmaktır . Kabakulak aşısı ülkemizde çocukluk aşı takvimine göre KKK(Kızamık Kızamıkçık Kabakulak ) aşısı şeklinde üçlü kombine olarak 12. ayda ve ilköğretimin 1. sınıfında iki doz olarak ücretsiz bir şekilde uygulanmaktadır .
Kabakulak hangi tahlille anlaşılır?
Mumps IgG antikor testi, Mumps’ a karşı oluşan antikorları, ELISA yöntemiyle saptayan kantitatif bir testtir. Mumps virüsü ile oluşan bu enfeksiyonun kuluçka süresi 18-21 gündür.

Kabakulak virüsü DNA mı RNA mı?​

Kabakulak virüsü, 150 nm boyutundadır. Genetik materyali RNA’dan oluşur.
Kabakulak hastalığı yetişkinlerde görülür mü?
Bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak, daha çok kış sonunda ve ilkbaharda ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla 5-10 yaşlarındaki çocuklarda görülmektedir. Kabakulak çocukluk çağı olarak bilinmesine rağmen erişkinlerde de görülebilir. Tükürük bezi, beyin, böbrek, pankreas ve sinirlerde iltihap oluşumuna neden olabilmektedir.
 
Geri
Üst