AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kabakulak hastaligi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.600
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kabakulak hastalığı neden olur?​

Kabakulak neden olur? Kabakulağa paramiksovirus ailesine mensup zarflı bir RNA virüsü olan kabakulak virüsü neden olur. Bu virüs, ocak ve mayıs ayları arasında daha rahat yayılma fırsatı bulur. Bu nedenle bu aylarda hastalığa daha sık rastlanır.

Kabakulak hastalığı nedir nasıl geçer?​

Kabakulak hastalığı nedir nasıl geçer?
Kabakulak virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan yaygın inanışın aksine hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Kabakulak tedavisinde antibiyotik, eğer kişide varsa ikincil enfeksiyonun tedavisi için reçete edilebilir. Kabakulak hastalığının etkin bir tedavisi bulunmaz.

Kabakulak belirtisi nasıl anlaşılır?​

Kabakulak belirtisi nasıl anlaşılır?
Belirtiler. Kabakulak belirtileri arasında en belirgin olanı tükürük bezlerinin şişmesidir. Ancak hastaların çoğunda hiçbir belirti olmaz ya da belirtiler çok hafiftir. Virüs bulaştıktan sonra iki üç hafta sonra belirtiler ortaya çıkar.

Kabakulak olan ne yememeli?​

– Ateş nedeniyle su kaybını önlemek için bol miktarda sıvı alın. – Çorba, yoğurt ve çiğnenmesi zor olmayan diğer yiyecekleri yiyin. – Tükürük bezlerinde daha fazla ağrıya neden olabilecek asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Kabakulak ne zaman çıkar?​

Kabakulak ne zaman çıkar?
Kabakulak sıklıkla kış mevsiminin ortası ile ilkbahar mevsiminin sonu arasında görülür. Yani hastalığın en sık bulaş gösterdiği aylar Ocak ile Mayıs ayları arasıdır.

Kabakulak kac yaşında olur?​

Kabakulak kac yaşında olur?
Kabakulak, tükürük bezlerinin, özellikle de her kulağın önünde ve altında çenenin açısı boyunca uzanan parotis bezlerinin viral bir enfeksiyondur. 5 ila 10 yaş arası çocukların büyük olasılıkla kabakulak geçirmesi olasıdır.

Kabakulak kendiliğinden geçer mi?​

Kabakulak genellikle 1-2 hafta içerisinde iyileşebilen bir hastalıktır ancak, ciddi klinik tablolara ve komplikasyonlara da neden olabilir. En yaygın görülen ciddi tablo testis iltihabıdır (ergenlik sonrası kabakulak geçiren her 5 erkekten birinde testis iltihabı gelişebilmektedir.

Kabakulağa ne iyi gelir bitkisel?​

Kabakulağa ne iyi gelir bitkisel?
Kabakulak bitkisel tedavisi için C vitamini ve antioksidan sebzeler iyi olacaktır. Hastaya sebzelerle sulu yemek yapılmalıdır. Boğazını en az şekilde yoracak meyveli yoğurtlar da verilebilir. Tuzlu ve ılık su ile gargara yapılması da hastalığın etkilerini azaltacaktır.

Yetişkinlerde kabakulak belirtileri nelerdir?​

Yetişkinlerde kabakulak belirtileri nelerdir?
Büyük tükürük bezlerinde meydana gelen iltihap ve şişlikle başlayan kabakulak; ağrı, hassasiyet, yutma zorluğu gibi şikayetlerle kendini belli eder. Kabakulak parotis adı verilen tükürük bezinde meydana gelir. Parotis dışında iki adet daha tükürük bezi olmasına karşın genellikle kabakulaktan etkilenmezler.

Kabakulak hastalığında banyo yapılır mı?​

Çocuklarda veya bebeklerde kabakulak görüldüğünde banyo yapılmasının herhangi bir sakıncası yok. Ancak suyun ılık olmasına ve şiş bölgeyi çok ovalamamaya dikkat etmelisin.

Kabakulak hastalığı nasıl başlar?​

Kabakulak hastalığı nasıl başlar?
Kabakulak, kabakulak virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Hafif ateş, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık belirtileri görülür. Virüsü alanların yaklaşık olarak %30’unda tüm bulguları ile hastalık gelişir.

Kabakulak hastalığı yetişkinlerde görülür mü?​

Kabakulak hastalığı yetişkinlerde görülür mü?
Bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak, daha çok kış sonunda ve ilkbaharda ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla 5-10 yaşlarındaki çocuklarda görülmektedir. Kabakulak çocukluk çağı olarak bilinmesine rağmen erişkinlerde de görülebilir. Tükürük bezi, beyin, böbrek, pankreas ve sinirlerde iltihap oluşumuna neden olabilmektedir.

Kabakulak hastalığı ne kadar sürer?​

Belirtiler tipik olarak virüsün alınmasından 16-18 gün sonra başlar, ancak bu süre 12-25 gün arasında değişebilir. Ateş 3-4 gün, parotitis ( tükürük bezi iltihabı) 7-10 gün sürebilir.

Yetişkinlerde kabakulak ne kadar sürer?​

Yetişkinlerde kabakulak ne kadar sürer?
Kabakulak vakalarının çoğunda hem sağ hem de sol parotis bezleri şişer. Ateş tipik olarak sadece 1 ila 3 gün sürer ancak bir hafta boyunca devam edebilir. Bezlerin şişmesi yaklaşık bir hafta sonra düzelir.

Kabakulak geçiren birinin çocuğu olur mu?​

Kabakulak geçiren birinin çocuğu olur mu?
Virüsün testiste tutulması durumunda, erkek kısırlığına(infertilite) yol açarak çocuk oluşmasına engel olabiliyor. Bulaşıcı olan ve yüzde 40 oranında belirti göstermeyen kabakulak hastalığını ergenlik sonrası geçiren erkeklerin kısır olma ihtimali yükselmektedir.
 
Kabakulak hastalığı, genellikle kabakulak virüsü olarak bilinen paramiksovirus ailesine mensup bir RNA virüsü olan kabakulak virüsü tarafından neden olur. Bu virüs genellikle ocak ve mayıs ayları arasında daha kolay yayılır ve bu nedenle bu aylarda hastalığa daha sık rastlanır.

Kabakulak belirtisi genellikle tükürük bezlerinin şişmesiyle başlar. Ancak hastaların çoğunda hiçbir belirti olmayabilir ya da belirtiler çok hafif olabilir. Virüs bulaşmasından sonra genellikle 2-3 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar.

Kabakulak hastalığı genellikle tedavi edilmez ve genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak ciddi durumlarda ve komplikasyonlarda hastalık daha uzun sürebilir ve testis iltihabı gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Kabakulak hastalığında bitkisel tedavi olarak C vitamini ve antioksidan içeren sebzeler tüketilebilir. Ayrıca sulu yemekler, meyveli yoğurtlar ve tuzlu, ılık su ile gargara yapmak da hastalığın etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kabakulak genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülebilir. Hastalığın belirtileri yetişkinlerde büyük tükürük bezlerinde meydana gelen iltihap ve şişlik şeklinde kendini gösterebilir.

Kabakulak hastalığına yakalanan kişilere su kaybını önlemek için bol miktarda sıvı alınması, çorba, yoğurt gibi kolay tüketilebilen yiyeceklerin tercih edilmesi ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılması önerilir.

Son olarak, kabakulak hastalığının banyo yapmaya engel bir durum olmadığı belirtilmiştir. Ancak suyun ılık olmasına ve şişmiş bölgenin çok ovalanmamasına dikkat edilmelidir.
 
Geri
Üst