AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kabahatler kanunu ne zaman yururluge girdi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.817
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kabahatler kanunu ne zaman yürürlüğe girdi?​

[8] 6/12/2006 tarihli ve 5560 sayılı Kanunun 36 ncı maddesiyle bu maddede yer alan “Bu Kanunda” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 1 Haziran 2005 tarihinden sonra yürürlüğe giren diğer kanunlardaki idarî para cezaları ile ilgili olarak” ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.

5326 sayılı Kanun 32 maddesi nedir?​

5326 sayılı Kabahatler Kanununun “Emre aykırı davranış” başlıklı 32 nci maddesinde; “ Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Idari para cezası hangi tarihe göre düzenlenir?​

Idari para cezası hangi tarihe göre düzenlenir?
İdari yaptırım kararlarına; kararın ilgilisine huzurda tebliğ edilmesi veya tebliğ edilmiş sayılması halinde kararın verildiği esnada, 7201 sayılı Tebligat Kanunu[4] hükümlerine göre tebliğ edilmesi halinde de idarede kalan nüshalara tebligatı müteakip tebliğ tarihi yazılacaktır.

Kabahatler Kanununa göre zamanaşımı süreleri ve esasları nelerdir?​

İdari Para Cezası Zaman Aşımı Süreleri
- Yüzbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde beş yıl,
- Ellibin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde dört yıl,
- Ellibin Türk Lirasından az idarî para cezasını gerektiren kabahatlerde üç yıldır.

Emre aykırı davranış ne demek?​

Kabahatler Kanunun 32. maddesine göre usulüne uygun olarak verilmiş kararlara aykırı davrananlar emre aykırı davranmış sayılacaklardır.

Idari para cezaları hangi kanuna göre düzenlenir?​

Idari para cezaları hangi kanuna göre düzenlenir?
İdari para cezası, Kabahatler Kanunu ve diğer özel kanunlarda düzenlenen kabahatler kapsamında öngörülen ve kamu kurumlarınca uygulanan idari yaptırım türüdür. 1 Haziran 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu’yla suçlar ve kabahatler olarak ayrım yapılmıştır.
Idari para cezası ne zaman kesinleşir?​
İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir.” hükmünü içermektedir.
Idari para cezalarında zaman aşımı süresi ne kadardır?​
Nispi idari para cezası tatbik edilen hallerde sekiz yıldır. Kabahat aynı zamanda suç teşkil eden bir fiil ise suça ilişkin zamanaşımı süreleri uygulanır. Ayrıca zamanaşımı süresi kabahat teşkil eden fiilin işlenmesinden itibaren başlar.

Kabahatler Kanunu neleri kapsar?​

Kabahatler Kanunu neleri kapsar?
5326 sayılı Kabahatler Kanunu; toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla belirlenmiş ve çeşitli kabahatler olarak tanımlanmıştır. Hangi fiillerin kabahat oluşturduğu ve kabahat karşılığı olan yaptırımların türü, süresi ve miktarı, ancak kanunla belirlenir.

Kabahat cezaları sicile işler mi?​

İdari para cezası, adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlemez. İdari para cezaları kabahat niteliğindeki suçlar için verilir. Adli sicil kaydı ise yalnızca işlenen bir suç karşılığında mahkemelerce verilen kesinleşmiş cezalar için tutulmaktadır.
 
Kabahatler Kanunu, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 6/12/2006 tarihli ve 5560 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi ile bu tarihten önce yürürlüğe giren diğer kanunlardaki idarî para cezaları ile ilgili düzenlemeler de kapsama alınmıştır.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32 nci maddesi "Emre aykırı davranış" başlıklı bir madde olarak düzenlenmiştir. Buna göre, yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla verilen emirlere uymayan kişilere yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.

İdari para cezaları, idarî yaptırım kararlarına, kararın ilgilisine huzurda tebliğ edilmesi veya tebliğ edilmiş sayılması halinde kararın verildiği esnada veya tebligatı müteakip tebliğ tarihi yazılarak düzenlenir.

Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezalarında zaman aşımı süreleri şu şekildedir:
- Yüzbin Türk Lirası ve üzeri cezalar için beş yıl,
- Ellibin Türk Lirası ve üzeri cezalar için dört yıl,
- Ellibin Türk Lirası altındaki cezalar için üç yıldır.

Emre aykırı davranış ise, usulüne uygun olarak verilen kararlara aykırı davrananların kabul edilen bir terimdir.

İdari para cezaları, Kabahatler Kanunu ve diğer özel kanunlarda düzenlenen kabahatler çerçevesinde uygulanır. Bu cezalar, kamu kurumları tarafından belirlenen idarî yaptırımlardır.

İdari para cezası, itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla kararın ilgililere tebliğ edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurulmadığı takdirde kesinleşir.

Nispi idari para cezalarında zaman aşımı süresi sekiz yıldır. Ancak, kabahat aynı zamanda suç teşkil ediyorsa suça ilişkin zamanaşımı süreleri uygulanır. Kabahatın işlenmesinden itibaren zamanaşımı süresi başlar.

Kabahatler Kanunu, toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni koruma amacıyla belirlenmiş ve çeşitli kabahatleri tanımlamıştır. Hangi fiillerin kabahat teşkil ettiği ve bunlara ilişkin yaptırımlar, kanunda belirlenmiştir.

İdari para cezaları, kabahat niteliğindeki suçlar için uygulanan cezalardır ve adli sicil kaydına işlenmez. Adli sicil kaydı sadece mahkemelerce kesinleşmiş suçlara yönelik verilen cezalar için tutulmaktadır.
 
Geri
Üst