- Konu Yazar
- #1
Kabahatler Kanunu ne oluyor?
5326 sayılı Kabahatler Kanunu; toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla belirlenmiş ve çeşitli kabahatler olarak tanımlanmıştır. Hangi fiillerin kabahat oluşturduğu ve kabahat karşılığı olan yaptırımların türü, süresi ve miktarı, ancak kanunla belirlenir.Kabahat ilkesi nedir?
Kabahat ilkesi nedir?Kabahatler Kanununun 2’nci maddesi tanım başlığı altında, “kabahat” kavramını tanımlamıştır. Maddeye göre, “Kabahat deyiminden; kanunun, karşılığında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık anlaşılır.” dinelerek bir tanım yapılmıştır.
Kabahatler Kanunu amacı nedir?
(1) Bu Kanunun; a) İdarî yaptırım kararlarına karşı kanun yoluna ilişkin hükümleri, diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmaması halinde, b) Diğer genel hükümleri, idarî para cezası veya mülkiyetin kamuya geçirilmesi yaptırımını gerektiren bütün fiiller hakkında, uygulanır.Kabahatler suç mudur?
Kabahatler suç mudur?Kabahatler Kanunu’na göre kabahat, icrai veya ihmali davranışın herhangi biriyle işlenebilmekte olup suçta olduğu gibi herhangi bir hareket ayrımına gidilmemektedir.
Kabahatler hangi hukuk disiplini altında yer alır?
Kabahatlere ilişkin olarak ayrı bir kanun yapılması, Türk Ceza Hukuku Reformu açısından önemli bir yenilik teşkil etmektedir.28 8 B maddesi nedir?
28 8 B maddesi nedir?“(1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Kabahat nasıl işlenir?
MADDE 6.- (1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun yer bakımından uygulamaya ilişkin 8 inci maddesi hükümleri, kabahatler bakımından da uygulanır. Ancak, kanunlarda aksine hüküm bulunan haller saklıdır. MADDE 7.- (1) Kabahat, icraî veya ihmali davranışla işlenebilir.Kabahat cezaları sicile işler mi?
Kabahat cezaları sicile işler mi?İdari para cezası, adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlemez. İdari para cezaları kabahat niteliğindeki suçlar için verilir. Adli sicil kaydı ise yalnızca işlenen bir suç karşılığında mahkemelerce verilen kesinleşmiş cezalar için tutulmaktadır.