Kaati ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.982
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kaati ne demek?​

Kaatı’nın sözlük karşılığı “kesmek” tir. Kaatı sanatı ise deri ya da kağıt üzerindeki bir motifi veya yazıyı kesip oyarak çıkartmak ve başka bir yüzeye yapıştırmaktır.

Katı sanatı nasıl yapılır?​

Kat veya katı’ kelimesinin sözlükteki anlamı ‘kesmektir’. Katı’ sanatı ise bir kağıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi veya şekli oyup Çıkartarak bir başka kağıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır.
Kağıt ve deri oymacılığı nedir?
Sözlükte “kesmek” anlamına gelen katı’ (kat’) kâğıt veya deri üzerine çizilmiş yazı, motif yahut bir şekli oyup çıkararak bir başka kâğıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir sanatın adıdır. Bu şekilde yapılmış esere kātıa (mukatta’), sanatkârına kātı’ ve kattâ’ denir.

Katı resmi nedir?​

Herhangi bir düz kağıdın, süslü kağıdın (mesela ebrulu bir kağıdın) veya derinini oyulmasıyla yapılan sanata katı’denir.

Mücellit ne anlama gelir?​

Dilimize Arapçadan geçmiş olan mücellit kelimesi, cilt sözcüğünden türetilmiştir. Cilt kelimesinin sözlük anlamı deridir. Kitapların tozlanmasını ve yıpranmasını önlemek amacıyla üzerine dikilen kaplara da cilt denir. Osmanlı döneminde kitapları ciltleyen kişiler ise mücellit olarak adlandırılırdı.
Kat ı nasıl yapılır?
Kat’ı, düz bir kâğıt veya deri oyularak yapılır. Oyulan kısmın başka bir yere yapıştırılması ‘erkek oyma’, oyulan kısmın boş bırakılması ‘dişi oyma’dır. Kâğıt oyma sanatının günümüze ulaşmış en erken örnekleri V. ve X. yüzyıllar arasına tarihlendirilir.
Kat kelimesi Arapça kesme anlamına gelir. Bu kelimeden türeyen Katı’, bir desenin veya yazı istifinin kâğıt veya deri gibi tabakalardan oyulmasıyla icra edilen bir süsleme sanatıdır.
Teknik resim, ürünün malzemesini, nasıl imal edileceğini, boyutlarını, toleranslarını, yüzey kalitesini, sertlik değerlerini, ısıl işlemini vb. tüm imalat yöntemlerini daha sonrasında ürünün montajını, taşınmasını ve hatta kullanımını belirli kurallar ve standartlar çerçevesinde anlatır.
Mücellit ne iş yapar?
Mücellit ustası eskilerde el işçiliğiyle ayrı sayfalar halindeki kitabı ya da defteri dikerek bir bütün haline getiren sonrasında kapaklarını, kaplarını birleştiren ve süslemelerini yapan zanaatkardır.

Ciltciye ne denir?​

i. Kitap ciltleyen kimse, mücellit.
 
Geri
Üst