AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

K belgesi kimler almak zorunda?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

K belgesi kimler almak zorunda?​

Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi’ne sahip olması zorunludur. Bu belge aynı zamanda nakliye yapan araçların azami ağırlıklarını da belirtir. K1 Belgesi alma şartlarını taşıyan bütün gerçek ve tüzel kişiler yük taşımacılığı yapabilir.

K1 yetki belgesi nasıl iptal olur?​

K1 yetki belgesi nasıl iptal olur?
Belgede kayıtlı 20 yaşını dolduran araç varsa aracın Taşıt kartı iptal olur. K belgesine kayıtlı araç kalmadığında belge 540 gün sonra iptal olur. Ruhsatı çıkan veya 2 el satın alınan Araçlarda K belgesi zorunluluğu başlar. Yeni alınan araçlarda müracaat süresi yoktur.

K 2 belgesi ne işe yarar?​

K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.

Aracımı sattım k belgesi ne olacak?​

Aracımı sattım k belgesi ne olacak?
K yetki belgesi sahibi olan firmaların sattıkları ticari taşıtı satışı takip ederek en geç 2 ay içerisinde yetki belgesi taşıt belgesinde düşümü yapmak zorundadırlar. Bu sürede düşümü yapılmayan araçlara yenileme işlemi yapılırken işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanır.

K belgesi hangi araçlar için zorunlu?​

Türkiye’nin illerinden herhangi birinde Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Ziraat Odası’na kayıtlı olup kamyonet, kamyon, çekici, römork ve yarı römork araç sahipleri olanlar K belgesi ile yükümlü tutulur.

K belgesi almak için ne gerekli?​

K belgesi almak için ne gerekli?
K1 VEYA K1* YETKİ BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR (ŞAHIS)
- DİLEKÇE.
- BAŞVURU FORMU.
- İMZA BEYANNAMESİ (NOTER ONAYLI ASIL OLACAK)
- KİMLİK FOTOKOPİSİ
- İKAMETGAH VEYA TAPU FOTOKOPİSİ VEYA KİRA KONTRATI FOTOKOPİSİ
- ESNAF ODASI FAALİYET VE SİCİL BELGESİ (ASIL OLACAK) (SERMAYESİ EN AZ 10.000 TL OLACAK ŞEKİLDE DÜZENLENECEK)

K belgesi iptal olanlar ne yapmalı?​

Yenileme işlemiyaptırılmayan veya herhangi bir nedenle iptal edilen K Belgeleri, talep edilmesi halinde belge ücretininyüzde 50’sinin ödenmesi koşuluyla tekrar alınabilecektir. Yönetmelik değişikliği ile bu imkan başta olmak üzere yapılan diğer yenilikler yurt içinde taşımacılık sektörüne olumlu katkı sağlayacaktır.

Yetki belgesi nasıl iptal edilir?​

Yetki belgesi nasıl iptal edilir?
Yetki belgesinin verilmesinde aranan şartlardan en az birini taşımadığının bildirim üzerine veya resen il müdürlüğünce tespiti, işletmenin de şartlarını 6’ncı maddeye uygun hale getirmesinin mümkün olmadığı durumlarda yetki belgesi aynı gün iptal ediliyor.

Kimler yıldızlı K2 belgesi almak zorunda?​

YILDIZLI K2 YETKİ BELGESİ KİMLERE VERİLİR? Yıldızlı K2 yetki belgesi şehir içi ya da şehir dışı ayrımı olmaksızın 3.5 tonun altındaki kamyonet türü araçlarla sadece kendi iştigali konusu ile ilgili taşıma yapacak olan gerçek veya tüzel kişilere verilir.

K1 * Nedir?​

K1 * Nedir?
K1 Yetki Belgesi ; Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilir. Şirketler için 75 ton taşıma kapasitesi şahıslar için 25 ton kapasite şartı uygulanmaktadır. K1* (il içi ) Ticari amaçla il içinde kamyonetlerle yapılan taşımalar.

K belgesi alınmazsa ne olur?​

K belgesi alma zorunluluğu olup, belgeyi hiç almamış şahıs ve şirketlere, K belgesi mevcut olup her bir araçta taşınması gereken, Taşıt kartını araçta bulundurulmayanlara, K belgesi mevcut olup, araçlarını K belgesine ekletmeyenlere, cezai işlem uygulanır.

Hususi kamyonet için K belgesi gerekir mi?​

Hususi kamyonet için K belgesi gerekir mi?
CEVAP: K2 Belgesi kapsamına giren araçlarda ticari şartı aranmaz, ihtiyaridir. Hususi veya ticari yazabilir, aracın ruhsatında cinsi yazan yerde “kamyonet” veya “kamyon” açıklamasının bulunması, yük taşımaya mahsus ve firmaya kayıtlı olması aracın K2 Yetki Belgesi kapsamına girmesi için yeterlidir.
 
K belgesi, ticari yük taşıyan ve tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen araçlar için zorunludur. Bu belge aynı zamanda aracın maksimum taşıma kapasitesini belirtir. K1 Belgesi alma şartlarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi yük taşımacılığı yapabilir.

K1 yetki belgesi, aracın 20 yaşını doldurması durumunda, araçların tescil kartının iptal edilmesi ile de iptal olabilir. Ayrıca, bir K belgesine kayıtlı araç kalmadığında, belge 540 gün sonra otomatik olarak iptal olur. Ruhsatı çıkan veya ikinci el olarak satın alınan araçlarda K belgesi zorunluluğu başlar ve yeni alınan araçlarda müracaat süresi bulunmamaktadır.

K2 Yetki Belgesi, yalnızca kendi adına ticari veya hususi olarak kayıtlı taşıtlarla ilişkili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari amaçlı taşımacılık yapmayacak gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen bir belgedir.

Eğer K belgesine sahip bir aracı satarsanız, belgenin en geç 2 ay içerisinde düşürülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanabilir.

K belgesi zorunluluğu olanlar, Türkiye'nin illerinde Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odası veya Ziraat Odası'na kayıtlı kamyonet, kamyon, çekici, römork ve yarı römork araç sahipleridir.

K belgesi almak için gerekli evraklar arasında; dilekçe, başvuru formu, imza beyannamesi, kimlik fotokopisi, ikametgah veya tapu fotokopisi veya kira kontratı fotokopisi, esnaf odası faaliyet ve sicil belgesi gibi belgeler bulunmaktadır.

Yenilenmemiş veya iptal edilmiş K belgeleri, belge ücretinin yüzde 50'sinin ödenmesi koşuluyla tekrar alınabilir. Yapılan yönetmelik değişiklikleri sektöre olumlu katkı sağlayabilir.

K2 Yetki Belgesi, kendi iştigal konusu ile ilgili taşıma yapacak olan gerçek veya tüzel kişilere, 3.5 tonun altındaki kamyonet türü araçlarla sadece kendi iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapanlara verilir.

K1 Yetki Belgesi, ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilir. Şirketler için 75 ton taşıma kapasitesi, şahıslar için ise 25 ton kapasitesi şartı bulunmaktadır. K1* ise ticari amaçla il içinde kamyonetlerle yapılan taşımalara verilen bir belgedir.

K belgesi alma zorunluluğu olan kişiler veya şirketler için, belgeyi almayan veya gereken şartları yerine getirmeyenlere cezai işlem uygulanabilir.

Hususi kamyonetler için K belgesi zorunlu değildir. K2 Belgesi kapsamına giren araçlarda ticari şart aranmaz. Aracın ruhsatında "kamyonet" veya "kamyon" olarak belirtilmiş olması, yük taşıma amacına yönelik olması ve firmanın kayıtlı olması aracın K2 Yetki Belgesi kapsamında değerlendirilmesi için yeterlidir.
 
Geri
Üst