AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Juran kalite yaklasimi nedir?

Editör

Yeni Üye

Juran kalite yaklaşımı nedir?​

Juran, kalite yönetimi için “kalite üçlemesi” olarak adlandırılan üç yönetim süreci tanımlamıştır. Bu üç süreç; “kalite planlama”, “kalite kontrol” ve “kalite geliştirme”dir. Bu süreçlerin kullanımı konusunda üst yönetim genelde bilgi ve deneyim sahibidir.

Juran kim?​

Joseph Moses Juran (24 Aralık 1904; Romanya – 28 Şubat 2008), Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanıdır. Kalite ve kalite yönetimi üzerine birkaç kitap yazmış ve bu konular için gezen bir vaizdi.

Kalite yönetim sistemleri nelerdir?​

Kalite yönetim sistemleri nelerdir?
Kalite yönetim sistemleri, bir kuruluş içerisinde hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi için planlı ve stratejik bir şekilde sürdürülen faaliyetlerin tamamıdır. Müşteri memnuniyeti ve sürekli iyileştirme olarak özetlenebilir. Sistemin sağlıklı şekilde işlemesini ve her an rapor oluşturabilmeyi sağlamaktadır.

Deming felsefesi nedir?​

Deming Döngüsü; “Plan, Do, Check, Act” yani Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al aşamalarından oluşuyor. Bir üründeki kalite problemi farklı sebeplere dayanmakla birlikte, genellikle sorumlu yöneticiyi kaynak olarak işaret ediyor.

ISO Yönetim Sistemleri Nedir?​

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri beklentileri, ihtiyaçları ve mevzuat şartlarını karşılama yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılmasını öngören dünyaca kabul görmüş bir kalite yönetimi sistemi biçimidir.

Kalite kontrol Proses nedir?​

Kalite kontrol Proses nedir?
Proses kontrol, proses emniyeti, üretim kapasitesi ve ürün kalitesinde belli hedeflere ulaşılabilmesi için kontrol sistemlerinin analizi, tasarımı ve uygulanmasıdır.
Toplam Kalite Yönetiminin temel elemanları nelerdir?​
TKY’nin kuruluşunu oluşturan dört ana eleman vardır: İnsan, Sürekli Gelişim, Süreç ve Müşteri.
Toplam kalite yönetiminin temel amacı nedir?​
TKY’ nin Amacı: TKY, uzun vadede müşterinin tatmin olmasını, başarmayı, kendi personeli ve toplum için avantajlar elde etmeyi amaçlayan, kalite üzerine yoğunlaşmış ve tüm personelin katılımına dayanan bir kuruluş yönetim modelidir.

Juran kalite yaklaşımı, Joseph Moses Juran tarafından geliştirilen bir kalite yönetimi yaklaşımıdır. Juran, kalite yönetimini "kalite üçlemesi" olarak adlandırdığı üç yönetim süreci üzerine odaklanmıştır. Bu süreçler şunlardır:

1. **Kalite Planlama:** Kalitenin belirlenmesi ve hedeflenmesi sürecidir. Ürün veya hizmetin müşteri beklentilerine uygun olarak nasıl üretileceği ve sağlanacağı planlanır.

2. **Kalite Kontrol:** Ürün veya hizmetin üretim sürecinde ve sonrasında kalite standartlarına uygun olup olmadığının kontrol edilmesini içerir.

3. **Kalite Geliştirme:** Sürekli iyileştirme felsefesini benimseyen Juran, süreçlerin sürekli olarak geliştirilmesi ve mükemmelliğin hedeflenmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Joseph Moses Juran, Amerikalı bir mühendis ve yönetim danışmanıdır. Kalite ve kalite yönetimi konularında birçok kitap yazmış ve konferanslar vermiştir. Kalite yönetimi alanında önemli katkıları olan bir isimdir.

Kalite yönetim sistemleri, bir kuruluş içerisinde belirlenen hedef kalitenin gerçekleşmesini sağlamak amacıyla planlı ve stratejik faaliyetlerin tümüdür. Müşteri memnuniyeti ve sürekli iyileştirme odaklıdır. Sistemin işleyişini ve performansını sürekli izlemeyi ve raporlamayı içerir.

Deming felsefesi olarak da bilinen Deming Döngüsü, yani "Plan, Do, Check, Act" aşamaları, sürekli iyileştirmenin temel prensiplerini içerir. Bu döngü, süreçlerin planlanmasını, uygulanmasını, kontrol edilmesini ve gerektiğinde düzeltilmesini sağlar.

ISO Yönetim Sistemleri, özellikle ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, uluslararası standartlara uygun kalite yönetimini sağlamayı amaçlar. Müşteri memnuniyetini artırmayı hedefleyen bir yaklaşımı benimser.

Kalite kontrol prosesi, üretim sürecinde belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için kontrol sistemlerinin analizi, tasarımı ve uygulanmasını kapsar. Sürekli kalite sağlanması ve ürün hatalarının en aza indirilmesi amacıyla önemlidir.

Toplam Kalite Yönetimi'nin temel elemanları genellikle İnsan, Sürekli Gelişim, Süreç ve Müşteri olarak belirlenir. Bu temel elemanlar, kalitenin sürekli olarak iyileştirilmesini ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasını destekler.

Toplam Kalite Yönetiminin temel amacı, müşteri tatminini ve kalite odaklı bir kuruluş kültürünü teşvik etmektir. Uzun vadeli başarıyı ve sürekli iyileşmeyi hedefler, personeli ve toplumu da içine alan kapsamlı bir yaklaşımı benimser.

Geri