AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Jokey pompa nedir ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.690
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Jokey pompa nedir ne işe yarar?​

Yangın pompa sistemlerinde kullanılan ve ana yangın pompasının gereksiz yere çalışmasını önlemek için ana pompadan önce devreye giren yardımcı pompadır. Jokey pompanın görevi, sistemi basınç altında tutmak, kayıp-kaçakları ve basınç düşmesini tolere etmektir.

Yangın pompası zorunlu mu?​

Yangın Söndürme cihazı TSE ISO/TS 11602-2 standartında belirtilen sürelerde TSE ISO/TS 11602-2 standartında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. ✓TS EN 12259 – Sabit Yangın Söndürme Sistemleri – Sprinkler ve Su Püskürtme Elemanları … pompa olması gerekir.

Jokey pompa nasıl seçilir?​

Jokey pompa nasıl seçilir?
Yangın söndürme sisteminde olabilecek bir kaçağı hissedip, devreye girerek 10 dakika mertebelerinden bir süre içinde sistem basıncını istenen düzeye getirebilecek kapasitede seçilmelidir. Anma debisinin %1’i debide (min. 1 GPM), anma basıncının fazlası basınçta seçilir.

Yangın pompası nasıl devreye girer?​

Yangın pompası nasıl devreye girer?
Yangın söndürme tesisatındaki sistem basıncı, yangın pompasına ait basınç şalterinden ayarlanan değerin altına düşerse yangın pompası otomatik olarak devreye girer. Basınç şalterinden sinyal bilgisi gelir ve bu bilgi kontrol panosuna iletilir.

Yangın söndürme pompası ne işe yarar?​

Yangın pompası, yangın söndürme sistemlerine suyun sabit debi ve basınç ile tedariğini sağlar. Yangın pompaları; yağmurlama sistemini (sprinkler), yangın hortum tesisatını ve hidrant tesisatını basınçlı su ile kesintisiz besler. Her türlü güvenlik önleminin alınmasına karşın yangın riski her zaman bulunmaktadır.

Yangın pompaları bulunan bir yapıda kaç adet pompa bulunur?​

Yangın pompa sistemleri ana pompalar ve jokey pompadan oluşur. Ana pompalar mutlaka yedekli olarak projelendirilmelidir. Sistemde bir ana yangın pompası kullanılması halinde, aynı kapasitede yedek bir pompa da olması gerekir.

Yangın pompası kaç kw?​

Yangın pompası kaç kw?
VNP NF 125-65/250 55 KW E/E E/D bir elektrik motorlu ve bir dizel motorlu yangın pompa grubunu ifade etmektedir.

Yangın pompası Transfer Switch nedir?​

Yangın pompası Transfer Switch nedir?
i) Yangın pompası elektrik kontrol panosu içinde otomatik olarak normal güç beslemesinden acil güç beslemesine bağlanmayı sağlayan otomatik transfer switch bulunacaktır. Şalter, hem normal elektrik beslemesini hem de acil güç elektrik beslemesini hissedecektir.
Yangın pompa sistemi nasıl çalışır?​
Yangın pompaları devreye girdiğinde, motor tahrikiyle pompanın içinde bulunan çark sisteminin mil ekseninde döner hareketle suyu belirlenen basınç seviyesine getirir. Ardından ideal basınç noktasına gelen suyu yangın söndürme tesisatına transfer eder.
Yangın pompası kaç bar olmalı?​
Pompalar tabloda belirtilen anma debilerinde ve minumum pompa basıncı 40 psi (276 kPa= 2.76 Bar) olmalıdır. Pompa test edildiği anma debisinin %150’sinde ürettiği basınç anma basıncının %65’inden az olmamalıdır.

Yangın pompası nasıl olmalı?​

Yangın pompası nasıl olmalı?
Yangın pompaları, nominal akış ve basınç kapasitelerine göre seçilmelidir. Örneğimizde, gerekli akış 295 gpm’dir. Yangın pompalarının nominal akışlarının %150’sinde çalışması gerekir. Bu nedenle, akış talebine göre derecelendirilmiş bir pompa seçilmesine gerek yoktur; bu aşırı büyük bir pompa ile sonuçlanır.

Yangın merdiveni kaç metrede zorunlu?​

Yangın merdiveni kaç metrede zorunlu?
Binanın yüksekliği 30.50 metreden yüksek, 51.50 metreden alçaksa yasalar gereğinde binaya iki yangın merdiveni yapılması zorunlu kılınmıştır. Yüksekliği 51.50 metreden daha fazla olan binalarda ise, en az iki yangın merdiveni bulunması gerekmektedir.
 
Jokey pompa, yangın pompa sistemlerinde kullanılan ve ana yangın pompasının gereksiz yere çalışmasını önlemek için ana pompadan önce devreye giren yardımcı pompadır. Jokey pompanın başlıca görevi, sistemi basınç altında tutmak, kayıp-kaçakları tolere etmek ve basınç düşmesini önlemektir.

Yangın pompası; yangın söndürme sistemlerine suyun sabit debi ve basınç ile tedariğini sağlar. Bu pompalar yağmurlama sistemini (sprinkler), yangın hortum tesisatını ve hidrant tesisatını basınçlı su ile kesintisiz besler. Bunun yanı sıra, her türlü güvenlik önlemine rağmen yangın riski her zaman mevcut olduğundan yangın pompaları büyük bir öneme sahiptir.

Yangın pompaları sistemine jokey pompa da dahildir. Yangın pompa sistemlerinde ana pompalar ve jokey pompa bulunur. Bu sistemde, ana pompalar mutlaka yedekli olarak projelendirilmelidir. Eğer sistemde bir ana yangın pompası kullanılıyorsa, aynı kapasitede yedek bir pompa da olmalıdır.

Yangın pompa sistemlerinin verimli çalışabilmesi için jokey pompanın seçimi önemlidir. Jokey pompa, yangın söndürme sisteminde olası bir kaçağı hissedip, devreye girerek belirli bir süre içinde sistemi istenen basınç seviyesine getirebilecek kapasitede seçilmelidir. Anma debisinin %1'i debide, anma basıncının fazlası basınçta seçilir.

Son olarak, yangın pompalarının sistemdeki basınç düşmesi durumunda otomatik olarak devreye girmesi için basınç şalteri kullanılır. Basınç şalteri, sistemin basınç seviyesini belirli bir değerin altına düştüğünde yangın pompasını devreye alır. Bu şekilde, yangın pompaları gerektiğinde hızla çalışmaya başlayarak yangın riskine karşı önlem alınmasını sağlar.
 
Geri
Üst