AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Jel aku neden siser?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Jel akü neden şişer?​

Akü şişme nedeni nedir? Aküler aşırı şarj edildiği zaman veya çok sıcak ortamda (25 0C’ın üzerinde) çalıştığı zaman akünün içinde aşırı reaksiyon meydana gelir. Bu durum iç basıncı aşırı derecede yükseltir ve sonunda deformasyon (kutu ve kapak kısmında şişmeler) meydana gelir.

Akü deşarj olması ne demek?​

Akü deşarj olması ne demek?
Araçlarda bulunan şarj dinamosunun arızalanması durumunda, Akü kapasitesine uygun araçalara takılmadığında, Araçta herhangi bir kısa devre olması durumunda, Akünün uzun süre kullanılmaması durumunda, Araç stop halinde açık bırakılan radyo – far – ısıtıcı gibi elektronik donanım sebebiyle, Genellikle çarşı ve seyyar …

Akü de amper ne işe yarar?​

Akü de amper ne işe yarar?
Ampere (Amp, A) Amper Saat (Amp-Hr, AH) – Amper olarak akımın saat olarak deşarj süresi ile çarpılması ile elde edilen bir akünün elektrik depolama kapasitesinin ölçü birimidir. (Örnek: 20 saat boyunca 5 amper veren bir akü 5 amper x 20 saat = 100 Amp-Hr (amper saat) kapasiteye sahiptir.)

Deşarj derinliği nedir?​

Deşarj derinliği, en özet haliyle akünün zarar görmeden, kapasitesinden ve ömründen kaybetmeden kullanabileceğiniz “faydalı kapasite”sidir. Bu değerin altına da inebilirsiniz ama bu durumda akünüzün şarj deşarj döngüsü (cycle) yani ömrü kısalacaktır.

Jel akü şarj oluyor mu?​

Jel akü şarj oluyor mu?
* Sulu akünün çevrim ömrü 100 iken jel akünün çevrim ömrü 450 dir, yani akünün 80’ini deşarj etmek koşuluyla jel akü 450 kere deşarj ve şarj edilebilir.

Derin deşarj olan akü nasıl düzelir?​

Derin deşarj olan akü nasıl düzelir?
Eğer akü çeşitli sebeplerden dolayı derin deşarja uğramış ise, bu durumda araç alternatör şarjı akünün voltajını yükselterek,, plaka üzerinde toplanan ve sülfatlaşmaya sebep olan sülfat iyonlarını çözemeyecektir.

Aküde döngü ne demek?​

Akünün bir kere doldur-boşalt (şarj-deşarj) yapılmasına “Bir Döngü” (One Cycle) diyoruz. Doldurma ve boşaltma miktarı bu tanımı değiştirmez.

Akülerde amper farkı nedir?​

Akülerde amper farkı nedir?
Amper aküden çekilebilecek güç miktarını gösterir örneğin 72 amper akü 60 amper aküye oranda yaklaşık %20 daha güçlüdür. Örneğin etiketin üzerinde 50 amper saat ve 420 amper yazıyorsa, bu rakamların anlamı akünün 50 amper saatlik kapasiteye sahip olduğu ve 420 amperlikte marş basma gücüne sahip olduğunu ifade eder.

Deşarj döngüsü nedir?​

Deşarj döngüsü nedir?
-Şarj / Deşarj Döngüsü ( Cycle ) : Akünün nominal kapasitesine kadar şarj edilip ardından deşarj olması işlemidir. Bu işlem 1 şarj / deşarj döngüsüdür. -Deşarj Derinliği ( Depth of Discharge,DoD ) : Akünün bir döngüde yeniden şarj edilmeden önce ne kadar deşarj olduğunu gösterir. %40 DoD, %60 SoC değerine eşittir.

Akülerde döngü ne demek?​

Akünün bir kere doldur-boşalt (şarj-deşarj) yapılmasına “Bir Döngü” (One Cycle) diyoruz. Akülerin döngü (cycle) ömrü aynı zamanda kullanım süresini (ekonomik ömrünü) de ifade eder. Esasen akülerin ömür sürelerini belirlemede (özellikle derin döngülü = deep cycle akülerde) süre (yıl) anlamlı değildir.
 
Jel akülerin neden şişebileceğini merak ediyorsanız, akü şişmesinin genellikle aşırı şarj edilmesi veya aşırı sıcak ortamlarda çalıştırılmasından kaynaklandığını belirtmek isterim. Bu durum, akünün içinde aşırı reaksiyonlara ve basınç artışına yol açarak deformasyona (kutu ve kapak kısmında şişmelere) neden olabilir.

Akü deşarjı ise, akünün enerji kapasitesinin tükenmesi anlamına gelir. Araçta şarj dinamosunun arızalanması, uygun olmayan araçlara bağlanması, kısa devre olması, uzun süre kullanılmaması veya elektronik donanımların fazla enerji tüketmesi gibi durumlar akünün deşarj olmasına sebep olabilir.

Ampere (Amp, A) Amper Saat (Amp-Saat, AH) ise, akünün kapasitesinin ölçümünde kullanılan bir birimdir. Bu birim, akımın saat cinsinden deşarj süresi ile çarpılmasıyla elde edilir. Yani bir akünün elektrik depolama kapasitesini ifade eder.

Deşarj derinliği, akünün zarar görmeden kullanabileceği faydalı kapasiteyi temsil eder. Bu değerin altına inmek, akünün ömrünü kısaltabilir. Akü deşarj döngüsü ise, akünün bir döngüde şarj edilip deşarj olmasını ifade eder.

Eğer bir akü derin deşarj olmuşsa, aracınızın alternatörü onu düzeltemeyebilir. Bu durumda profesyonel destek almak önemlidir.

Akülerde amper farkı, akünün çekilebilecek gücünü gösterir. Farklı aküler farklı amper değerlerine sahip olabilir.

Özetle, akülerin düzgün çalışması ve ömrünün uzun olması için düzenli bakım yapılması önemlidir. Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur!
 
Geri
Üst