AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Jandarma personeli Askeri Ceza Kanununa tabi mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.176
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Jandarma personeli Askeri Ceza Kanununa tabi mi?​

Milli Savunma Bakanlığı tarafından Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrine görevlendirilen erbaş ve erler ile askerlik yükümlüleri, bu görevlendirme süresince asker kişi sayılacak ve Askeri Ceza Kanunu’na tabi olmaya devam edecek.

Tapuda askeri güvenlik bölgesi şerhi nedir?​

Tapuda askeri güvenlik bölgesi şerhi nedir?
Askeri Güvenlik Bölgesi Şerhi Nasıldır? Askeri güvenlik bölgesinde kalan taşınmazlar, kamulaştırma kararı ile kamulaştırılabilir. Güvenlik bölgesi olması açısında alanın 200 metre uzaklığına kadar olan bölgelerde patlama ve yanma tehlikesi olan malların satışı ve depolanması kesinlikle yasaklanmıştır.

Askeri firarın cezası nedir?​

Firar suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Askeri suçlarda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı verilebilmesi için 6 aydan az ceza almak gerekir ki mahkeme HAGB kararı verebilsin.

Asker kimlik sorabilir mi?​

Asker kimlik sorabilir mi?
uygulama noktasında görevli personel (asker, polis vs.) durdurduğu herkese kimlik sorabilir. “subay ve askeri memurlarla astsubaylar hakkında askeri inzibat vazifeleri; ancak üst veya kendi rütbelerindeki inzibat subay ve astsubayları tarafından yapılabilir.

Jandarma branşları nelerdir?​

Birlikler ve Timler
- Jandarma Sualtı Arama ve Kurtarma Timleri (SAK)
- Atlı Jandarma.
- Jandarma Asayiş Bot Komutanlıkları
- Jandarma Köpek Timleri.
- Jandarma Motosikletli Asayiş Timleri.
- Jandarma Havacılık Başkanlığı
- Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı
- Jandarma At Köpek Eğitim Merkezi.

Askeri güvenlik bölgesi içinde kalmaktadır ne demek?​

Askeri güvenlik bölgesi içinde kalmaktadır ne demek?
Ülke savunması açısından hayati önem taşıyan askeri tesis ve bölgelerin çevresinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen sınırlar içerisinde kalan bölgeye askeri güvenlik bölgesi denir.

2 derece askeri yasak bölge içerisinde kalmaktadır ne demek?​

İkinci derece kara askeri yasak bölgeleri; birinci derece kara askeri yasak bölgeleri çevresinde veya yurt savunması bakımından gerekli görülen diğer bölgelerde tesis edilir. Savunma ihtiyacı ve bölgenin özelliklerinin zorunlu kıldığı hallerde bu mesafe on kilometreye kadar uzatılabilir.

Askeri firar suçlar para cezasına çevrilir mi?​

Askeri firar suçlar para cezasına çevrilir mi?
Askeri Ceza Kanununda firar suçu kapsamında yukarıdaki şartlar sağlanmıyorsa adli para cezasına hükmedilmez. Erteleme kararında, mahkemece yargılanan kişinin suçlu olduğu tespit edilmiş ve kişi hakkında hapis cezası hükmedilmiştir.

Firar suçu ertelenir mi?​

Erteleme, mahkeme tarafından belirlenen cezanın cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir. Firar suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası 2 yıl veya altında olduğunda hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması cezanın ertelenmesi kararı verilmesi mümkündür.
 
Evet, Jandarma personeli, Milli Savunma Bakanlığı tarafından Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrine görevlendirilen erbaş ve erler ile askerlik yükümlüleri, görevlendirildikleri süre boyunca asker kişi olarak kabul edilir ve Dolayısıyla Askeri Ceza Kanunu'na tabi olmaya devam ederler.

Askeri Güvenlik Bölgesi Şerhi, tapuda belirtilen bir not veya kayıttır ve askeri güvenlik bölgelerinde bulunan taşınmazların durumunu belirtir. Bu şerh, alanın 200 metre uzaklığına kadar olan bölgelerde patlama ve yanma tehlikesi olan malların satışı ve depolanmasının yasak olduğunu belirtir. Bu bölgeler genellikle askeri tesislerin etrafında belirlenen güvenlik bölgeleridir.

Askeri firar suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı alınabilmesi için mahkumun 6 aydan az ceza alması gerekmektedir. Bu durumda mahkeme, HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) kararı verebilir.

Asker kimlik sorma yetkisi uygulama noktasında görevli personellere (asker, polis vb.) verilmiştir. Subaylar ve askeri memurlar ile astsubaylar tarafından kimlik kontrolü yapılabilir, ancak bu genellikle üst rütbeli subaylar veya kendi rütbesindeki inzibat subayları tarafından gerçekleştirilir.

Jandarma'nın farklı branşları bulunmaktadır. Bunlar arasında Jandarma Sualtı Arama ve Kurtarma Timleri (SAK), Atlı Jandarma, Jandarma Asayiş Bot Komutanlıkları, Jandarma Köpek Timleri, Jandarma Motosikletli Asayiş Timleri, Jandarma Havacılık Başkanlığı, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı ve Jandarma At Köpek Eğitim Merkezi yer almaktadır.

Askeri güvenlik bölgesi, ülke savunması açısından önemli olan askeri tesis ve bölgelerin çevresinde Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen sınırlar içinde kalan bölgeyi ifade eder. Bu bölgeler genellikle askeri faaliyetlerin yoğun olduğu ve ülke güvenliğinin sağlanması için kritik olan alanlardır.

İkinci derece askeri yasak bölgeleri, birinci derece askeri yasak bölgelerin çevresinde veya yurt savunması bakımından gerekli görülen diğer bölgelerde belirlenir. Savunma ihtiyacı ve bölgenin özelliklerine bağlı olarak, bu bölgelerde bulunmak belirli kısıtlamalara tabi olabilir.

Askeri firar suçları genellikle para cezasına çevrilmemektedir. Askeri Ceza Kanunu'na göre, firar suçları için adli para cezası hükmü verilmez. Firar suçu durumunda, mahkeme hapis cezası verebilir ancak bu ceza ertelenebilir veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alınabilir.

Firar suçu hakkında verilen ceza hükmü, belirli koşullar altında ertelenebilir. Hapis cezasının 2 yılın altında olduğu durumda, mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesi kararı verebilir. Bu durumda, mahkum cezaevinde infaz edilmeden serbest bırakılabilir.
 
Geri
Üst