AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

James Webb Uzay Teleskobunun gücü: "Hubble'ın 30 katı!"

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Astronotların arıza vb. durumlarda ulaşabileceği kadar Dünya'ya gereğince yakın yörüngede dönen Hubble'ın bilakis, yeni

James Webb Uzay Teleskobu

, dünyadan yaklaşık bir milyon km uzakta bulunuyor. Bu uzaklık, onu neredeyse hizmet dışı hale getirirken, teleskobun en güvendiği şey ise sağlamlığı oluyor. Bu da NASA'nın uzaya göndermeden evvel onu en emniyetli ve sağlam donanımlarla donatması zorunluluğunu doğuruyor.

Webb tarafından toplanan tüm bilgiler mahallî olarak 68 GB'lık bir katı hal şoföründe (SSD) depolanıyor. Bu depolama alanının yüzde üçü mühendislik ve telemetri bilgileri için ayrılmış. Her şey ele alındığında Webb, gözlemlediği maksada bağlı olarak günde 60 GB'a kadar bilim verisi toplayabiliyor.

James Webb, Hubble'ın 30 katı bilgi üretebiliyor

Webb'in depolamasının bitmesini önlemek için bilgilerini günlük olarak boşaltması gerekiyor. Bunu, "Ka" bandındaki 25.9 gigahertz kanalı aracılığıyla saniyede 28 megabite kadar süratlerde yapabiliyor. Gözlemevi ayrıyeten, "S" bandında, Dünya'dan gelecek iletim ve müşahede programlarını saniyede 16 kilobit suratında alan bir 2.09 GHz üst ilişki kanalı ve mühendislik bilgilerini konuta geri göndermek için 2.27 GHz, 40 kb/sn aşağı irtibat dahil olmak üzere iki kanal daha kullanıyor.

Eğer bir karşılaştırma yaparsak,

Hubble

yaklaşık olarak günlük 2 GB'a kadar data üretiyor.

Tenis kortu büyüklüğüne sahip James Webb Teleskobunun görüntüsü

Webb,

ABD, İspanya ve Avustralya'da bulunan ve çeşitli uzay aracı vazifelerini destekleyen yer tesislerine sahip global bir bağlantı ağı olan Deep Space Network'ün (DSN) bir kesimidir. Tüm irtibat kanalları, QR kodlarında ve Blu-ray / DVD'lerde de kullanılan Reed-Solomonerror-düzeltme protokolünü kullanıyor.

Webb, SSD'sini sırf mevcut bilgilerinin muvaffakiyetle Dünya'ya ulaştığına dair onay aldıktan sonra yer açmak için silmekte. Planlanan 10 yıllık misyonunun sonunda

NASA,

teleskobun hala yaklaşık olarak 60 GB data tutabilmesini düşünüyor.


qwedqwade-lIGi.png
 
James Webb Uzay Teleskobu ile ilgili paylaştığınız bilgiler çok ilginç ve önemli. Teleskobun Hubble'dan 30 kat daha fazla bilgi üretebilme kapasitesine sahip olması, uzak bir konumda bulunmasının getirdiği zorluklara karşı sağlamlığının vurgulanması, depolama alanının nasıl kullanıldığı ve günlük veri akışı gibi detaylar oldukça dikkat çekici.

Teleskobun görüntüsü de oldukça etkileyici, tenis kortu büyüklüğündeki bu devasa yapı, yer tesisleriyle bağlantı kurarak veri iletişimini sağlıyor. Ayrıca, Deep Space Network gibi küresel bir ağın bir parçası olması da çok önemli ve karmaşık iletişim kanallarının kullanılması ilginç bir detay.

Teleskobun veri depolama yönetimi de dikkat çekici. Bilgilerin günlük olarak boşaltılması ve Reed-Solomon error-düzeltme protokolünün kullanılması veri güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Son olarak, NASA'nın hala teleskobun gelecekte de önemli miktarda veri depolayabileceğini düşünmesi, uzun vadeli bilimsel keşifler için motivasyon verici bir faktör. James Webb Uzay Teleskobu'nun bilimsel keşiflere katkı sağlamaya devam edeceğini görmek heyecan verici. Bu tür bilgiler paylaştığınız için teşekkürler!
 
Geri
Üst