Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

James Webb teleskobunun gorevi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

James Webb teleskobunun görevi nedir?​

25 Aralık’ta bir Ariane-5 roketi ile Fransız Guyanası’ndan fırlatılan James Webb teleskobunun görevi, evrende parlayan ilk yıldızların ışığını tespit etmek ve uzak gezegenlerde yaşam koşullarını araştırmak.
James Webb ne zaman aktif olacak?
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olması planlanan yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu’nun fırlatışını bir kez daha erteledi. NASA’dan yapılan açıklamada, Mart 2021’de planlanan fırlatışın 31 Ekim 2021’de yapılacağı belirtildi.

James Webb Uzay Teleskobu neden önemli?​

Şimdi, James Webb Uzay Teleskobu yaklaşık üç kat daha büyük bir aynaya sahip ve kızılötesi bölgede gözlem yapacak. Bilim insanlarının Webb’den beklentisi büyük. Galaksi oluşumu ve evrimi, ötegezegenlerin atmosferlerini ve gezegen sistemlerinin oluşumlarının anlaşılmasına önemli katkılar yapması bekleniyor.
L2 noktası nedir?
L2 Noktası L2, daha geniş Evren’i gözlemlemek için mükemmel bir yerdir. Buradaki bir uzay aracı Dünya’nın çevresinde dönmek zorunda değildir, bu sayede gezegenimizin gölgesine girip çıkmaktan, ısınmaktan ve soğumaktan ve de görüntüsünün bozulmasından korunur.

Kızıl ötesi teleskop ne demek?​

Kızılötesi Teleskoplar Kızılötesi ışık kullanarak gök cisimlerini tespit etmek için kullanılan teleskoplardır. Gök cisimleri bir miktar elektromanyetik yaymaktadır. Dünya’nın atmosferik gazları tarafından kızılötesi tayfın büyük bir kısmı soğurulur. Böylece teleskoplar da uzaya yerleştirilir.
Webb teleskobu nasıl çalışır?
James Webb uzay teleskopu Hubble gibi görünür ışıkla değil, kızılötesi ışıkla resim çekiyor; yani ışık yerine ısıyı görüyor. Hubble’dan yaklaşık 3 kat güçlü olan ve 3 kat uzağı gören James Webb, bunun için 6,5 metre çapında dev bir ayna kullanıyor. Ayna o kadar büyük ki teleskop borusuna sığmıyor.

James Webb Uzay Teleskobu ne durumda?​

James Webb’ten heyecanlandıran kare! NASA’nın internet sitesinde yer alan habere göre, James Webb Uzay Teleskobu 11 Mart’ta “ince evreleme” olarak bilinen hizalama aşamasını tamamladı. Çalışma ile, 18 altıgen berilyum ayna parçasından oluşan teleskobun her bir aynası ilk kez hizalanarak bir yıldıza odaklandı.
James Webb Uzay Teleskobu nun uzayda ne gibi görevler yapılması planlanmıştır?
Görev Bu teleskop ile evrenin ilk yıldızları olan metal açısından fakir Nesil-3 (Population-III) yıldızların tespit edilebilmesi, ilk galaksilerin oluşumu ve evrim sürecinin gözlemlenmesi ve son olarak yıldızların ve gezegen disklerinin oluşumunun gözlenip anlaşılması ve dış gezegenlerin incelenmesi amaçlanmaktadır.

Uzay Teleskobu neden önemli?​

Milyarlarca yıl önce evrenin doğduğu ilk zamanları gözlemleyecek. Bir çeşit zaman makinesi gibi çalışarak galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin nasıl oluştuğu konusunda şu ana kadar hiç bilmediğimiz şeyleri öğrenmemizi sağlayacak.
Webb Uzay Teleskobu ne kadar uzağı görür?
Bugün Evren 13,78 milyar yıl yaşında ve Hubble uzay teleskopu 13,4 milyar ışık yılı uzağı; yani Evren’in 380 milyon yıl yaşındaki halini görebiliyor. James Webb ise keskin kızılötesi gözleri ile Evren’in 200-275 milyon yaşındaki halini görecek. Böylece bize galaksilerin ne zaman oluştuğunu söyleyecek.

L2 yörünge nedir?​

Bu noktalar civarındaki yörüngede cisimler görece pozisyonlarını koruma özelliğine sahiptir. L1 noktası Güneş görüşünün sabit olması gereken Güneş gözlem uydularında kullanılır. L2 noktası civarındaki yörüngeler ise hem Dünya hem de Güneş’i arkasına alması gereken uydular için kullanılır.
L2 Orbit nedir?
L2 konumu, uzayda Güneş’in ve Dünya’nın kütleçekiminin birlikte çalışıp Güneş’in etrafında yörüngede dönen bir nesneyi Dünya’yla aynı oranda çektiği, yörünge dönüşünü bir yılda yapmasını sağladığı yerdir.

Kızılötesi ışınlar nasıl görünür?​

Işınların aralıkları kısaltılıp art arda ışık verildiğinde, retinada ışığı algılayan hücrelerin normalden iki kat daha fazla algılama kapasitesine sahip olduğu görüldü. Bu durum gerçekleştiğinde kızılötesi ışığı görebilir duruma geliyoruz.
Webb teleskobu geçmişi nasıl görecek?
Hubble burada her 90 dakikada Dünya’nın gölgesinde kalırken Webb 7/24 gözlem yapabilecek. Hubble, “zamanda” belirli bir noktadan gerisini (yani uzayda belirli bir derinliğin ötesini) göremiyordu; ancak kızılötesi gözlem aletleri ile Webb, bundan çok daha öncesini (13,5 milyar yıl kadar geriyi) görebilir.
 
Geri
Üst