AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Izotonik ne zaman verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.765
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İzotonik ne zaman verilir?​

İZOTONİK SODYUM KLORÜR ÇÖZELTİSİ vücudun susuz (dehidratasyon) ve tuzsuz kalması (sodyum deplesyonu) durumunun tedavisinde ve bu durumun oluşmasını önlemek için kullanılır.

Travma hastasında idrar çıkışı saatte en az kaç milimetre olmalıdır?​

Yeterli sıvı tedavinde idrar çıkışı yetişkinlerde en az 0.5 ml/kg/saat, çocuklarda 1ml/kg/saat, 1 yaş altında 2ml/kg/saat olmalıdır8.

Kolloid ne zaman kullanılır?​

Kolloid ne zaman kullanılır?
Kristaloid ve kolloid sıvıların pek çok volüm eksikliği durumlarında kombine kullanılabildiği ve özellikle hipotonik durumları tedavi etmek için kullanıldığı belirtilmektedir (3).

Isolyte içinde ne var?​

KULLANMA TALİMATI ISOLYTE-M %5 DEKSTROZLU (MULTIPL ELEKTROLİT İDAME ÇÖZELTİSİ (MEDIFLEKS TORBADA) Damar içine uygulanır Etkin maddeler: Her bir litre çözelti 50 gram dekstroz monohidrat, 2.8 gram sodyum asetat, 1.5 gram potasyum klorür, 1.3 gram dibazik potasyum fosfat ve 0.91 gram sodyum klorür içerir.

Isolyte ne işe yarar?​

ISOLYTE-S vücudun susuz ve tuzsuz kalması (dehidratasyon) durumunun tedavisinde ve bu durumun oluşmasını önlemek için kullanılır. Vücuttan kaybedilen sıvının ve tuzun yerine konmasında işe yarar.

Saatlik idrar çıkışı kaç cc olmalı?​

Saatlik idrar çıkışı kaç cc olmalı?
Normalde idrar üretimi 1-3 ml/kg\saattir. İdrar miktarı 1 ml/kg/saat altına veya 400 ml/m2/gün altına düşerse oligüri, 0.5 ml/kg/saat altına veya 250 ml/m2/gün altına düşerse anüri olarak adlandırılır. Çoğu zaman tedavi ile böbrek fonksiyonları tam olarak düzelir!

Poliüri tıp ne demek?​

Poliüri belli bir zaman aralığında yüksek miktarda idrarın üretilip atılmasıdır. Kahve, alkol ve kola gibi diüretik maddeler içeren içeceklerin tüketilmesi idrar miktarının artışına sebep olur.

Kristalloid ne işe yarar?​

Şokta resüsitasyon için kristalloid solüsyonlar yerine verilen ve damar içi mesafede uzun süre kalan kolloid maddeler interstisyel sıvının damar içi mesafeye çekilmesini sağlar. Böylece hemodinamik stabilite az miktarda kolloid sıvı ile sağlanabilir ve sıvı yüklenmesinden de kaçınılabilir.

Isolayt ne işe yarar?​

Isolayt ne işe yarar?
Damar içi yoldan kullanılan bir çözeltidir. ISOLYTE-S vücudun susuz ve tuzsuz kalması (dehidratasyon) durumunun tedavisinde ve bu durumun oluşmasını önlemek için kullanılır. Vücuttan kaybedilen sıvının ve tuzun yerine konmasında işe yarar.

Isolyte neden verilir?​

ISOLYTE su ve elektrolit kayıplarının tedavisinde endikedir. Özellikle ameliyatlı hastalarda, akut diyareli çocuklarda ve diyabet asidozunda görülen dehidratasyon, elektrolit dengesizliği (özellikle hipopotasemi) ve asidoz şeklindeki komplikasyonların önlenme ve tedavisinde tercih edilir.

Isolyte s kimlerde kullanılır?​

 
İzotonik sodyum klorür çözeltisi, vücudun susuz kalması ve tuzsuz kalması durumlarında tedavi ve önleme amacıyla kullanılırken, travma hastalarında yeterli sıvı tedavisi için belirli idrar çıkış miktarlarına dikkat edilmelidir. İdrar çıkışı yetişkinlerde en az 0.5 ml/kg/saat, çocuklarda 1 ml/kg/saat, 1 yaş altındaki bebeklerde ise 2 ml/kg/saat olmalıdır.

Kolloidler, kristaloidlerle birlikte kullanılarak birçok volüm eksikliği durumunda tercih edilebilir ve özellikle hipotonik durumların tedavisinde kullanılabilir. Kristaloid ve kolloid sıvılar interstisyel sıvının damar içine çekilmesini sağlayarak hemodinamik stabiliteyi artırabilirler.

Isolyte içinde dekstroz, sodyum asetat, potasyum klorür, dibazik potasyum fosfat ve sodyum klorür gibi elektrolitler bulunur. İzolyte, vücudun susuz ve tuzsuz kalması durumlarında tedavi ve önleme amacıyla kullanılır, kaybedilen sıvı ve tuzun yerine konmasına yardımcı olabilir.

Poliüri, belirli bir zaman aralığında yüksek miktarlarda idrarın üretilip atılması durumunu ifade eder. Bu duruma kahve, alkol ve kola gibi diüretik maddelerin tüketilmesi sebep olabilmektedir.

Kristalloid solüsyonlar, şokta resüsitasyon için kullanılırken, kolloid maddeler ise damar içi mesafede uzun süre kalarak interstisyel sıvının damar içine çekilmesini sağlar. Böylece hemodinamik stabilite az miktarda kolloid sıvı ile sağlanabilir ve aşırı sıvı yüklenmesinden kaçınılabilir.

Isolayt, vücuttaki sıvı ve tuz kaybının tedavisinde kullanılan damar içi bir çözeltidir. Isolyte gibi susuz kalmayı tedavi etmek ve önlemek için kullanılır, kaybedilen sıvı ve tuzun yerine konmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst