Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Izostatik denge nedir tanimlayiniz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.237
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İzostatik denge nedir tanımlayınız?​

yer kabuğunu oluşturan levha lar, manto üzerinde dengede dururlar. bu dengeye izostatik denge denir. aşındırma ve biriktirme faaliyetleri, volkanizma hareketleri ve iklimdeki değişiklikler(buzulların erimesi) sonucunda denge bozulur. bozulma sonucunda kara ve deniz seviyelerinde oynamalar meydana gelir.
İzostatik denge nedir statik?
Kara ve denizlerde düşey doğrultudaki alçalma yükselme hareketlerine epirojenez denir. Başka bir ifade ile, yer kabuğunun geniş alanlı yaylanma hareketleridir. Yerkabuğu kalınlığı ve yoğunluğu oranında mantoya az veya çok batmış durumdadır ve mantonun üzerinde bir dengede durmaktadır. Bu dengeye izostatik denge denir.
Hangi olaylar izostatik dengeyi bozar?
İzostatik dengeyi bozan olaylar şunlardır: İklim değişiklikleri. Yeni bir dağ oluşumu. Engebeli yüksek yerlerin fazla aşınması Deniz çukurluklarında tortulanmanın fazla olması

Iskandinav yarımadasında izostatik dengenin bozulmasına hangi olaylar neden olmuştur?​

2. İskandinav Yarımadası’nda izostatik dengenin bozulmasına hangi olaylar neden olmuştur? Cevap: Buzullaşma ve buzulların erimesi.
İzostatik ve hiperstatik sistemler nedir?
İZOSTATİK SİSTEMLER: Bütün mesnet tepkileri ve kesit zorları yalnız denge denklemleri ile hesaplanabilen sistemlerdir. HİPERSTATİK SİSTEMLER: Bütün mesnet tepkilerinin ve/veya kesit zorlarının hesabı için denge denklemlerinin yeterli olmadığı sistemlerdir.
Epirojenezin sonuçları nelerdir?
Epirojenez sonucunda; 1)Jeoantiklinal (Kıta) ve jeosenklinal (okyanus) meydana gelir. 2)Deniz ilerlemesi (Transgrasyon) ve deniz gerilemesi (Regrasyon) meydana gelir. Türkiye’de epirojenez sonucunda , Anadolu yarım adası yükselirken; çevresindeki Akdeniz ,Ege, Karadeniz çanakları ile Ergene havzası çökmektedir.

Kıtaların aşınması izostatik dengeyi bozar mı?​

İzostatik Dengeyi Bozan Faktörler: 1)Karalarda aşınmanın, denizlerde birikmenin fazla olması, 2)İklim değişmeleri, 3)Dağ oluşumu hareketleridir.
Iskandinav Yarımadası’nda buzul çağı ve sonrasında Epirojenez olaylarının gerçekleştiğine dair hangi kanıtlar gösterilebilir?
Cevap: İskandinav Yarımadası’nda Buzul Çağı ve sonrasında gerçekleşen epirojenezlere kıyılar ve şelf alanın altında kalmış karasal yeryüzü şekilleri ve vadilerin bulunması ile çeşitli yükseltilerdeki aşınım yüzeyleri, kıyı taraçaları ve akarsu taraçalarının bulunması kanıt olarak gösterilebilir.
Epirojenez nelerdir?
Denizlerde ve kara parçalarında düşeyde yükselme ya da alçalma olması epirejenez olarak isimlendirilmektedir. Bu durumun başka bir şekilde ifadesi ise yer kabuğunun büyük bir bölümde yaylanma yapmasına denir. Epirojenez Nedir, Nasıl Oluşur? Değişik yoğunlukta olan yer kabuğu manto üzerinde dengeli şekilde durmaktadır.

Hiperstatik denge nedir?​

Tanım: Bütün kesit zorları, şekildeğiştirmeleri ve yerdeğiştirmelerinin belirlenmesi için denge denklemlerinin yeterli olmadığı sistemlere hiperstatik sistemler denir.
Hiperstatiklik derecesi nasıl belirlenir?
denklemlerine eklenmesi gereken denklem sayısına, sistemin hiperstatiklik derecesi denir. Bunu elde etmek için bazı kesimler yapılarak sistem izostatik hale getirilir. Bu kesimlerde kaldırılan kesit tesirleri ve mesnet tepkilerinin sayısı sistemin hiperstatiklik derecesini verir.
Epirojenezin neden ve sonuçları?
Epirojenezin ortaya çıkabilmesi için bir yerdeki izostatik dengesinde bozulma meydana gelmelidir. Epirojenez, ‘kıta oluşumu’ olarak da bilinen kara ve denizlerde düşey doğrultudaki alçalma ve yükselme hareketleridir. Epirojenez, başka bir ifade ile yer kabuğunun geniş alanlı yaylanma hareketine denir.

Epirojenik hareketlere neden olan olaylar?​

Yer kabuğu parçalarının( levhaların) yükselmesi veya alçalması durumudur. Yer kabuğunu oluşturan Levhalar, sıvı Manto üzerinde dengeli ve yüzer bir şekilde dururlar. Bu dengeye izostatik denge denir. Bu dengenin bozulması epirojenik hareketlere neden olur.
 
Geri
Üst