AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Izoniazid yan etkileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Izoniazid yan etkileri nelerdir?​

Yan etkileri Tedavinin ilk haftalarında sistemik ya da deriye sınırlı aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir. Periferik nöropati ; günlük 10 mg piridoksin (B6 vitamini) verilerek önlenebilir. Semptomatik hepatit çok seyrek görülmesine rağmen önemli bir yan etkidir ve ilacın kesilmesini gerektirir.

Rifampisin yan etkileri nelerdir?​

Rifampisin alındıktan sonraki birkaç saat boyunca başta idrar olmak üzere gözyaşı, ter gibi vücut sıvıları kırmızıya çalan turuncu renk alabilir. Kontakt lenslerde kalıcı leke, iç çamaşırda iz bırakabilir.
izoniazid ve mdr tüberküloz tedavisinde kullanılan 2. sıra bir ilaç olan etionamid her iki ilaç da mikoik asit sentezini inhibe eder. izoniazid bir ön ilaçtır. mycobacterium tuberculosis’da bulunan katg geniyle sentezlenen katalaz-peroksidaz aktif hale getirir.
Tüberküloz öldürür mü?
Tedavisi olmadan tüberküloz ölümcül olabilir. Tedavi edilmeyen aktif verem hastalığı genellikle akciğerleri etkiler, ancak kan dolaşımına geçmesi durumunda, damar yoluyla böbrekler, omurga ve beyin gibi vücudun diğer organlarına yayılabilir.
Streptomisin yan etkileri nelerdir?
Duyuş zorlukları, baş dönmesi, iştahsızlık, bulantı gibi yan etkileri olabilir. Yan etkilerin görüldüğü takdirde doktora başvurulması önemlidir. Gebe kadınlarda ve çocuklarda kullanılması önerilmez. Ayrıca streptomisin ağız yoluyla (oral yoldan) verilemez.

Verem hastalığının belirtileri nelerdir?​

Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır.

Metotreksat kullanırken nelere dikkat edilmeli?​

Metotreksat alırken alkol, aspirin ve diğer mideye dokunabilecek ilaçlardan kaçının. Alerjik reaksiyonlar: nefes darlığı, boğazda tıkanma hissi, dudaklarda, dilde, yüzde, şişlik veya kurdeşen (ürtiker) gelişirse doktorunuzla irtibata geçiniz. Güneş duyarlılığı, deri döküntüsü veya deri rengi değişikliği.
Erişkinlerde haftada bir 12 saat arayla 3 doz 2.5-5 mg ya da haftada bir 10-25 mg oral, I.M. ya da I.V. tek doz olarak uygulanabilir. Çoğu hastada iyileşme 4 haftada görülür en iyi sonuca 2-3 ayda ulaşılır. Metotreksat tedavisinin kesilmesinden sonra 2 haftayla 6 ay arasında nüks belirtileri görülür.
 
Geri
Üst