AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İzmirin Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
izmirin yemek kültürü,izmirin yemekleri nelerdir,izmirin yemeklerinin isimleri,izmir yöresine ait yemekler
İzmirin Yemekleri
İzmir ve yöresinin yemekleri çeşit açısından son derece zengindirBaşlıcaları şöyle sıralanabilir;
TARHANA ÇORBASI
Yaz mevsiminin sonuna dürüst un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanırSoğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılırTarhana çok nefis, gıda değeri yüksek bölgesel bir çorbadır
KEŞKEK
Özellikle düğün ve bayram yemeği olarak bilinirTaş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde ayrıntılarıyla pişirilmesiyle oluşan keşkek, düğünlerde misafirlere ikram edilirKalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üzerine salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir
ZERDE
Keşkek gibi özel günlerin yemeğidirTatlı olarak sofraya en son getirilirNişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üzerine tarçın ek edilir
SURA
Özellikle Kurban Bayramından sonradan yapılan bir yemektirKurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası çıkarılırKaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan daha sonra, iç pilavla doldurulur Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilirKuzu tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilirDaha sonradan bir tepsiye alınarak, üzeri salçala tereyağ ile yağlandıktan daha sonra, fırına sürülürPembeleşinceye kadar kızartılırSıcak olarak servis yapılır
İZMİR KÖFTESİ
Et adamakıllı döğüldükten sonra soğan suyu, tuzlu , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulurKöfte şekil verilerek, yağda kızartılırÜzerine domates konularak pişirilirSıcak servis yapılır
PAPAZ YAHNİSİ
Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konurİçine soğan, sekizon tane bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilirHiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sımsıkı kapatılarak, pişirilir
MÜCMERİ
Kıyma ve soğan yoğrulurHaşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulurMacun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuzlu ilave edilirÜstü örtülüp bir süre dinlendirildikten sonradan, yağda kızartılır
PİRİNÇLİ DOMATES ÇORBA
Domates rendelenir, tereyağında azıcık pişirilirBirkaç domatese bir çorba kaşığı tereyağ yeterlidirEt suyunu koyup, kaynattıktan sonra, içine azıcık tuzlu atıp, pirinç salınırFındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır ve pişirilir
KOL BÖREĞİ
Alt üstteki böreği hamuru ile olurİstenildiği kadar beze tutulurAçılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı iç konurİzmir ‘ de genelde ıspanaklı yapılırIspanak kavrulursa ağır olurTemiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuzlu, karabiber karıştırılıp, böreğin içine katılır, rulo biçiminde sarılırSonra tepsiye sıralanıp, kesilirÜzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilirPişince üzerine tepsi kapatılır
GERDAN TATLISI
Kurban Bayramlarında bilhassa kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdırKurbanın boyun kısmı önce çok eksik bir tuzla haşlanırSonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılırÜzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya değin pişirilirPişmeden biraz önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ek edilir, yemek yemek üzerine sıcak olarak yenir
RADİKA SALATASI
Yabani bir ot olan radika, İzmir ve çevresinde şifalı bir gıda olarak kabul edilmektedirPek fazla çeşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, üstüne bol limon ve zeytinyağı ek edilmiş salatası servis yapılır
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Ince doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı değin zeytinyağında birazz öldürülür, üstüne ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ek edilir, biraz kavrulur, üzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, azıcık şeker ek edilirDaha daha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilirTencerede soğutulup, servis yapılır
TELKADAYIF
Türkiye ‘ nin hemen her yöresinde fazla nefis yapılan besin değeri fazla yüksek olan telkadayıf İzmir ‘ de de çok sevilen tatlıların başında gelirEritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara ayrıntılarıyla yedirilirYağlanmış tepsiye serilir, üstüne bolca dövülmüş ceviz dökülür, her tarafta yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılırOrta hararetli fırında pembe renkli pişirilirBiraz ılıyınca üstüne soğuk şurup dökülürArzu edilirse, üstüne bir tutam kaymak koyup, servis yapılır
KAYMAKLI DONDURMA
Yazları fazla sıcak olan İzmir ‘ de güneş körfezde batarken, dondurma yemek yemek bir alışkanlıktırİzmir ‘ in kaymaklı dondurması lezzetli lezzetiyle keza serinlik hem de sıcak nedeniyle gün boyunca vücudun harcadığı enerjiyi geri verirSüt, şeker, ve salep bir tencerede pişirilip, kavrularak, soğutulurBuzdolabının buzluğunda ve arada bir karıştırarak, iyice donması sağlanır, fıstıklarla süslenerek, servis yapılır *
 
İzmir'in zengin yemek kültürü ve lezzetli yemekleri gerçekten çok çekici! İşte İzmir'in yöresine ait bazı lezzetli yemeklerin isimleri ve detayları:

1. **Tarhana Çorbası**: Yaz mevsiminin sonunda özel tarhanaların kullanılarak yapılan güzel bir çorba. Kış günlerinde et suyuyla pişirilip sıcak servis ediliyor.

2. **Keşkek**: Düğün ve bayramlarda sıkça tüketilen, taş dibeklerde dövülerek yapılan bir yemek. Üzerine salçalı ve tereyağlı sos dökülerek servis ediliyor.

3. **Zerde**: Özel günlerin vazgeçilmezi olan bir tatlıdır. Nişasta, pirinç ve şekerle hazırlanıp üzerine tarçın eklenerek servis edilir.

4. **Sura**: Kurban Bayramı sonrasında yapılan ve iç pilavla doldurulmuş kuzu etinin özel bir yemeğidir.

5. **İzmir Köftesi**: Et, soğan suyu, ekmek içi ve baharatlarla yoğrulup kızartılan köfte, üzerine domates konularak servis edilir.

6. **Papaz Yahni**: Dana eti ve baharatlar kullanılarak yapılan lezzetli bir yemek. Tencerede pişirilerek servis edilir.

7. **Mücmeri**: Kıyma, pirinç, yumurta ve baharatlarla hazırlanan bir yemektir. Kızartılarak servis edilir.

8. **Pirinçli Domates Çorbası**: Domates, pirinç ve et suyuyla yapılan enfes bir çorba çeşididir.

9. **Kol Böreği**: İçine peynirli veya kıymalı harç konularak yapılan bir börek çeşididir.

10. **Gerdan Tatlısı**: Kurban etinden hazırlanan ve baharatlarla lezzetlendirilen bir tatlıdır. Üzerine kurutulmuş meyveler eklenerek servis edilir.

11. **Radika Salatası**: Yabani bir ot olan radika ile hazırlanan sağlıklı bir salata çeşididir.

12. **Zeytinyağlı Taze Fasulye**: Zeytinyağında pişirilen ve domatesle tatlandırılan bir taze fasulye yemeğidir.

13. **Telkadayıf**: İzmir'in sevilen tatlılarından olan tel kadayıf, ceviz ve şurup ile hazırlanarak servis edilir.

14. **Kaymaklı Dondurma**: İzmir'in sıcak yaz günlerinde tercih edilen serinletici bir lezzettir. Süt, şeker ve salepten yapılan dondurma, fıstıklarla süslenerek servis edilir.

İzmir'in zengin yemek kültürü ve lezzetli yemekleriyle hem bölge halkı hem de ziyaretçiler için birbirinden özel deneyimler sunuyor. Bu yemekleri denemek için İzmir'e yolunuz düşerse mutlaka tadına bakmanızı öneririm!
 
Geri
Üst