Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Izlenebilir tarim ne demek?

Editör

Yeni Üye

Izlenebilir tarım ne demek?​

Tarım ve gıda sektöründe izlenebilirlik gıda güvenliğinin ve kalite standartlarının sağlanmasına yönelik bir kavramdır. Tarladan sofraya uzanan tarım değer zincirinde gıda izlenebilirliği sayesinde tüketicilerin tükettikleri gıdaların hangi tarlada ne zaman üretildiği bilgisine ulaşılabilir.

Iyi bir tarım yapabilmek için neler gerekir?​

İyi tarım Uygulamaları sertifikasına sahip ürünün;Kimyasal,fiziksel,mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan,işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak …

Iyi tarım uygulamaları iç kontrolörü ne iş yapar?​

Iyi tarım uygulamaları iç kontrolörü ne iş yapar?
(5) (Değişik:RG-28/5/2014-29013) İç kontrolörler, gruba dahil tüm üreticilerin sertifikasyon kapsamındaki tüm yetiştiricilik alanlarında, iyi tarım uygulamaları faaliyetlerinin kontrol noktaları ve uygunluk kriterleri doğrultusunda kontrolünü yapar.

Iyi tarım uygulamaları sertifikası ne işe yarar?​

Iyi tarım uygulamaları sertifikası ne işe yarar?
Bir ürünün İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip olması o ürünün yetiştiriciliğinin gerektiği gibi yapıldığının göstergesidir. Öncelikle İyi Tarım Uygulamaları çevreye duyarlı aynı zamanda insan odaklı bir kontrol ve sertifikasyon sistemidir.

Gıda da izlenebilirlik ne demek?​

İzlenebilirlik; üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamaları boyunca bitkisel ve hayvansal ürünlerin, gıda ve yemin, gıdanın elde edildiği hayvanın veya bitkinin, gıda ve yemde bulunması amaçlanan veya beklenen bir maddenin izinin sürülebilmesi ve takip edilebilmesidir.

Iyi tarım uygulaması nasıl yapılır?​

Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı vediğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayıt altına alınız, Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalı. Sulama için asla atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalıdır.

Iyi tarım sertifikası nasıl alınır?​

Iyi tarım sertifikası nasıl alınır?
İyi Tarım Uygulamaları sertifikasını tarımsal üretim yapan üreticiler ile bu ürünleri paketleyen firmalar alabilmektedir. Üreticiler tek tek sertifika alabilecekleri gibi, üye oldukları üretici birlikleri veya kooperatifler kanalıyla, grup halinde de alabilirler.

Iyi tarım destekleri kimler alabilir?​

Iyi tarım destekleri kimler alabilir?
Kategori ürünleri ÇKS’ye 2019 üretim yılında kayıtlı olan, 1.Kategori’de Örtü altında yer alan ürünler için , ÖKS’ye kayıtlı olan çiftçiler, 2019/46 sayılı tebliğde yer alan şartları taşımaları halinde İTU desteğinden yararlanabilecektir.

Ziraat Mühendisi Kontrolör nasıl olunur?​

Kontrolörlük başvurularında aranılacak şartlar, kontrolörün, yetki, çalışma şekil ve esasları şunlardır: a) Başvuruda aranılacak şartlar; 1) Ziraat, veteriner, su ürünleri ve gıda mühendisliği fakültelerinin birinden mezun olmak, 2) Organik tarım konusunda bir yıllık bilgi ve deneyim sahibi olduğunu gösterir resmi …

Iyi tarım uygulamaları desteği ne kadar?​

İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilerine göre dekar başına 10 ile 150 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 lira ödenecek. Fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek.

Iyi tarım uygulamasına nasıl geçilir?​

Iyi tarım uygulamasına nasıl geçilir?
Tarımsal üretim yapan kuruluşlar, bu anlamda üretime başlamak için, İyi Tarım Uygulamaları denetim ve belgelendirme yetkisi olan bir belgelendirme kuruluşuna başvurmak zorundadır. Bu yetkilendirmeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapmaktadır. Bu şekilde üretim sürecinin kayıt altına alınması sağlanmış olacaktır.

Izlenebilirlik formu nedir?​

Izlenebilirlik formu nedir?
Bir ürünün üretim, paketleme, depolama, sevkiyat aşamalarının ve satış noktasına ulaşana dek geçirdiği tüm işlemlerin kayıt altına alınmasına izlenebilirlik denilmektedir. Kaydedilen bilgilerin gerektiği hallerde paylaşılabilmesi de izlenebilirlik dahilindedir.

Izlenebilirlik sistemi nedir?​

İzlenebilirlik sistemi, üretim, işleme ve dağıtım süreçlerinin her aşamasında bir ürünün geçtiği yolu adım adım takip edebilen bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, bitkisel ve hayvansal ürünlerin, gıda ve yemlerin, ürünün kaynağı olan bitki veya hayvanın, içinde beklenen maddelerin nereden geldiği ve hangi aşamalardan geçtiği net bir şekilde belirlenebilir. Bu sayede gıda güvenliği sağlanabilir, kalite standartlarına uyulabilir ve tüketicilerin ürün hakkında bilgi sahibi olmaları mümkün olur.

İzlenebilirlik sistemi, tarladan sofraya kadar olan tüm yolculuğu kapsayabilir. Üreticiler, ürünlerinin her adımını kaydederek bu sistemi başarılı bir şekilde uygulayabilirler. Tüketiciler ise ürünlerin ambalajlarında veya etiketlerinde yer alan izleme kodları sayesinde ürünlerin geçmişini ve hangi koşullarda üretildiğini öğrenebilirler.

Bu sistem aynı zamanda gıda güvenliği skandallarının önlenmesine de yardımcı olur. Olası bir sorun durumunda, ürünün nereden geldiği, ne kadar süreyle depolandığı ve nasıl işlendiği gibi detaylar hızlı bir şekilde tespit edilerek etkili bir geri çağırma işlemi gerçekleştirilebilir.

Sonuç olarak, izlenebilirlik sistemi, tarım ve gıda sektöründe güvenilirlik, kalite ve güvenlik standartlarını sağlamak amacıyla oldukça önemli bir araçtır. Bu sayede ürünlerin üretim aşamaları titizlikle kontrol altında tutulabilir ve tüketicilerin sağlıklı ve güvenilir gıdalara erişimi desteklenmiş olur.

Geri