AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Izinsiz yardim toplamanin cezasi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Izinsiz yardım toplamanın cezası nedir?​

Madde 29 – (Değişik:27/12/2020-7262/10 md.) Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak izinsiz yardım toplayanlara beş bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

Para toplamak yasal mı?​

Kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler izin alarak yardım toplama faaliyeti yürütebilirler.

Bağış toplamak yasak mi?​

Bağış toplamak yasak mi?
2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6. Maddesine göre kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir.

Derneklere resmi polis girebilir mi?​

Derneklere resmi polis girebilir mi?
İdare ve kolluk kuvvetlerinin yetkisi : MADDE 42. — Kolluk kuvvetleri derneklerin merkez ve şubelerinin yönetim yerleri, müesse seleri ve her çeşît *MmW&r$ke mahallî mülkiye âmirinin yazılı emriyle her zaman girebilirler.

Dernekler siyasi partilere yardım edebilir mi?​

“Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddî yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddî yardımda bulunabilirler.”

Dernek Denetiminde nelere bakılır?​

Derneklerin Dış Denetimi Dış denetimde amaç, derneğin tüzüğünde belirtilen kuruluş amacına uygun hareket edip etmediğini, faaliyette bulunurken hukukun, kamu düzeninin dışına çıkıp çıkmadığını tespit etmektir. Dernekleri denetimde yetkili makam ise İçişleri Bakanlığı’dır.

Dernekleri kim denetliyor?​

Dernekleri kim denetliyor?
Dernekler Kanunu’na tabi kuruluşlar olan; dernekler, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının temsilcilikleri, doğrudan faaliyet ofisleri ile şubeleri, İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçileri tarafından denetlenebilir.

Dernek genel kurulunda kimler oy kullanabilir?​

Dernek genel kurulunda kimler oy kullanabilir?
Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.” hükümleri yer almakta olup, benzer düzenleme Dernek Tüzüğünün 4. maddesinde de bulunmaktadır.

İzinsiz yardım toplamanın cezası, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun 29. maddesine göre beş bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası olarak belirlenmiştir. Bu kanun hükümlerine aykırı olarak izinsiz yardım toplayanlar bu cezayla karşı karşıya kalabilirler.

Para toplamak yasal olabilir ancak belirli kurallara uyulması gerekmektedir. Kamu yararına uygun amaca hizmet eden gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler izin alarak yardım toplama faaliyeti yürütebilirler. Yasal olarak izin almadan yardım toplamak suç teşkil etmektedir.

Derneklerin iç işleyişi ve denetimi konusunda da belirli kurallar bulunmaktadır. Derneklerin merkez ve şubelerine, idare ve kolluk kuvvetleri tarafından yetkili makamın yazılı emriyle her zaman girilebilir. Ayrıca derneklerin faaliyetlerinin kamuya yararlı olup olmadığı, hukuka uygunluğu ve tüzüklerinde belirtilen amaçları gerçekleştirmek için yapılan harcamalar da belirli kurallar çerçevesinde denetlenebilir.

Dernekler, tüzüklerinde belirtilen amaçlar doğrultusunda diğer derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir veya bu kurumlara yardım yapabilirler. Ancak bu noktada da belirli yasal düzenlemelere uyulması gerekmektedir.

Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı olduğu ve üyelerin bu hakkı şahsen kullanması gerektiği belirtilmektedir. Derneklerin genel kurullarında oy kullanma hakkı, dernek üyelerine aittir ve bu hak bireysel olarak kullanılmalıdır. Bu hususlar dernek tüzüğü ve ilgili yasal düzenlemeler tarafından belirlenmektedir.

Geri