AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Izinli gunler maastan kesilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Izinli günler maaştan kesilir mi?​

İznin isminden de anlaşılacağı gibi, izinli olduğu günler için ücret ödenmesi yapılmaz. Yine aynı şekilde bu dönem boyunca çalışanın SGK primi de tahakkuk etmez. Ücretsiz izin alma durumunda işçinin bu günleri, SGK’ya eksik gün bildirimi olarak not edilir.

İşçi en fazla kaç gün ücretsiz izne çıkarılabilir?​

İş Kanunu’nda özel sektörde ücretsiz izin hakkı yol izni ve doğum sonrası ücretsiz izin olarak düzenlenmiştir. Ücretsiz yol izni; yıllık iznini iş yerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olan işçiye, yolda geçireceği süreler için en fazla dört güne kadar verilen izindir.
Ücretsiz izin kimler alabilir?​
Ücretsiz izin ise tam tersidir. İşçi fiilen çalışmaz ve çalışmadığı için maaş da almaz. Ücretsiz izin maaş desteği başvuru şartı şudur; 15 Mart’tan sonra işten çıkarılan ancak işsizlik maaşı alamayan işçiler bu destekten yararlanabiliyor.

1 yılda kaç gün mazeret izni alabilir?​

1 yılda kaç gün mazeret izni alabilir?
İşçinin en az %70 engele sahip ya da sürekli bir hastalığı olan bir çocuğu varsa o çocuğun tedavisi için 1 yıl içinde tek seferde ya da bölerek 10 güne kadar mazeret izni kullanma hakkı bulunur. Eğer böyle bir durumdan faydalanmak istiyorsanız hastalık raporu ile bunu ispat etmeniz gerekir.

Ücretsiz izinin süresi var mı?​

Ücretsiz izinin süresi var mı?
27 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3135 sayılı CK ile 17 Kasım 2020 tarihinde sona erecek olan ücretsiz izin uygulamasına ilişkin süre, 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren iki ay süreyle (17 Ocak 2021 tarihine kadar) dördüncü kez uzatılmış oldu.

İşveren en fazla kaç gün ücretsiz izin verebilir?​

4857 sayılı İş Kanununun 56. maddesinde, yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren tarafından dört güne kadar ücretsiz izin verilmesi zorunlu …
 
Ücretsiz izin konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Özetle, ücretsiz izin alındığı zaman işçiye maaş ödenmez ve SGK primi tahakkuk etmez. Ücretsiz izin alma süresi genelde belirli bir süre ile sınırlıdır ve belirli şartlara bağlı olarak işçilere tanınmaktadır. Ayrıca, ücretsiz izin süreleriyle ilgili olarak çıkarılan Resmi Gazete kararları da belirli bir süre uzatmalar yapabilmektedir. İşverenin verebileceği ücretsiz izin süresi de yasalara tabidir ve belli koşullar altında işçilere belirli günlerde ücretsiz izin hakkı tanınabilir. Bu konuları detaylıca ele alan yasal düzenlemeler mevcuttur.
 
Geri
Üst