AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Izaleyi suyu davasi kac liraya mal olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Izaleyi şuyu davası kaç liraya mal olur?​

Dava masraflarına bakıldığında başvuru harcı, peşin harç, dosya gideri, tebligat gideri, bilirkişi ve ücret masrafları dahil örnek 100.000 TL olan dava değerinde dava masrafı ortalama 3.500 TL civarındadır.

Izale i şuyu davasına kimler girebilir?​

Izale i şuyu davasına kimler girebilir?
Miras Hukuku Ortaklığın Giderilmesi Davası (Satış Yoluyla), Ortaklığın satış yoluyla giderilmesinde ihale herkese açıktır. Gayrimenkulün kıymet takdiri bedelinin ″sini yatıran herkes ihaleye girebilir ve ihalede pey sürebilir.

Izaleyi şuyu satışı nasıl olur?​

Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışın ortaklar arasında yapılması hususunda oybirliğiyle anlaştıkları takdirde satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.

Izaleyi şuyu davası Açık artırma nasıl?​

Izaleyi şuyu davası Açık artırma nasıl?
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davasında İhale, Açık Artırma. Paylı malın bölünmesinde aynen taksim mümkün değil ise malın satışına hükmedilecektir. Malın açık artırmayla satışında paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi tüm paydaşların rızasına bağlıdır (TMK 699/3).

Izaleyi şuyu davasında avukat ücretini kim öder?​

İzalei şüyu davasında mahkemece takdir edilen avukatlık ücretini bütün paydaşlar birlikte öder.

Izaleyi şuyu harç maktu mu?​

Izaleyi şuyu harç maktu mu?
Dava açarken davacının harç ve dava giderini mahkemeye yatırması şarttır. Ortaklığın giderilmesi davası harç ücretleri maktu harç olarak belirlenmiştir. Yani ödenmesi gereken ücret taşınmazın değeriyle orantılı olmak zorunda değildir. Bunlar dava sonuçlandığında ortaklara payları oranında dağıtılır.

Izale i şuyu Satisina hissedar katilabilir mi?​

Satışa katılacakların malın kıymetinin yüzde yirmisi oranında nakit teminat yada kesin ve süresiz teminat mektubunu sunması gerekir. (İİK 114/4, 124/3, 126/3-4 Md.) Hissedarın hissesinin yüzde yirmi ve üzerinde olması halinde teminat istenmez.

Izaleyi şuyu davası görülürken hisse satışı yapılır mı?​

Izaleyi şuyu davası görülürken hisse satışı yapılır mı?
Bu sorunun cevabı, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.

Ortaklığın giderilmesi davası satış ne kadar sürer?​

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer Bu süreye satış aşaması ve icra müdürlüğündeki işlemler bu süreye dahil değildir. Ortaklığın Giderilmesi Davası Kaç Yıl Sürer soruna cevap olarak ortalama 1 yıl sürmektedir diyebiliriz.

Ortaklığın giderilmesi temyiz yolu açık mı?​

Ortaklığın giderilmesi temyiz yolu açık mı?
Ortaklığın taksim suretiyle giderilmesine ait ilamların ise, zamanaşımına uğraması söz konusu değildir. Ortaklığın giderilmesi davasında, karar kesinleşinceye kadar, temyiz aşamasında dahi davadan feragat mümkündür.

Izale i şuyu davasında satıcı vergi öder mi?​

İzale-i şuyu davasında ihaleyi alanın ödeyeceği vergiler; Satış Ücreti üzerinden : Eğer alıcı hissedarsa diğer hissedarların hisselerinin karşılığı ; Alıcı 3. şahıs kişi ise satış bedelinin tamamını ödemekle yükümlüdür. Alan kişi hissedarsa diğer hissedarların hissesi üzerinden %18 KDV öder.

Ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti maktu mu nispi mi?​

Ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti maktu mu nispi mi?
Zira, bu durumda dava artık tapu iptal ve tescil davası niteliğini almıştır. Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Ücret; Ortaklığın giderilmesi davalarında, Tarifenin ikinci kısmının birinci bölümünde belirlenen maktu ücrete hükmedilir.
 
İzaleyi şuyu davası, miras hukukuna ilişkin paylaşım davalarından biri olup ortaklığın giderilmesi amacıyla açılan bir davada tüm paydaşlar arasındaki mal paylaşımı ve satış işlemlerini düzenler. Dava sürecinde ortaya çıkan masraflar genellikle başvuru harcı, peşin harç, dosya gideri, tebligat gideri, bilirkişi ve avukat ücreti gibi kalemler içerebilir. Dava masrafının genellikle dava değerinin yaklaşık %3.5'i civarında olduğu belirtilmektedir.

Izaleyi şuyu davasına davacı olarak girebilen kişiler arasında mirasçılar ve paydaşlar yer alabilir. Ortaklığın giderilmesiyle ilgili satış işlemleri mahkeme veya satış memurluğu vasıtasıyla gerçekleştirilir. Açık artırma usulüyle yapılan satış işlemlerinde paydaşlar arasında anlaşma sağlanması halinde satış ortaklar arasında yapılabilir.

Dava sürecinde avukat ücreti, mahkemece takdir edilir ve bütün paydaşlar tarafından karşılanır. İzaleyi şuyu davasında harçlar genellikle maktu olarak belirlenir ve taşınmazın değeriyle orantılı olmak zorunda değildir.

Ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemine katılacak hissedarların belirli bir teminat sunmaları gerekebilir. Davanın süresi genellikle satış aşaması ve icra müdürlüğündeki işlemleri kapsamaz ve ortalama olarak bir yıl sürebilir. Karar kesinleşinceye kadar temyiz yolu açık olup, ilamların zamanaşımına uğraması söz konusu değildir.

Satış işlemi sırasında İzale-i şuyu davasında ihaleyi alan kişinin ödeyeceği vergiler; Satış Ücreti üzerinden KDV ve diğer vergileri içerebilir. Vekalet ücreti ise maktu olarak belirlenebilir ve genellikle Tarifenin ikinci kısmının birinci bölümünde belirlenen ücrete hükmedilir.
 
Geri
Üst