- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Izafiyet teorisi nedir tarih?
İzafiyet teorisi diğer adıyla Özel Görelilik Kuramı, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar. Einstein’ın bu teorisi, Galileo’nun Görelilik Prensibi ile birleşerek, doğrusal ve değişmeyen hareketin durumu ne olursa olsun tüm gözlemcilerin ışığın hızını her zaman aynı büyüklükte ölçeceğini önerir.İzafiyet teorisi nedir ne işe yarar?
Her eylemsiz gözlemci için tüm mekanik var olan yasalar aynı kabul edilmektedir. Einstein tarafından görelilik ilkesiyle ışığın sabit hızı birleşimden doğan izafiyet teorisi, aynı hıza sahip unsurların gözlemci ya da kaynağa bakılmaksızın aynı hızda gideceği sonucunu ortaya çıkarmaktadır.Izafiyet teori midir?
Fizikte, özel görelilik teorisi (kısaca özel görelilik) veya izafiyet teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklayan bir bilimsel teoridir.
Einstein’ın ilk teorisi olan genel görelilik teorisi ile ilgili bilgiler verdi.?
Einstein, 1915 yılında Genel Görelilik Teorisi ’ni geliştirerek uzay-zamanın kütleli cisimlerce eğilip büküldüğünü ve aslında “kütleçekim kuvveti” dediğimiz şeyin sadece uzay-zamanda hareket eden cisimlerin uzayda aldığı yol olduğunu gösterdi. Genel Görelilik Teorisi ile ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.Daha önce Einstein’ın genel görelilik teorisi ortaya çıktı.?
Genel Görelilik Teorisi daha ortaya atılmamışken, 1907 yılında Einstein İsviçre’deki Patent Ofisi’nde çalışırken boş kalan zamanlarında “düşünce deneyi” adını verdiği zihin egzersizleri yapardı. Yine bu düşünce deneylerini yaptığı sırada yere doğru düşen bir asansörü göz önüne getirdi.Einstein’ın fizik yasalarına baktığımızda, uzay-zamanın eğriliği nelerdir?
Uzay-zamanı göremesek ve ölçemesek de, uzay-zamanın eğrilmesi dolayısıyla oluşması öngörülen çok sayıda görüngü doğrulanmıştır. 1905 yılında Albert Einstein fizik yasalarının tüm ivmelenmeyen (duran veya sabit hızla ilerleyen) gözlemciler için aynı olacağını ve ışığın boşluktaki hızının gözlemcinin hareketinden bağımsız olduğunu ortaya koydu.
Genel görelilik kuramı denklemleri üzerinde çalıştıkça, Einstein kütleli nesnelerin uzay-zamanda bir çarpıtmaya yol açtığının farkına vardı. Bir trambolinin tam ortasına büyük bir nesne bıraktığınızı düşünün.