AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iyot eksikligini nasil anlarim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iyot eksikliğini nasıl anlarım?​

Boynun önündeki şişlik veya guatr, iyod eksikliğinin en yaygın bir belirtisidir. Tiroid bezi, iyot eksikliği nedeniyle tiroid hormonlarını üretmekte zorlandığında ortaya çıkar. Ayrıca iyod saç ve cilt hücrelerinin yeniden oluşmasına katkıda bulunduğu için eksikliği durumunda saç dökülmesi ve cilt kuruluğu oluşabilir.

İyot eksikliği nasil gecer?​

İyot eksikliği tedavisi Süt ve süt ürünleri de iyot içermektedir. İyot içeren balık ve deniz ürünleri fayda sağlamaktadır. Günde 2 gram iyotlu tuz kullanmak günlük iyot alımı için yeterli orandır. Ancak sürekli kullanmak gereklidir.
İyot içeren besinler nelerdir?​
SEBZELER: Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Bu sebzeleri aynı zamanda vitamin kaynağı ve antioksidan olarak tüketebilirsiniz. ÇİLEK: Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı değildir ve sadece bir kaç meyve iyot içerir.

Iyot eksikliği ne olur?​

Iyot eksikliği ne olur?
İyot eksikliği, kalbin hareketlerini, uyarılan sinirlerin verdiği yanıtı, canlının büyüme hızını ve metabolizmayı denetleyen tiroit bezi salgısını doğrudan etkileyen iyot elementinin vücuda yeterli miktarda alınamaması durumudur.

İyot ilaci nedir?​

İyot ilaci nedir?
Halk arasında “atom tedavisi” olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanserinde ameliyatı takiben yapılır. Amacı; geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücreleri yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir.

İyot eksikliği için ne yemeli?​

Sebzeler: Şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye, sarımsak, ıspanak ve soya fasulyesi iyot içeren sebzelerden bazılarıdır. Süt, Peynir ve Yoğurt: İyot açısından zengin bir içeriğe sahip bu gıdalar takviye olacaktır. 1 bardak süt günlük, % 40, 1 kase yoğurt günlük, % 60’lık kısmını karşılar.

İyot hangi meyvelerde var?​

Meyve kategorisinin başında çilek ve muz gösterilmektedir. Sebzeler arasında ıspanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam, kuru fasulye, patates ve sarımsağın iyot oranının yüksek olduğu bilinmektedir.
Doğal yoldan iyot nasıl alınır?​
- Deniz ürünleri.
- Tuzlu su balıkları İyot hangi besinlerde bulunur denildiği zaman akla ilk gelen tabii ki deniz ürünleridir.
- En çok iyot içeren balıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları
- Patates.
- Yumurta.
- Süt ve süt ürünleri.
- Kızılcık.
 
İyot eksikliğini anlamanın belirtileri arasında, özellikle boynun önünde şişlik veya guatrın görülmesi önemli bir belirtidir. Tiroid bezinin iyot eksikliği nedeniyle tiroid hormonlarını düzgün bir şekilde üretememesi sonucunda ortaya çıkan bu durum, iyot eksikliğinin ciddi bir belirtisi olarak kabul edilir. Ayrıca, iyodun saç ve cilt hücrelerinin yenilenmesinde rol oynadığı göz önüne alındığında, iyot eksikliği durumunda saç dökülmesi ve cilt kuruluğu gibi problemler de ortaya çıkabilir.

İyot eksikliğinden kurtulmanın yolları arasında düzenli bir şekilde iyot içeren besinleri tüketmek ve iyotlu tuz kullanımına dikkat etmek yer alır. İyot içeren besinler arasında özellikle deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebzeler (ıspanak, soya fasulyesi, kabak, kuru fasulye, sarımsak gibi), meyveler (çilek), yumurta, patates ve kızılcık sayılabilir.

İyot eksikliği tedavisinde süt, süt ürünleri, balık, deniz ürünleri tüketmek, günlük olarak 2 gram iyotlu tuz kullanmak önerilir. İyot eksikliğinin tedavisi için doktorunuza danışarak uygun tedavi yöntemini belirlemeniz önemlidir. Düzenli olarak iyot içeren besinleri tüketerek sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve iyot eksikliğinden korunmak için bilinçli beslenmeye özen göstermek önemlidir.
 
Geri
Üst