AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iyonlar nasil hareket eder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iyonlar nasil hareket eder?​

Tuz, sodyum (Na+) ve klorür (Cl-) iyonlarından oluşmuş iyonik bir katıdır. Bu yüklü iyonlar çözelti içerisinde serbest halde bulunur ve elektrotlara bir gerilim uygulandığında iyonlar hareket eder.

Pozitif yüklü iyonlar nelerdir?​

Pozitif (+) elektrik yüklü iyonlara katyon, negatif (–) elektrik yüklü iyonlara anyon denir. Anyon ve katyon iyonların bağ yapma şekilleri farklı olabilir. Anyonlar elektron ortaklaşmasıyla ve elektron alış-verişiyle bağ kurarken katyon olan iyonlar yalnızca elektron alış-verişiyle bağ kurar.
İyon hareketi ne demektir?
Kısaca nötr durumda olan bir atomun elektron alıp verme durumunda nötr durumdan çıkması durumuna iyon adı verilmektedir. Nötr durumda olan bir atomun elektron ve proton sayıları eşittir. Bu eşitsizliğin bozulması durumunda proton verilip alınamayacağı için elektronların hareketleri ile bozulmaktadır.

İyon pompası nedir?​

İyon pompaları Aksiyon potansiyeliyle en çok ilgisi olan iyon pompası dışarı üç sodyum iyonu bırakıp içeri iki potasyum iyonu alarak çalışan sodyum-potasyum pompasıdır.

No3 iyon yükü nedir?​

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Nitrat, (kim. sembol NO3-), kimyada bir azot ve üç oksijen atomundan oluşan bir nitrik asit (kim. sembol HNO3) tuzu iyonudur. Moleküler ağırlığı 62.0049’dur. Moleküler geometrisi düzlem üçgendir ve oksijen atomları arasındaki açı 120 derecedir.
İyon yükü nedir nasıl bulunur?
İyon yükünü hesaplamak için proton sayısından elektron sayısının çıkarılması gerekmektedir. Yani proton sayısı ile elektron sayısının arasındaki fark ile iyon yükü eşittir.
Ion teriminin tıbbi anlamı; n.Elektrik yüklü moleküller, iyon.
Elektrolitik çözeltilerdeki iletkenlik iyonların hareketliliğinden kaynaklanmaktadır. Elektrolitik iletkenlik yükselen sıcaklıkla artmaktadır. Sıcaklık yükseldikçe solvatasyonun azalması ve viskozitenin düşmesi iyonların daha hızlı hareket etmelerine neden olmaktadır.
İyonlar nasıl taşınır?
İyon taşınımı sadece pasif difüzyon aracılığıyla olmaz. İyonların konsantrasyon farkına zıt yönde taşınımına aktif difüzyon denir. Aktif difüzyon ise iyon taşıyıcıları (iyon pompaları) denilen membran proteinleri tarafından gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst