Iyiniyetli 3 kisi mulkiyeti ne zaman kazanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
128.274
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Iyiniyetli 3 kişi mülkiyeti ne zaman kazanır?​

TMK madde 712’de belirtildiği üzere; tapu kütüğünde, geçerli hiçbir hukuki sebep olmaksızın malik olarak kayıtlı bulunan kişi, söz konusu taşınmazın zilyetliğini davasız ve aralıksız olmak koşuluyla ve iyiniyet ile 10 sene boyunca sürdürür ise; taşınmazın mülkiyetini kazanacaktır.
Tapu kütüğüne kayıtlı olmayan taşınmaz kaç yıl?
İlgili maddenin 1. fıkrası uyarınca söz konusu haklardan yararlanabilmek için, “tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulundurmak” gerekmektedir.
Zilyetlik kaç yılda kazanılır?
Dava tarihine kadar 20 yıllık sürenin gerçekleşmesi de zilyetlikle kazanmanın temel ve asli bir koşuludur. Bu koşulun zilyetlik için öngörülen diğer koşullardan bir farkı bulunmamaktadır. Bu süre usul hukukuna ilişkin bir süre olmayıp maddi hukuka ilişkin ve mülkiyet hakkının oluşması için öngörülen bir süredir.

Zilyet hakkı kaç yıldır?​

“MADDE 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
Taşınmazın mülkiyeti ne zaman geçer?
20 yıl süren zilyetlik:Kişinin, taşınmazın mülkiyetini kazanabilmesi için, o taşınmaz üzerinde malik sıfatıyla(Kişi başka birinin malik olmasını tanımadan kendisi malikmiş gibi davranır), davasız ve aralıksız 20 yıl zilyetliğini sürdürmesi gerekir.
Zamanaşımı ile kazanma nedir?
Taşınmaz mülkiyetinin zamanaşımı ile kazanılması noktasında ilk durum olağan zamanaşımı ile kazanmadır. Bu kapsamda tapu sicilinde malik olarak görünmesine karşın, mülkiyet hakkına sahip olmayan bir kişi kanunda aranan sürenin geçmesi ile taşınmaz mülkiyetini kazanır. Geçen bu süreye olağan zamanaşımı denir.

Tapu kütüğüne kayıtlı olmayan taşınmaz ne demek?​

Türk Medeni Kanunu’nda kamu mallarının tesciline ilişkin genel bir hüküm bulunmaktadır. Buna göre; özel mülkiyete tabi olmayan ve kamunun yararlanmasına ayrılan taşınmazlar, bu taşınmazlarda tescili gerekli bir hak kurulmadığı sürece kütüğe kaydedilmez.
Zilyetlik davası ne kadar sürer?
Bu davalar basit yargılama usulüne tâbidir. Bu davaların hak düşürücü süresi, zilyedin fiili ve faili öğrenmesinden itibaren 2 ay ve her halükarda gasp veya saldırı fiillerinden itibaren 1 yıldır.
Zilyetlik nasıl ispatlanır?
Uyuşmazlıkta, Zilyet, Hakka dayandığı zaman da, Hakkın varlığı, Karineler yardımıyla ispatlanır. TMK m.985 ile 993 hükümleri arasında korunan Zilyetlik durumudur; ancak bu Koruma doğrudan bir Koruma olmayıp, Karine teşkil ettiği Hak dolayısıyla gerçekleşmektedir. Zilyedin, Hak Sahibi olarak korunması saklıdır.

Zilyet hakkı nasıl kazanılır?​

Zilyetliğin aslen kazanılması.. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur.
 
Geri
Üst