Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iyiniyet davasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.229
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iyiniyet davası nedir?​

Esasen iyiniyetin korunmasındaki temel amaç, kişilerin yapmış oldukları hukuksal iş ve işlemlerde kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktır. 4721 Sayılı TMK 3. Maddesi, bir hakkın kazanılmasında hüküm ve sonuç doğurmasına kadar uygulanacak temel ilkenin iyiniyet ilkesi olduğu açıkça ifade edilmiştir.

Iyi niyet unsurları nelerdir?​

durumun olaydaki varlığı veya gerekli unsurlardan birinin yokluğu hakkındaki mazur görülebilir bir bilgisizlik veya yanlış bilgidir. Yukarıda yapılan tanımlamadan yola çıkarak iyi niyetin unsurları; “bilgisizlik veya yanlış bilgi” ve “bilgisizliğin mazur görülebilmesi” şeklinde sıralanabilir.
İyi niyet akdi nedir?
Ius civile’nin tanıdığı pactumlar olan pacta adiectalar, iyiniyet akitlerine bağlanarak yapılan ve bu şekilde akdin davası ile korunan şekilsiz anlaşmalardır. Bir iyiniyet akdi olan alım satım akdine bağlı olarak yapılan pactumlarla satıcı ve alıcı lehine birtakım şartların düzenlenmesi mümkün kılınmıştır.
Banka niyet mektubu nedir?
Niyet mektupları, kesin bir taahhüt içermeyen, bağlayıcılığı bulunmayan ancak Bankamızın işleme yönelik ilgisini açıklayan ve açılabilecek olası bir kredinin koşullarının resmi başvurunun yapılacağı tarihteki şartlar dikkate alınarak düzenleneceğini belirten resmi yazılardır.

İyi niyet karinesi ne demek kısaca?​

Medeni Kanun’daki düzenlemeden de anlaşıldığı üzere kural olarak iyiniyetin hukuki sonucun doğduğu anda aranması gerekmektedir. Medeni Kanun kişide iyiniyetin varlığını kabul etmekte olup buna ‘İyiniyet Karinesi’ denilmektedir. Dolayısıyla kişinin iyiniyetli olmadığı karşı tarafça ispatlanmalıdır.

İyi niyet kesin karine midir?​

Kanunun iyiniyete hukuki bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz. Resmi sicil ve senetler, belgeledikleri olguların doğruluğuna kanıt oluşturur.
 
Geri
Üst