AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iyilesme dokusu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İyileşme dokusu nedir?​

Doku iyileşmesi skar-nedbe-iz ve fibrozis(normal dokunun yerini destek dokusunun alması) oluşumuyla sonlanır.Yara iyileşirken ortaya çıkan iyileşen dokuya skar dokusu denilmektedir. Yara iyileşmesi, sadece yara bölgesiyle sınırlı değil, tüm sistemleri barındıran hücresel, fizyolojik ve biyokimyasal olaylar bütünüdür.

Yara en çabuk nasıl iyileşir?​

Yaranın iyileşmesini hızlandıran vitaminler
- A vitamini: Nane, roka, maydanoz, havuç, ıspanak, semizotu ve tatlı patates.
- B vitamin kompleksi: Et, süt, sebze, balık ve bira mayası
- C vitamini: Maydanoz, karnıbahar, yeşil biber, kırmızı biber ve domates gibi sebzeler.
Yaraların iyileşmesini ne sağlar?
C vitamini, yara iyileşmesinde etkili bir oksidandır. Yara iyileşirken yara derisini güçlendirir ve deride kolajen oluşumuna yardımcı olur. C vitamini ayrıca yeni kan damarları oluşumunda çok etkin roldedir ve demir emilimine yardımcı olur. Turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini kaynağıdır.

Dikişlerin çabuk iyileşmesi için ne yapılmalı?​

· Zeytinyağı: Doğal zeytinyağının açık ve temiz olan yaraya sürülmesi, cildin yenilenmesini hızlandıracaktır. Yarayı da daha çabuk kapatmayı sağlayacak olan zeytinyağı, bir pamuk yardımı ile yaranın üzerine sürülüp pansuman yapılabilir. · Yoğurt: Özellikle yanık yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.

Doku iyileşmesine ne iyi gelir?​

Kolajen üretimine de katkıda bulunan C vitamini, bu sayede yeni doku büyümesini teşvik ederek yaraların iyileşmesine de yardımcı oluyor. Turunçgiller, çilek, brokoli, domates, kivi ve lahana ise en çok C vitamini içeren gıdalardan bazıları.
Doku kaybı ne kadar sürede iyileşir?
Yaralanma anının hemen sonrasında oluşur ve 2-4 gün kadar sürer. Dokuda oluşan ödem, yaralanan dokuya göç eden granülositler ve diğer tamir hücreleri, bu hücreler ve dokudan salgılanan çeşitli mediyatörler, pıhtılaşma ve eksüdasyonun ürünü olan fibrin dokusu akut iyileşme fazının en belirleyici elemanlarıdır.
Badem, ceviz, kenevir tohumu, ceviz ve ayçiçeği çekirdeği yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Kuru yemişler ve tohumlar, iyileşmeyi destekleyen bitki bazlı proteinler, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar sağlar. Ayrıca çinko, manganez, magnezyum ve E vitamini açısından da zengindirler.
Eğer yara yüzeyel bir yanık veya abrazyon ise epitel hızla ter bezleri ve kıl foliküllerinden yayılmaya başlar ve 10-14 gün içinde tüm yara yüzeyini kaplar.
Yaranın çabuk iyileşmesi için hangi besin grubuna ihtiyaç vardır?
A ve K vitamini yönünden zengin gıdalar: İçeriğinde bolca A ve K vitamini barındıran lahana, ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak iyileşme sürecini hızlandırırlar. A vitamini ayrıca, karaciğer, havuç, tatlı patates ve kantalup kavunlarında bulunur.

Dikiş tutmayan yaraya ne yapılır?​

Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.

Dikişlere pansuman nasıl yapılır?​

Dikişli Yaraların Pansumanı Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Yara iyileşmesi nasıl olur?
Yara iyileşmesi son derece karmaşık bir süreçtir ve birkaç aşamadan oluşan kompleks bir dinamik olaylar dizisidir (2). Yara iyileşmesi; inflamasyon, granülasyon dokusu oluşumu, reepitelizasyon, matriks oluşumu ve yeniden modelleme gibi birbirini kapsayan aşamaları içeren karmaşık bir süreçtir (4).

Doku kaybı geçer mi?​

Doku kayıpları sonrasında iyileşme uygulanan cerrahi yönteme göre değişir. Eğer dinamik bir bölgede ise ameliyat sonrası fizik tedavi gerekli olabilmektedir. Doku kayıpları onarımlarında yaralanmanın boyutu ve karmaşıklığı arttıkça tedavi ve iyileşme de o kadar uzun ve karmaşık olmaktadır.
 
Geri
Üst