AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iyi nohut hangisi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iyi nohut hangisi?​

– Nohutların sabit sarımsı rengi olmalıdır. Renginde değişiklik olan alacalı bir renge kayan nohutu satın almayınız. – Son tüketimi geçmiş nohutu satın almayınız. Son kullanması tükenmiş nohutun kalitesi olmayacağı gibi faydası da olmayacaktır.

Iri nohut hangisi?​

Yayla koçbaşı nohut, iyi bir lif ve protein kaynağı olmasıyla biliniyor. Koçbaşı nohutlar, köşeli ve iri yapıları ile lüks nohut çeşitleri arasında yer alıyor.

Türkiye’de en iyi nohut nerede yetişir?​

Türkiye’de en iyi nohut nerede yetişir?
Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişebilen nohudun en çok yetiştiği bölge ise İç Anadolu bölgesidir. İç Anadolu Bölgesi’nde Kırşehir 46243 ton, Ankara 35390 ton, Konya 34586 ton, Uşak 35542 ton, Karaman 30599 ton, Yozgat 28418 ton nohut üretimi yapılarak başı çeken illerdir.

Koçbaşı Nohut nerenin?​

Koçbaşı Nohut nerenin?
Menşei Türkiye olan koçbaşı nohut nbsp;Karaman ve Konya yörelerinde üretilmektedir.

Nohut iyisi nasıl anlaşılır?​

Nohut iri taneli olmalıdır ve tanelerin renklerinde farklılık görülmemelidir. Genelde ürün alırken son tüketim tarihine bakarız. Ancak özellikle baklagillerde üretim tarihi de önemlidir. Yeni üretim ürünleri almak önerilmektedir.

Iri nohut kaç mm?​

9-10 mm olanlar en iri, 8-8.5 mm olanlar iri, 8 mm ve altı leblebilik olarak ayrılmaktadır.

Türkiye’de nohut hangi illerde yetişir?​

Türkiye’de nohut hangi illerde yetişir?
Bu bakımdan Türkiye’deki nohut üretiminin verimi İç Anadolu Bölgesi’nde daha fazladır. Ancak Orta Akdeniz Bölgesi’nde de nohut yetiştirilebilir. Buna göre, ülkemizde en çok nohut yetiştiren şehirler; Konya, Kırşehir, Uşak ve Antalya olarak listelenmektedir.

En iyi nohut tohumu hangisi?​

En iyi nohut tohumu hangisi?
Enstitümüz tarafından geliştirilen ve önümüzdeki yıllarda çiftçilere dağıtılacak olan “Ubet” isimli tescilli nohut tohumu hem verimiyle hem lezzetiyle yüzleri güldürecek.

Sarı leblebi mi beyaz mı?​

Beyaz leblebi sarı leblebiye göre daha küçük ve daha az yağlı olarak bilinir. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre daha az işlem gördüğü için daha az kalorili ve içerdiği proteinin, lif miktarı bakımından daha zengin olduğu bilinir. Bir avuç kadar beyaz leblebi 50 kalori içerirken, bir avuç sarı leblebi 75 kalori içerir.

Azkan nohut leblebi olur mu?​

Azkan hem iklim şartlarına uygun hem de leblebi yapımına da uygun.

Nohut çapı kaç cm?​

Nohut çapı kaç cm?
2002 yılı bitki yayılma çapı 30,00 – 185,00 cm ile 2003 yılı 33,00 – 221,00 cm arasında değişmiştir (Çizelge.1.). İki yılın ortalama bitki yayılma çapı 42,00 cm ile en düşük, 185,50 cm ile en yüksek olarak saptanmıştır. İki yıllık ortalama bitki yayılma çapı 106,57 cm olarak saptanmıştır.
 
İyi nohut seçimi konusunda verilen bilgilere göre, nohutların sabit sarımsı rengi olmalıdır. Renginde değişiklik olan alacalı bir renge kayan nohutlar tercih edilmemelidir. Ayrıca son tüketimi geçmiş nohutlar da satın alınmamalıdır çünkü kalitesi düşük olabilir. En iyi nohut tohumu olarak "Ubet" isimli tescilli nohut tohumu önerilmektedir.

İri nohut tercihi yaparken, yayla koçbaşı nohutun iyi bir lif ve protein kaynağı olduğu belirtilmektedir. Koçbaşı nohutlar, köşeli ve iri yapıları ile lüks nohut çeşitleri arasında yer almaktadır. İri nohutlar genellikle 9-10 mm olanlar en iri, 8-8.5 mm olanlar iri kategorisine girmekte ve 8 mm ve altındakiler ise leblebilik olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye'de nohut yetiştiriciliği bakımından en çok üretim yapılan bölgeler İç Anadolu ve Orta Akdeniz Bölgesi olarak öne çıkmaktadır. İç Anadolu Bölgesi'nde ise Kırşehir, Ankara, Konya, Uşak, Karaman ve Yozgat gibi iller öne çıkmaktadır. Özellikle Konya, Kırşehir, Uşak ve Antalya şehirleri Türkiye'de en çok nohut yetiştiren iller arasında yer almaktadır.

Sarı leblebi ile beyaz leblebi arasındaki farklar da belirtilmiştir. Beyaz leblebinin daha küçük ve daha az yağlı olduğu, sarı leblebiye göre daha az kalorili ve daha zengin protein ile lif içeriğine sahip olduğu ifade edilmiştir.

Son olarak, nohut çapı hakkında verilen bilgide, bitki yayılma çapının genişlikleri farklı yıllarda ve ortalama olarak değerlendirilmiştir. Örneğin, 2002 yılında bitki yayılma çapı 30,00 – 185,00 cm arasında değişirken, 2003 yılında ise 33,00 – 221,00 cm arasında olmuştur. İki yılın ortalama bitki yayılma çapı 106,57 cm olarak belirtilmiştir.
 
Geri
Üst