Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iyi niyet karinesine baglanan hukuki sonuc nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İyi niyet karinesine bağlanan hukuki sonuç nedir?​

Medeni Kanun’daki düzenlemeden de anlaşıldığı üzere kural olarak iyiniyetin hukuki sonucun doğduğu anda aranması gerekmektedir. Medeni Kanun kişide iyiniyetin varlığını kabul etmekte olup buna ‘İyiniyet Karinesi’ denilmektedir. Dolayısıyla kişinin iyiniyetli olmadığı karşı tarafça ispatlanmalıdır.

İyi niyetin korunduğu haller nelerdir?​

Hukuk düzenince iyiniyet iki türlü korunabilmektedir. İlki hakkın kazanılmasına engel olan hukuksal sakatlığın sonuçları tamamen ortadan kaldırılır. İkinci olarak da söz konusu hukuksal sakatlığın sonuçları kısmen ortadan kaldırılarak hafifletilir.
Sebepsiz zenginleşme Masraflarin Odenmesi nedir?
Malvarlığı başka birinin malvarlığının aleyhine haklı bir sebep olmaksızın zenginleşen kimse oluşan zenginleşmeyi aynen iade borcu altındadır. Aynen iadesi mümkün olmadığı durumda iade nakdi ödeme ile yapılır. İyi niyetli olmayan zenginleşenin iade borcunun kapsamında zenginleşenin lehine bir istisna düzenlenmemiştir.

Hakların kullanılması ve borçların yerine getirilmesinde geçerli olan ana ilke nedir?​

Türk Medeni Kanunu Madde 2’ye göre “Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” denilerek dürüstlük kuralı hüküm altına alınmıştır.

İyi niyet hangi durumda rol oynar?​

Hakların KAZANILMASINDA İYİNİYETİN ROLÜ İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder. Hukuki eksikliklere rağmen, bu eksikliklerin farkında olmamaktır.
Hakların kazanılması ve kullanılmasında geçerli olan ilkeler nelerdir?
Bu ilkeler iyiniyet ilkesi ve dürüstlük kuralı olarak adlandırılmaktadır. Hakkın kazanılmasında genel olarak üç yol bulunmaktadır. Bunlar, hakkın asıl yoldan (aslen) kazanılması, hakkın devir yoluyla (devren) kazanılması ve hakkın kurma (tesisen) yoluyla kazanılmasıdır.

Iyiniyet ilkesi ne demek?​

İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder. Hukuki eksikliklere rağmen, bu eksikliklerin farkında olmamaktır.

Hukuki işlem nedir örnek?​

Hukuki işlemin unsurları bir irade açıklaması, iki hukuki sonuçtur. Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir. Örneğin, vasiyet, vakı kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme, şüfa hakkını kullanma tek taraflı hukuki işlemlerdir.
 
Geri
Üst