- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İyi niyet karinesi ne demektir?
mk. 3/1: “bir hakkin dogumu icin iyi niyet $art kilinan hallerde asl olan onun vucududur.” her türlü hukuki ilişkide iyi niyetin varlığı halihazırda varmış gibi kabul edilir.. iyi niyetin olmadığı, yani kötü niyetle yapılmış bir işlemin olduğu kanıtlanma suretiyle kabul edilebilir.İyi niyetli olmak ne anlama gelir?
bir işi yapmış olmaktan keyif duymuş olmak, para kazanmak için değil, o işi bir başkasının gözüne girmiş olmak için yapmaktır. spor dunyasinda beceriksiz anlaminda kullanilir. “carvalhal cok iyi niyetli, sabri iyi niyetli dusundu.” gibi. herhangi bir pazarlık sırasında kendi çıkarını düşünmeyenlere denir.
İyi niyet kuralı nedir?
Kanuna göre iyiniyet genel bir tanım ile hukuki bir sonuç doğurmaya engel teşkil eden bir halin varlığından haberdar olmama ve haberdar olmanın gerekmemesi olarak tanımlanabilir.İyi niyet karinesine bağlanan hukukî sonuç nedir?
Medeni Kanun’daki düzenlemeden de anlaşıldığı üzere kural olarak iyiniyetin hukuki sonucun doğduğu anda aranması gerekmektedir. Medeni Kanun kişide iyiniyetin varlığını kabul etmekte olup buna ‘İyiniyet Karinesi’ denilmektedir. Dolayısıyla kişinin iyiniyetli olmadığı karşı tarafça ispatlanmalıdır.
İyi niyet kuralı ne demek?
İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder. Hukuki eksikliklere rağmen, bu eksikliklerin farkında olmamaktır.Dinde iyi niyet nedir?
Kim bir iyilik yapmaya niyet eder ve bunu yaparsa Aziz ve Celîl olan Allah onun sevabını 10 katından 700 katına kadar ve daha çok misline varıncaya kadar yazar. Kim bir kötülük yapmayı ister ve bunu yapmazsa Allah ona tam bir iyilik sevabı yazar.